Americký velvyslanec Schapiro s nástupem Trumpa končí

20.01.2017 6:05

Andrew Schapiro dnes ukončí své působení ve funkci velvyslance USA v České republice. Post opouští v den inaugurace nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Schapiro není kariérním diplomatem, na misi v Praze ho vyslal Trumpův předchůdce Barack Obama jako svého politického velvyslance. Právě kvůli své vazbě na Obamu Schapiro při střídání prezidentů podal rezignaci, jak je v americké politice zvykem, připomíná ČTK.

Americký velvyslanec Schapiro s nástupem Trumpa končí
Foto: Archiv
Popisek: Andrew Schapiro

Po Schapirovi ambasádu dočasně povede současná zástupkyně velvyslance Kelly Adamsová-Smithová. O tom, kdo a kdy ho v roli velvyslance nahradí, zatím není jasno. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nedávno prohlásil, že je možné, že místo velvyslance zůstane neobsazené poměrně dlouho vzhledem k tomu, že s nástupem Trumpa končí všichni Obamovi političtí velvyslanci, tedy přibližně třetina amerického diplomatického sboru.

Schapiro vedl ambasádu dva a půl roku, během kterých se několikrát dostal do sporu s prezidentem Milošem Zemanem. Poprvé se střetli kvůli tomu, že americký velvyslanec označil za „poněkud prekérní", když se Zeman chystal do Moskvy na vojenskou přehlídku k oslavám výročí konce druhé světové války. Většina evropských státníků účast odmítla kvůli ruské anexi Krymu a kvůli konfliktu na východě Ukrajiny. Zeman Schapirovi vzkázal, že má zavřené dveře na Hrad, velvyslanec se tam však při oficiálních příležitostech později objevoval.

Český prezident také považoval za pokrytecké, když Schapiro společně s dalšími velvyslanci propagoval v Česku boj proti korupci. Amerického velvyslance také, údajně kvůli chybě protokolu, zkritizoval za to, že se nezúčastnil hradních oslav 28. října. Schapiro však na Hradě byl.

Původní profesí právník Schapiro přišel do Česka díky vazbě na Obamu a také rodinné historii. Jeho matka Raya Czerner Schapirová pochází z Prahy, odkud v roce 1939 uprchla jako malá před nacisty.

Po návratu do Spojených států se Schapiro zřejmě vrátí k právničině. Během následujícího půl roku se ale bude poměrně často objevovat také v Praze. Do konce školního roku tu totiž zůstane jeho žena a dvě děti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…