Amnestie je nespravedlivá. Je to Klausova svévole, kritizuje Klasnová

05.01.2013 18:33

Předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová odmítá amnestii, kterou nedávno udělil prezident Václav Klaus. Podle ní je to svévole jedné osoby, která osvobodí i ty, co by měli zůstat ve vězení.

Amnestie je nespravedlivá. Je to Klausova svévole, kritizuje Klasnová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

„Jsem proti amnestii jako plošnému a kolektivnímu mechanismu, který osvobodí nejenom ty, kteří si to zaslouží, ale i ty, kteří by měli podle všech morálních i kulturních zásad naší společnosti i nadále setrvat za mřížemi,“ míní Kateřina Klasnová.

Proti milostem však nic nemá, ty uznává jako individuální akt, kdy je zohledňován konkrétní lidský osud – například zda jde o matku samoživitelku či o člověka, který skutečně usiluje o nápravu.

„Amnestie prezidenta Václava Klause je ukázkovým příkladem toho, jak to nemá být. Na svobodu vycházejí lidé, nad jejichž propuštěním zůstává slyšným lidem rozum stát, a obhajoba takovéto situace tím, že amnestie je plošnou záležitosti, není a nemůže být na místě - od čeho tady přece máme institut milosti?“ ptá se poslankyně.

Podle ní je jasné, proč amnestii tolik schvaluje ministr spravedlnosti Pavel Blažek – v poslední době dostával málo prostředků na přeplněné věznice. „Propuštění vězňů na svobodu však nemůže být řešením. Kolik miliard korun a tisíc hodin poctivé práce policistů, státních zástupců a soudců nás stálo, abychom naši společnost před těmito lidmi ochránili?“ ptá se Klasnová.

„Cožpak je to teď spravedlivé vůči všem, kdo se podíleli na jejich dopadení a usvědčení, cožpak je to spravedlivé vůči těm, koho teď mnozí čerstvě propuštění vězni napadají? Podle mne nikoliv,“ dodává.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Za atentát na Fica účtuje

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Za atentát na Fica účtuje

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…