Alžírsko používá plyn jako politickou zbraň, uzavřel se plynovod Maghreb-Evropa

05.11.2021 14:48

Alžírsko přerušilo dodávku plynu do Maroka a zemí Evropské unie. Stalo se tak poté, co Alžírsko oznámilo, že uzavírá plynovod Maghreb – Evropa, který protíná 540 kilometrů marockého území a 45 kilometrů Středozemního moře, než dosáhne jihu Španělska. Rozhodnutí vyvolané zhoršujícími se vztahy mezi Alžírskem a Marokem může přinést velké problémy nejen pro Španělsko, ale rovněž pro celou EU.

Alžírsko používá plyn jako politickou zbraň, uzavřel se plynovod Maghreb-Evropa
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Plynovod Maghreb – Evropa

Alžírský prezident Abdal Madžíd Tabbúni v neděli večer potvrdil ukončení smlouvy s Marokem, která umožňovala přepravu plynu do Španělska plynovodem Maghreb-Evropa, kterým se například jen vloni dostalo do Španělska šest miliard metrů krychlových plynu. A právě to trpí diplomatickou krizí mezi Marokem a Alžírskem a začíná mít problémy s dodávkami plynu.
 

Anketa

Schvalujete, že Babišova vláda odpouští DPH na elektřinu?

76%
11%
hlasovalo: 15412 lidí
Aktuálně je v plánu zvýšení kapacity plynovodu Medgaz, který Španělsko zásobuje. Ale i za předpokladu, že se vše stihne ještě před příchodem zimy, Španělsku budou stále chybět na čtyři miliardy metrů krychlových plynu.
 
Na aktuální problém reagoval i Andrea Cozzolino, poslanec Evropského parlamentu a předseda delegace Evropského parlamentu pro vztahy se zeměmi Maghrebu.
 
„Ať už jsou důvody pro takové rozhodnutí jakékoli, použití dodávky plynu jako tlakového prostředku nemůže představovat vhodné řešení. To platí zejména v současném období vysokého tlaku na ceny energií, kdy jsou to evropští občané, kdo riskuje, že zaplatí cenu. Vzhledem k důležitosti a kvalitě euro-alžírských vztahů vyzývám alžírskou vládu, aby přehodnotila toto rozhodnutí a obnovila cestu dialogu. Vyzývám také Evropskou službu pro vnější činnost a Evropskou komisi, aby zahájily diplomatickou iniciativu s cílem povzbudit alžírské orgány, aby přezkoumaly své rozhodnutí,“ uvedl Cozzolino.
 
 
Jednostranné rozhodnutí Alžírska pozastavit dodávky plynu do Evropy prostřednictvím plynovodu Maghreb-Evropa přes Maroko vyvolalo velký počet reakcí politiků a europoslanců, kteří to považují za vydírání Evropy.
 
Dodejme, že Alžírsko a Maroko trápí špatné vztahy již od doby, kdy obě země dosáhly nezávislosti. Základním konfliktem byla vždy Západní Sahara.
 
Situace mezi oběma zeměmi se zhoršila poté, kdy v prosinci minulého roku USA uznaly Saharu jako součást marockého království. Tímto prakticky uznaly svrchovanost Maroka nad Saharou. 
 
Alžírsko v srpnu oznámilo, že ukončí smlouvu o plynovodu a v září uzavřelo svůj vzdušný prostor pro všechny civilní nebo vojenské lety z Maroka.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…