Americký generál věří: Leopardy otevřou Ukrajině cestu na Krym

26.01.2023 20:02

Německo ve středu rozhodlo, že pošle Ukrajině tanky Leopard 2 a povolí to i spojencům. Americký generál Ben Hodges věří, že dodávky těžkých zbraní změní dynamiku bojů a pomohou na cestě k znovunabytí Krymu a vytlačení Rusů, uvedl to v rozhovoru pro iROZHLAS.cz.

Americký generál věří: Leopardy otevřou Ukrajině cestu na Krym
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý tank Leopard 2

Německo dlouho váhalo a bylo ohledně dodávek leopardů na Ukrajinu skeptické, což Hodges kritizuje. „Myslím si, že Německo promarnilo velkou příležitost na setkání kontaktní skupiny v Ramsteinu. Mohli objasnit, jaká je německá politika, jaká je jejich strategie pro region, na čí straně Německo stojí. Němci zmeškali ten správný moment, kdy všichni čekali a sledovali je. I kdyby nechtěli poslat své vlastní leopardy, mohli říct, že pokud Finsko a Polsko nebo kdokoliv jiný chce darovat jejich tanky, může. Z mého pohledu by to bylo snadné,“ uvedl americký generál.

Podle Hodgese by západní tanky mohly sehrát roli letos na jaře, kdy se všeobecně očekává, že Rusko i Ukrajina obnoví úsilí v konfliktu, a nevylučuje, že právě tanky by mohly být klíčem ke Krymu, aby ho Ukrajinci získali zpět. Odhaduje, že by se tak mohlo stát koncem srpna: „Konec srpna čili konec léta je termín, kdy si myslím, že se to může stát. Předpokladem ale je, že Ukrajina dostane, co potřebuje, zejména zbraně dlouhého dosahu, drony, tanky. Čili všechny možné zbraně, které Ukrajincům umožní dosáhnout Krymu,“ uvedl.

Předpokládá, že Ukrajina bude pokračovat ve snaze izolovat Krym, nejprve právě skrz blokování nebo přerušování pozemních cest. Dále třeba napadáním skladů s municí a vším, co s tím souvisí. „Jedině tak se podaří Ukrajincům odstřihnout Krym od zbytku Ruska. A teď přichází ten klíč – Ukrajina Rusy může tímto způsobem napadat jen za použití zbraní s dlouhým doletem, což učiní Krym pro Rusy neudržitelným. Námořní základna, letecká základna, sídlo logistiky – to všechno může být zničeno.

Samozřejmě to může trvat měsíce, ale už nyní víme, že přesnost může přemoci masy, pokud máte dostatek času. Dodávky těchto zbraní Ukrajině jí dává možnost izolovat Krym a Rusům nakonec nezbude nic jiného než odejít,“ věří americký generál.

Ve prospěch Ukrajiny také mohou hrát spory v ruském velení. „I to jsou důvody, proč je Ukrajina ve výhodě. I přes utrpení ukrajinských vojáků jsou v mnohem horší situaci ti na ruské straně. Nevyřešili spory ve velitelských strukturách a stále je patrný nesoulad mezi Jevgenijem Prigožinem, Sergejem Surovikinem, Ramzanem Kadyrovem, Sergejem Šojguem a Valerijem Gerasimovem.

Pro Ukrajinu je to požehnání. Dokud nebudou Rusové schopní být jednotní a mít stejnou strategii, tím menší je pravděpodobnost, že vůbec někdy provedou úspěšnou ofenzivu proti Ukrajincům,“ dodává Hodges.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…