Američtí operační analytici údajně o nemocnici v Kundúzu věděli

16.10.2015 9:20

Američtí analytici zvláštních operací věděli několik dní před nedávným osudným náletem USA na nemocnici v severoafghánském Kundúzu, že zařízení je chráněným lékařským areálem. Zda to věděli i velitelé, kteří letecký útok schválili, není jasné. S odvoláním na své zdroje o tom informovala agentura AP.

Američtí operační analytici údajně o nemocnici v Kundúzu věděli
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

Analytici se o nemocnici zajímali, neboť se domnívali, že zařízení využívá jistý pákistánský agent ke koordinaci aktivit radikálního hnutí Tálibán. Ve složce, kterou k tomuto případu nashromáždili, jsou mimo jiné i mapy se zakroužkovaným areálem nemocnice. Výzvědné služby se domnívaly, že nemocnice může být využívána jako velitelské a kontrolní středisko se skladem těžkých zbraní.

Nemocnice provozovaná organizací Lékaři bez hranic (MSF) se terčem náletu stala počátkem října, zemřelo při něm 22 civilistů, 12 z nich byli pracovníci MSF.

Velitel mezinárodních sil v Afghánistánu generál John Campbell řekl, že rozhodnutí zahájit útok prošlo obvyklým procesem napříč americkým velitelstvím. Nálet označil za omyl, neboť americké síly by podle něj nikdy záměrně na nemocnici nezaútočily.

Organizace MSF útok označila za válečný zločin a požádala o jeho nezávislé vyšetření. Zatím se vyšetřováním zabývají zahraniční jednotky působící v Afghánistánu a afghánská armáda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …