Američtí senátoři viděli videa, co páchal Hamás. Byli prý velmi zaraženi

29.11.2023 7:47

Dočasné příměří mezi izraelskými vojáky a teroristy z palestinského Hamásu trvá. Izraelci dali najevo, že by ho ještě prodloužili, pokud Palestinci propustí další unesená rukojmí. Mezitím dostal miliardář Elon Musk pozvání do Gazy. Prý proto, aby si prohlédl rozsah zkázy, kterou způsobila izraelská armáda. Ve stejné době dostali američtí senátoři z obou politických náborů možnost prohlédnout si video z krveprolití ze 7. října.

Američtí senátoři viděli videa, co páchal Hamás. Byli prý velmi zaraženi
Foto: Sociální síť X
Popisek: Ozbrojenci Hamásu při útoku na účastníky festivalu Nature Party v Izraeli

Dočasné příměří mezi ozbrojenými silami Státu Izrael a teroristy z palestinského hnutí Hamás trvá již pátý den. Palestinci propustili dalších 12 rukojmích z asi 240 lidí, které teroristé unesli 7. října při svém krvavém vpádu na území Izraele, při kterém povraždili na 1200 lidí. Izraelci oplátkou propustili na 30 vězněných Palestinců z věznice Ofer. Podle polooficiální organizace Klub palestinských vězňů dříve uvedl, že to bude 15 žen a 15 dospívajících mužů. Na výměnu rukojmích a vězňů upozornila agentura Reuters.

Mezi propuštěnými rukojmími bylo 9 dospělých žen a jedno nezletilé dítě.  

„Izrael uvedl, že příměří by mohlo být dále prodlouženo, pokud bude Hamás nadále osvobozovat nejméně 10 izraelských rukojmích denně. Ale vzhledem k menšímu počtu žen a dětí, které jsou stále v zajetí, může mlčení zbraní po středu vyžadovat vyjednávání, aby bylo možné poprvé osvobodit alespoň některé izraelské muže,“ napsala k tomu agentura Reuters. Celkový počet rukojmích, které Hamás propustil od začátku příměří minulý pátek, nyní činí 81, včetně 60 Izraelců – všechny ženy a děti – a 21 cizích státních příslušníků, z nichž mnozí jsou thajskými farmáři.

Izrael před úterním propuštěním propustil 150 vězňů.

Podle agentury Reuters Katar jako jeden z prostředníků mezi Izraelem a Palestinou hostil také jednání šéfů izraelského Mossadu a americké CIA. Vyjednavači se údajně snažili dosáhnout dalšího prodloužení aktuálního příměří mezi oběma bojujícími stranami. Jak Izraelci, tak Palestinci se vzájemně obvinili z porušení příměří. Došlo k přestřelce mezi ozbrojenci a armádou, ale nad Gazou momentálně nelétají letadla, ani rakety a neozývají se salvy explozí.

Generálporučík Herzi Halevi, náčelník izraelských ozbrojených sil, na tiskové konferenci řekl, že armáda zůstává v Gaze v pohotovosti a je připravena pokračovat v bojích.

Palestinci podle agentury Reuters využívají příměří k hledání svých mrtvých příbuzných. Např. Abu Shamaleh, který se prohrabával troskami svého domu v Chán Junis a hledal něco, co by se dalo obnovit. Řekl, že 37 členů rodiny bylo zabito a že neexistuje žádné zařízení, které by dokázalo vykopat tělo bratrance, který je stále pohřben v ruinách.

„Příměří je čas zvedat trosky a hledat všechny pohřešované lidi a pohřbít je. Uctíváme mrtvé tím, že je pohřbíme. K čemu je příměří, když těla zůstanou pod troskami?“ ptal se.

Miliardář Elon Musk vyrazil na návštěvu Izraele a prohlédl si jedno z míst masakru, kterého se dopustili teroristé z palestinského Hamásu 7. října. A hned se mu z Gazy dostalo palestinského pozvání, aby si prohlédl, co napáchaly ozbrojené síly Státu Izrael (IDF) v Gaze.

„Zveme ho, aby navštívil Gazu, aby viděl rozsah masakrů a ničení spáchaných na lidu Gazy v souladu s normami objektivity a důvěryhodnosti,“ řekl vysoký představitel Hamasu Usáma Hamdan na tiskové konferenci v Bejrútu. „Během 50 dnů Izrael shodil více než 40 000 tun výbušnin na domy bezbranných Gazanů,“ pokračoval, „vyzývám amerického prezidenta Bidena, aby přezkoumal vztah USA s Izraelem a přestal mu dodávat zbraně.“ Na pozvání upozornil server listu Jerusalem Post.

Server izraelského listu Haaretz v souvislosti s válkou v Izraeli upozornil, že téměř 40 senátorů Spojených států z obou politických stran, tedy jak demokratů, tak republikánů, dostalo možnost zhlédnout čtyřicetisedmiminutové video průběhu krveprolití ze 7. října.

Senátor Jacky Rosen, který představení moderoval spolu se senátorem Marco Rubiem, vysvětloval, proč je poskytnutí další bezpečnostní pomoci Izraeli zásadní pro porážku Hamásu a zajištění propuštění zbývajících rukojmích. „Sedmého října zahájil Hamás nejhorší teroristický útok v dějinách Izraele – jediný den pro Židy nejsmrtelnější od holocaustu. Vzhledem ke snaze některých jednotlivců a organizací po celém světě překroutit a popřít to, co se ten den stalo, bylo důležité, abychom jako tvůrci politik byli svědky plného rozsahu zvěrstev spáchaných Hamásem,“ řekl Rosen.

„Jedna věc, která mě zarazila, bylo, jak hrdí a veselí byli tito lidé z toho, co dělali civilistům, dětem, lidem sedícím doma u snídaně a dětem na rave party,“ dodal senátor Marco Rubio.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A to ještě američtí senátoři, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 29.11.2023 8:25:44
neviděli americké bombardování Bělěhradu, natočené civilisty na zemi ani bombardování Iráku. To by se jim teprve zarazily větry!

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…