Americký velvyslanec mi mluvil z duše, přiznal Bohumil Doležal na ČT. Paní Němcová není hysterická, mluvte o ní slušně, osopil se

08.04.2015 23:56

Politolog Bohumil Doležal byl hostem středečního Hyde Parku České televize. Zostra se pustil do ministra financí Andreje Babiše, majitele Agrofertu, a ani trochu nešetřil prezidenta Miloše Zemana nejen za jeho cestu do Moskvy. Mnoho slov padlo i o přestřelce mezi americkým velvyslancem v Česku Andrewem Schapirem a Hradem, o které informovaly ParlamentníListy.cz.

Americký velvyslanec mi mluvil z duše, přiznal Bohumil Doležal na ČT. Paní Němcová není hysterická, mluvte o ní slušně, osopil se
Foto: ČT
Popisek: Bohumil Doležal

Nepřestřelil pan Schapiro? Tak zněl hned první divácký dotaz. Doležal si to nemyslí. Velvyslanec podle hosta volil svá slova velmi mírně a snažil se jen upozornit na to, že prezident vystupuje neloajálně proti spojencům v NATO. „Pan prezident jede do Moskvy vzdát hold především jedné zemi, a to Putinovu Rusku,“ konstatoval politolog.

Rusko nás nepřišlo jen osvobodit, ale rovnou schramstnout

Americké ministerstvo zahraničí velvyslance podrželo. Mluvil pravdu, řekl to velmi mírně a já mám ještě ten problém, že mi mluvil z duše,“ pokračoval Doležal. Rozhodně to prý není tak, že by Česká republika dnes pouze poslouchala názory USA. „Já si pamatuji jiného Velkého bratra, který své názory prezentoval mnohem tvrději,“ zaznělo z Doležalových úst. „Pan Zeman řekl: Od teď sem pan velvyslanec nesmí, takhle to bylo a jakékoli zamlouvání se mi zdá velmi neobratné.“

Ale proč se „hysterická Němcová“, jak političku ODS označil další tazatel, neozvala, když jel do Moskvy Václav Klaus před pěti lety? „Mně se nelíbí už to vyjadřování. Proč říkáte ‚hysterická Němcová‘, to není možné mluvit slušně?“ ptal se politolog na oplátku. Následně dodal, že před pěti lety se neválčilo na Ukrajině. Je pravda, že tehdy bylo po útoku na Gruzii, ale dnes je putinovské nebezpečí ještě zřetelnější. „Nemysleme si, do oblasti, kterou ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov nazývá blízkým zahraničím, patříme i my,“ upozornil Doležal.

Kdyby vláda nedala prezidentovi peníze na cestu, stala by se z toho cesta soukromé osoby. Ale vláda na to peníze Zemanovi dá. „Kdyby chtěl prezident Zeman uctít padlé sovětské vojáky, mohl by to udělat i tady, protože padlí sovětští vojáci jsou pochováni tady. Když jede do Ruska, tak tam vzdá hold především ruské armádě,“ pronesl jasná slova host.

„Až Rusko přestane mít roupy při osvobozování blízkého zahraničí, jak se to dnes děje na Ukrajině, jsem pro blízké vztahy s Ruskem, ale takhle to nejde,“ přiblížil své vidění. „Nesmíme zapomenout na to, že to ruské vedení sem nepřišlo jen s úmyslem nás osvobodit, ale schramstnout nás.“

Rusko na nás má pořád chuť

Doležal si také nemyslí, že bychom přelézali z jednoho pozadí do druhého, jak naznačoval další divák. Po roce 1989 je naše země suverénní a svobodná. Politolog rozhodně nesdílí divákovu skepsi, byť jí částečně rozumí, neboť ji přiživoval Andrej Babiš ve své předvolební kampani. Rozhodně také odmítl myšlenku, že by pro Česko bylo lepší, kdyby bylo neutrální. Neutralita prý jen říká našim sousedům, že se na nás mohou vrhnout, pokud mají chuť. „A já si nemohu pomoci, chuť na nás má zrovna Rusko,“ konstatoval.

Na Krymu se prý v roce 2014 stalo totéž, co v roce 1938 v Rakousku. Hitler napřed obsadil Rakousko a pak tam vyhlásil referendum, které vyhrál. Na Krymu se stalo totéž.

Domácí politika

Ve druhé polovině pořadu došlo i na českou sněmovní politiku. Česká politická scéna je dnes podle politologa ve velmi špatné kondici, platí to od předčasných voleb 2013, kde do politiky vstoupilo nejasně definované hnutí ANO. „Volič je suverénní, ale je třeba ho přesvědčovat s pomocí argumentů, aby se příště rozhodl jinak,“ doporučil Doležal. V roce 2013 se prý voliči rozhodli tak, jak rozhodli, protože byli pod tlakem hysterické předvolební kampaně, a také díky selhání médií, která byla nedostatečně kritická.

Řešení těchto problémů vidí politolog v návratu k tradičním stranám. To je však možné teprve tehdy, když tyto klasické politické strany najdou nějaké minimum, které budou plnit bez ohledu na to, zda jsou levicové či pravicové. 

„Problém je v tom, že u nás dnes existují tři síly, které mají vytvářet demokratickou politiku, a tyto tři síly jsou do sebe strašně zakousnuté. „Je to pan Babiš, je to ČSSD a je to prezident Zeman,“ posteskl si host opět s odkazem na mezinárodní situaci. Právě nejednotnost české politické scény nás prý ve vztahu k Rusku ještě více oslabuje.

České demokracii neprospívá ani to, že zde Andrej Babiš jako ministr financí vlastní také dva velké deníky. Proto on sám přestal psát pro MF Dnes a začal psát pro nezávislé internetové deníky. V závěru pořadu uznal, že každá demokracie má určité chyby, měla je i ta česká. „Jak známo, každá demokracie je má, zatímco totalitní stát je nemá, ten má tajnou policii,“ uzavřel své vystoupení Doležal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…