Amnestie jde proti vládním protikorupčním snahám, tvrdí ministr Heger

26.01.2013 8:58

TOP 09 se vymezila vůči amnestii, kterou vyhlásil Václav Klaus k příležitosti výročí vzniku samostatné České republiky. Ministr zdravotnictví a člen předsednictva Leoš Heger nesouhlasí s tím, že by tento krok měl být pouze líbivým gestem v rámci kandidatury stranického předsedy Karla Schwarzenberga. "Amnestie nabourala protikorupční snahy vlády," tvrdí Heger v rozhovoru pro on-line deník Týden.cz.

Amnestie jde proti vládním protikorupčním snahám, tvrdí ministr Heger
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další tisková konference ministerstva zdravotnictví k metylové kauze. Dosud na otravu zemřelo 27 lidí

TOP 09 se vzepřela koaličním partnerům, když zavrhla amnestii. Heger v rozhovoru odmítá, že by šlo o populistické gesto, protože zastávat se amnestie není v současnosti populární.

Podle Hegera bylo nešťastné to, že amnestie byla vyhlášena bez přípravy a bylo to pro stranu překvapením, navíc byla amnestie poměrně rozsáhlá. Ale v tom by prý největší problém nebyl. "Spíš do toho velkého rozsahu přišla abolice, která vzbudila velkou nechuť, protože celé ty dva roky se tady koalice snaží udělat něco protikorupčního a nastavit nějaký nový režim a volá se po potrestání těch starých neřestí. Je to velmi těžké a v řadě případů se jí nedaří. A teď i tam, kde to vypadá, že by se to mohlo dařit, tak tomu amnestie zabránila. V tom je to vnímáno velmi negativně. Nemyslím, že je to populistické, naopak pro TOP 09, která je slabší stranou v té koalici, je to svým způsobem trochu rizikový postoj," uvedl ministr.

TOP 09 nestojí a nepadá s knížetem

V případě, že by se hlavou státu stal Karel Schwarzenberg, přišla by strana o silného lídra, kterého bude muset nahradit. TOP 09 by tak mohla klesnout podpora voličů. Podle Hegera k tomu prý nedojde. "Vůbec to neznamená, že kdyby nyní Schwarzenberg odešel, že strana zbledne a přestane být viditelná. Do volebního sjezdu je však ještě dost času a proběhne řada diskusí nejen o vedení, ale i o dalším směřování," míní Heger.

Sám prý zatím o kandidatuře na případného předsedu strany neuvažuje. "Často jsem dotazován, jestli já bych se ucházel o nějakou vyšší funkci. Momentálně žiju ve zdravotnictví velmi intenzivně s těmi problémy, které tam jsou. Zajímá mě víc zdravotnictví než politika," říká. "Ambice řídit daleko širší agendu zatím nemám," dodal.

Strana by se nyní měla pomalu začít připravovat na následující parlamentní volby, s čímž souvisí i ideové změny nebo změny ve volebním programu. "Za dva tři roky se atmosféra ve společnosti výrazně mění a musí platit o každé straně, která chce být úspěšná, že se musí přizpůsobovat té době, která je, a potřebám ve společnosti, které jsou," vysvětluje ministr zdravotnictví.

Co bude po prezidentské volbě prý ale zatím nemá nikdo chuť diskutovat. "Pak až se všichni nadechnou, úspěšní i neúspěšní, a začne se s nějakou novou startovací čárou," uzavřel Heger pro Týden.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…