Ale vy to drahé zboží kupujete! Nerudová k příčinám inflace

02.08.2022 11:04 | On-line

Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová hovořila v pořadu Face2Face hlavně jako ekonomka. Covid podle ní odhalil krizi základních hodnot ve společnosti, ale také nepřipravenost státu. A je ráda, že válka propukla až po něm. Podle ní se osm až devět let politici hnali za levným plynem a neuvažovali o riziku. Komentovala také zdražování, v některých odvětvích se podle ní pod rouškou inflace marže zvedly. „Na druhou stranu, my jako spotřebitelé jsme dali jasný signál, že si to můžeme dovolit, a to zboží kupujeme,“ dodala. A hovořila i o tom, co by chtěla dělat jako prezidentka.

Ale vy to drahé zboží kupujete! Nerudová k příčinám inflace
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalá rektorka Mendelovy univerzity a kandidátka na prezdientku, Danuše Nerudová

Anketa

Bojíte se, že kvůli globálnímu oteplení masivně vyhoří naše lesy?

4%
94%
hlasovalo: 3869 lidí
Prezidentská kandidátka komentovala současnost. Podle ní přišla zkouška naší soudržnosti a hodnot. „Ta první zkouška byl covid a já vždycky říkám, že zaplaťpánbůh, že ten covid přišel před tou válkou. Že to nebylo opačně. Protože ten covid odhalil všechna slabá místa, odhalil, že máme krizi základních hodnot ve společnosti, ale odhalil i to, že ten stát je nepřipraven a zejména odhalil to, jak ta naše společnost, která se hnala za vyšším a vyšším blahobytem, úplně zapomněla na to, že hrozí pořád, i v 21. století, riziko nějaké všeobecné pandemie, která způsobí například to, že zpřetrhá mezinárodní dopravu a věci, které se velmi levně vyráběly hrozně daleko, nebude najednou možné do té Evropy dopravit. A že jsou to věci, které nám v té pandemii kriticky chyběly,“ řekla. Firmy tedy podle ní zahrnuly podobné možnosti do svých kalkulací. Nezahrnuly ovšem válku, která nikoho „ani ve snu nenapadla“, že by mohla vypuknout. A na českou ekonomiku měla větší dopad než covid.

„Právě kvůli tomu, že posledních osm až devět let jsme se hnali za levným plynem a celá vláda, lidé, kteří byli v rozhodovacích pozicích, tak viděli ten mikromanagement toho plynu, vůbec do těch uvažování nezahrnovali rizikové situace, že by to nemusel být stabilní region a že by bylo dobré ty dodávky plynu diverzifikovat,“ podotkla s tím, že v jiných zemích toto neopomněli.

Co se týče inflace, bývalá rektorka míní, že Česko ji má vyšší, protože do konfliktu vstupovalo s vyšší inflací způsobenou „nadměrným utrácením“ předchozí vlády. Souhlasila, že v některých odvětvích bylo využito situace pro zvyšování marží. „Na druhou stranu, my jako spotřebitelé jsme dali jasný signál, že si to můžeme dovolit a to zboží kupujeme. Kdyby nebyla poptávka, tak neexistuje nabídka toho zboží,“ připomenula. Doplnila, že zvýšení cen plynu a elektřiny bylo v ČR z nejvyšších a narozdíl od jiných vlád ta česká ceny nezastropovala. Sama byla pro to, aby se na přechodnou dobu snížila spotřební daň. Což se stalo.

Ekonomové podle ní nepočítají s žádným scénářem, ve kterém by se obchodní vztahy s Ruskem normalizovaly. To znamená, že situace nebude přechodná a nouzová opatření budou trvat dál, protože nouze bude trvat. Vláda tedy bude muset 60 miliard vydávat znovu, protože ceny neklesnou.

„Je nesmírně důležité, aby vláda svým konáním měla stejný směr jako Česká národní banka, aby neroztáčela zbytečně tu inflaci, protože ta nejhorší situace, která by mohla nastat, je, že ČNB  bude zvyšovat úrokové sazby, protože bojuje s inflací, a ta vláda jí nebude pomáhat a bude nadměrně plýtvat penězi ze státního rozpočtu a bude mít nejrůznější dodatečné výdaje a bude na druhé straně tu spirálu roztáčet. To je ta nejhorší situace, která by mohla nastat,“ apelovala kandidátka na prezidentský úřad. Varovala před případem Turecka, kde si tamější prezident myslel, že nízké sazby nastartují ekonomiku. Ale místo toho měl jen vysokou inflaci.

Nemá obavy z vyšší nezaměstnanosti, protože ta je stále v Česku jedna z nejnižších na světě a firmy stále nemohou sehnat zaměstnance. Jako problém ovšem vnímá, že Česko má nejhůře dostupné vlastnické bydlení a nedostupné je i nájemní bydlení. Jako kořen tohoto problému vidí, že výstavba v Česku je jedna z nejpomalejších.

Moderátor se zeptal, zda nehrozí něco na způsob měnové reformy v padesátých letech. Dle Nerudové tak extrémní situace nehrozí. „Když se podíváme do historie, tak všechny války, které se vedly, vedly k obrovskému přerozdělení majetku ve společnosti. Ta válka je velmi blízko, ale neprobíhá na našem území. A bude mít dopady, na které si musíme zvyknout, ty dopady jsou dlouhodobé,“ řekla, ale podotkla, že každá krize je příležitostí.

Evropa podle ní dříve či později bude muset řešit, jakou roli bude Rusko hrát v geopolitické sféře. „Bude se muset rozhodnout, jestli skutečně chceme, aby se Rusko skutečně stalo kolonií Číny nebo zda chceme, abychom tu měli za zády druhou KLDR,“ konkretizovala.

Zatím dochází k deglobalizaci, zkracují se dodavatelské řetězce, firmy si pořizují větší zásoby, a v kalkulacích mnohem více figuruje riziko.

Řešilo se také téma zdanění, Nerudová uvedla, že státy například nejsou schopny zdanit firmy v digitálním prostředí, protože jejich byznys probíhá on-line a neprobíhá fyzicky na území daného státu.

Na prezidentskou funkci kandiduje s vědomím, že na vrcholu „nejvíce fouká“, tedy že jí budou lidé nadávat. Ale chce prosadit změnu. „Já chci, abychom byli společností, která chápe, že s námi tu žijí lidé, kteří neměli v životě takové štěstí. Že jsou součástí naší společnosti, že jim musíme pomáhat, že ta skupina bohužel kvůli současné ekonomické situaci poroste. A že je potřeba, aby i ta skupina těch lidí, kteří celý život odváděli daně, nikdy nebrali sociální dávky, aby měli důstojnost, aby se nestyděli, protože ta situace je nesmírně komplikovaná,“ zmínila například důchodce žijící o samotě. „Tady musí být někdo, kdo to téma bude otvírat a bude důsledně vyžadovat od politiků, aby nalézali řešení této situace,“ prohlásila. Chce tedy být hlasem těch, kteří nejsou slyšet a k tomu využívat možnost promlouvat v Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …