Americký novinář doporučuje sledovat papeže Františka a Putina. Tady jsou důvody

24.10.2014 13:52

Americký novinář a držitel Pullitzerovy ceny Thomas L. Friedman ve svém komentáři publikovaném v deníku The New York Times porovnává papeže Františka a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Americký novinář doporučuje sledovat papeže Františka a Putina. Tady jsou důvody
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

„Když si tak pročítám v posledních dnech noviny, tak zjišťuji, že nejvíce emocí mezi světovými osobnostmi ve mně vzbuzují papež František a ruský prezident Vladimir Putin. Jeden z nich je osobností, kterou byste chtěli být a druhý jeho přesný opak. Jeden nás neustále překvapuje mírou své empatie, druhý tím, jaký je prvotřídní idiot a zločinec. Ale ani jeden z nich nás nenechává chladnými, protože oba ovlivňují podobu dnešního světa,“ míní Friedman.

„Nejprve bych se chtěl více věnovat papeži Františkovi. Zatímco politici v rámci populismu konají na základě výsledků veřejného mínění, papež jde v případě komunity věřících proti jejich zažitým postojům. V současné chvíli se je snaží přesvědčit, aby byli více tolerantní vůči homosexuálům a rozvodům. František na posledním vatikánském synodu požádal přítomné biskupy, aby přijali myšlenku, že „homosexuálové by měli být přijati do křesťanské komunity“. Konzervativní část biskupů jej sice odmítla, ale přesto se jedná o mezník v historii Vatikánu, jak bylo správně řečeno v editoriálu tohoto deníku,“ píše Friedman.

„Podívejme se v kontrastu s papežovými činy na Putina. Nepřímo má na svědomí sestřelení civilního malajsijského letadla. Jeho KGB se snaží připojit k Rusku část Ukrajiny a dále i zasahovat do vnitřních záležitostí Estonska, Gruzie a Moldavska. A to vše ve jménu údajné ochrany ruské menšiny žijící v těchto státech,“ účtuje Friedman s ruským prezidentem.

Plánuje Evropská unie invazi do Ruska? ptá se novinář

„Osobně jsem byl od začátku proti rozšiřování NATO, protože mi bylo jasné, že spoustu globálních problémů bez pomoci Ruska nevyřešíme. Ovšem Putin rozšiřování NATO lživě využívá ve svůj prospěch. Západ nemá žádný zájem přijímat Ukrajinu do NATO. A prosím, zvednětě ruku ti z vás, kdo si skutečně myslíte, že Evropská unie plánuje invazi do Ruska!“ odmítá Friedman Putinovy argumenty.

„Putin tyto iracionální a nesmyslné obavy akcentuje, protože jej hodně rozčiluje, že Rusko již není světovou velmocí, jako tomu bylo dříve. Místo, aby však v zemi dostali prostor vzdělaní a kreativní lidé a mohli rozvíjet svůj potenciál díky rozumné státní politice, raději Putin zvolil zkratku přes ropná pole a uchvácení téměř absolutistické moci,“ tvrdí americký novinář.

Zatímco Putin veřejně varuje před rozšiřováním NATO, má podle Friedmana mnohem větší obavy z rozšiřování Evropské unie. „Oprávněně se obává, že Ukrajinci dají před užšími vazbami s Ruskem přednost volnému trhu a demokracii EU. Ukrajinci totiž správně tuší, že ve spolupráci s Evropskou unií mohou realizovat naplno svůj potenciál, což by s Ruskem nebylo možné,“ je přesvědčen Friedman.

Anexí Krymu a podporou nacionalismu však Putin podle mínění Friedmana Rusko nechrání před NATO. „On chrání pouze sám sebe, protože ví, že odpovědnost a transparentnost, která se dostane z EU na Ukrajinu, by se mohla rozšířit i do Moskvy a ohrozit jeho kleptokracii,“ obviňuje Friedman Putina z neupřímnosti.

„Normálně bych to tak neřešil, ale v době, kdy čelíme mnoha nebezpečným hrozbám na Blízkém východě a Putin ještě přilévá olej do ohně při hranicích s Ruskem, máme skutečně problém. Putin navíc nejvíce ohrožuje svoji vlastní zemi. Pokud bude Rusko i nadále kvůli jeho nezodpovědným krokům v zahraniční politice čelit sankcím, tak půjde ekonomika země ke dnu a situace v „naší“ částí světa se celkově zase o mnoho zhorší,“ obává se autor dalšího vývoje.

„Také z těchto důvodů je důležité sledovat světové osobnosti typu Putina a papeže Františka. Putina jsem vybral, protože si myslím, že svět činí nebezpečnějším místem pro život. Přitom Západ s Ruskem by měl, jak jsem naznačil výše, především spolupracovat při řešení globálních problémů. Rovněž Spojené státy by se měly od papeže učit. Všichni bychom měli pro zlepšení situace ohrožených Islámským státem a ebolou udělat víc. Putin pak ještě mnohem víc,“ nabádá Friedman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…