Američan Best napsal ošklivé věci o českých miliardářích

10.07.2013 12:28

Podle amerického komentátora Erika Besta stačí tři slova, aby se otřáslo celé impérium Petra Kellnera a jeho společnosti PPF. Stejný počet slov stačí i na otřesení impériem druhého z trojice nejbohatších Čechů - Zdeňka Bakaly. Abychom si uvědomili údajně pochybné základy Kellnerova úspěchu, stačí prý pronést slogan „Vekslák bourá Prahu“.

Američan Best napsal ošklivé věci o českých miliardářích
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

„Česko nikdy, možná vyjma Tomáše Bati, nebude mít svého Johna D. Rockefellera,“ konstatuje Erik Best. Všichni dnes úspěšní čeští magnáti podle něj mají stejný osud: „Počáteční kapitál si nakradli a od té doby se snaží zůstat v mezích zákona nebo alespoň budit zdání legitimity,“ píše komentátor.

Generace amerických magnátů podle něj také získala své majetky v době enormního růstu pochybnými cestami (Best je rovnou označuje za „zlodějské magnáty“), ale pak začali „sekat dobrotu“, chovat se jako úctyhodní průmysloví státníci a holdovat filantropii. Za pomoci dobrého PR si skutečně dokázali vybudovat respekt.

Celá glosa Erika Besta ZDE.

V poslední době se na Facebooku i jinde ozvala iniciativa „Vekslák bourá Prahu“, která protestuje proti plánovanému zbourání hotelu Praha v Dejvicích, na jehož místě chce miliardář Petr Kellner vybudovat park a sídlo pro svou školu Opengate. „Vyjadřujeme nesouhlas s demolicí hotelu Praha, významného architektonického díla, miliardářem Petrem Kellnerem,“ píše se na stránkách skupiny.

Podle Erika Besta ukazuje právě tento slogan, proč Kellner nikdy nebude Rockefellerem či Morganem. Místo propracovaného PR a budování respektu svými snahami veřejné mínění spíše dráždí. Veřejnost mu to pak vrací tím, že mu neustále připomíná jeho minulost a pochybný původ jeho peněz. Pokud skutečně chce zbourat hotel Praha, bez ohledu na jeho architektonickou hodnotu, bude pro značnou část veřejnosti vysmívaným zbohatlým vekslákem.

Nemusí však být smutný, není v tom zdaleka sám. Finanční a uhelný magnát Zdeněk Bakala má podobný výsměšný slogan: Knihovna Václava Havla. I zde se podle Besta jedná o posměšnou připomínku zbohatlických manýr a rovněž pochybného původu bohatství.

„Bohorovní čeští miliardáři si bezpochyby pomyslí, že je to nefér, ale čím více dobrých skutků se pokouší konat, tím více upozorňují na přečiny, které je vynesly tam, kde dnes jsou,“ uzavírá komentátor.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…