Americká ostuda, F-35 fuč. Pilota mají, letadlo hledají, lidé se jim smějí

18.09.2023 7:21 | Monitoring

V neděli v USA havaroval letoun F-35B Lightning II, o který má zájem i česká armáda. To by nebylo tak překvapivé, letecké nehody nejsou tak neobvyklým úkazem. Kuriozní ovšem je, že letoun nejsou americké vojenské složky schopny najít. A proto žádají o pomoc veřejnost. Která se v mezičase královsky baví jejich neschopností a žertuje, zda se letoun náhodou nenajde na Ukrajině.

Americká ostuda, F-35 fuč. Pilota mají, letadlo hledají, lidé se jim smějí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Lockheed Martin F-35B Lighting II

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí
Jak uvádí několik amerických médií, americké vojenské síly pátrají po letounu F-35 po „nešťastné nehodě“, která se udála v neděli na pobřeží Jižní Karolíny. Pilot z řad námořní pěchoty se z letounu bezpečně katapultoval a dopadl do North Charlestonu přibližně ve dvě hodiny odpoledne tamního času. Jeho jméno nebylo zveřejněno, údajně se nachází v blízké nemocnici a jeho stav je stabilní.

Letoun F-35B Lightning II vzlétl ze základny námořní pěchoty v Beaufortu. Jednalo se o cvičení útoku. Spolu s ním letěl ještě jeden letoun, který podle výpovědí vojenských činitelů již přistál. Po letounu, ze kterého se pilot katapultoval, se zatím pátrá, zapojena už byla tamní policie. Podle účtu RawsAlerts už oficiální složky žádají o pomoc i veřejnost.

Aféra už vzbudila velké pobavení, ale také rozčarování. Lidé se ptají, jak je možné prostě ztratit letoun v hodnotě 80 milionů dolarů. Zvlášť, když pilot byl nalezen.

Možný důvod nadhodil jeden z vojenských bloggerů, zabývající se zejména válkou na Ukrajině. „Utratíte 500 miliard za stealth letoun. Navrhnete ho, aby se dal najít co nejhůř. Pak jeden ztratíte. A požádáte veřejnost, aby vám ho pomohla najít.“ Nebyl sám, kdo zastával tuto myšlenku.

Také se ozývá, že kdyby se něco podobného stalo za Trumpa, měl by tuto aféru na talíři minimálně dva měsíce. A otázky „Už jste se dívali na Ukrajině?“

Letouny F-35 má zájem pořídit i Česká republika a byly součástí sobotních Dnů NATO. Výsadkář Ivo Zelinka se chlubil tím, že letoun bez problémů přistál na letišti v Mošnově. Podle posledních zpráv by cena měla být nižší, než se původně čekalo, přibližně o 10 %, původně se počítalo se 122 miliardami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

něco o F-35 :, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 18.09.2023 11:48:16
Stíhačka má však také problémy. Zejména žíznivá pohonná jednotka, nadstandardní požadavky americké vlády na zabezpečení provozu letadel a řada pokročilých systémů, okolo kterých je nutné chodit po špičkách, zapříčinily obrovské provozní náklady, nesouměřitelné s čímkoli, co doposud musela letectva vynakládat. S těmito potížemi se přitom potýkají všechny země, které F-35 zavádějí. USA i Velká Británie, dva největší uživatelé typu, dokonce musely významně omezit počty objednávaných kusů. U Britů jde o zkrácení o 114 letadel, u Američanů jdou škrty do stovek. Problémy jsou s nedostatkem náhradních dílů zejména pro problematické motory, procenta neletuschopných strojů jsou zpravidla o dost vyšší, než na co jsou západní letectva zvyklá. Zmínit je nutné také pořizovací cenu. Byť i tu se podařilo od prvních sérií snížit, zatímco čtrnáct gripenů pronajímáme za zhruba dvě miliardy ročně, z posledních tendrů v Polsku či Finsku vyplývá, že jedna jediná F-35 stojí až tři a půl miliardy.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…