Analytici o příštích letech: Spotřeba českých domácností bude slabá

30.11.2013 21:54

Podle odhadů bank bude mít v příštích dvou letech většina Čechů hlouběji do kapsy, místo "vyhazování z kopýtka" očekávají spíše útratu za to nejnutnější. Spotřeba domácností bude podle bank slabá.

Analytici o příštích letech: Spotřeba českých domácností bude slabá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chudoba, ilustrační foto.

Už v uplynulých dvou letech měla většina Čechů hlouběji do kapsy, ve dvou letech následujících se podle odhadů bank situace nezlepší. Situaci ještě prohloubil i fakt, že Česká národní banka oslabila korunu.

„Spotřeba domácností zůstane slabá. Míra úspor příští rok nebude výrazně růst, čekáme pouze malé zvýšení. Slabý trh práce, tedy nezaměstnanost se zlepší o pouhé tři desetiny na 7,4 procenta a malý růst reálné mzdy nedovolí spotřebě růst rychleji než o námi očekávaných 0,4 procenta,“ uvedl pro deník Právo analytik České spořitelny Martin Lobotka. Odkázal se právě i na devalvaci koruny, spotřebě domácností budou podle něj bránit i vyšší dovozní ceny. Utrácet se prý začne až kolem roku 2016.

„Po dvou letech poklesu spotřeby domácností bychom se měli příští rok konečně dočkat jejího růstu. Negativní dopad devizových intervencí ČNB do reálných disponibilních příjmů domácností však způsobí nižší růst spotřeby (jen o 0,8 %), než jsme očekávali před intervencemi,“ míní zase analytik Komerční banky Marek Dřímal.

„Mírné oživení bychom mohli vidět i u spotřeby domácností, která padala kvůli zhoršení reálné finanční situace domácností a nejistot. Nejasný výhled zůstává u investic, které letos padají takřka rekordním tempem,“ dodává ekonom ČSOB Petr Dufek.

„Reálné příjmy domácností by se mohly už v příštím roce mírně zvýšit a vedle toho by se mohly snížit obavy spotřebitelů z dalšího vývoje ekonomiky, takže ochota utrácet a investovat by se mohla mírně zlepšit,“ říká poměrně optimisticky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…