Analytik pohaněl nové Události. ČT se pochválila

02.04.2012 12:57

Na celkovém dojmu prvního dílu nových Událostí České televize se podepsalo to, že byl odvysílán v neděli. Tento den se totiž většinou nic zpravodajsky atraktivního neděje. Těmito slovy komentuje novou podobu zpráv České televize ve svém článku pro portál Aktuálně novinář a mediální analytik Jan Lipold.

Analytik pohaněl nové Události. ČT se pochválila
Foto: ct.cz
Popisek: Logo České televize

"Jakkoli je na zásadní hodnocení brzy, jedna věc se říct dá: Události číslo 1 umřely na krásu. Forma - nové studio, povinný background z placatých obrazovek a další náležitosti - zvítězila nad obsahem K. O.," píše Lipold.

Největší chybou tvůrců Událostí podle jeho slov bylo, že redakce do první nové relace nepřipravila žádnou zpravodajskou „pecku".

Jako problém č.2 Lipold vidí skutečnost, že zprávy na velké ploše místy nudily. "Nejde samozřejmě o to, že by měly nutně „bavit", ale divák si přece zaslouží pocit, že se dozvídá něco nového, zajímavého, podstatného. A že se nemusí přitom přemáhat, aby nepřepnul," konstatuje redaktor v komentáři.

První díl ale podle jeho názoru působil dojmem, "že redakční tým zatím onu plochu neumí dobře využít". Prezentace redaktorů u plazmových obrazovek prý působí někdy samoúčelně. V této souvislosti podotýká, že hlavní téma Událostí o prodlouženém dojezdu sanitky k pacientům mělo neúměrně velký prostor.

Relace na Lipolda místy prý působila jako toulavá kamera. A to především kvůli studiu a příbuznosti záběrů. Zprávy ze zahraničí ovšem byly zastoupené pouze sporadicky.

"Ale podívejme se na to z lepší stránky. První, aprílová relace byla svým způsobem ještě „pilot". A každá mediální novinka je nepříjemná tím, že divákům ruší nakoukané stereotypy, nutí je zvykat si na něco nového. To ovšem u bezkrevné „paní učitelky" Marcely Augustové, která Události v neděli moderovala, nehrozí," neztrácí Lipold optimismus. "Skutečnou kvalitu Událostí prověří až ostrý zpravodajský provoz. Na druhou stranu - kdyby takhle měla vypadat každá neděle, bude to špatně," píše v závěru komentáře.

Z dat ATO - Mediaresearch, která pro ParlamentníListy.cz zpracovala MÉDEA, a.s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, k.s. vyplývá, že na zbrusu nové Události České televize se v neděli 1. dubna dívalo 1,056 milionu lidí (902 tisíc na ČT1 a 154 tisíc na ČT24) při podílu na sledovanosti 27,9 procenta (23,8 a 4,1). Konkurenční Zprávy FTV Prima sledovalo 913 tisíc diváků (25,7 procenta) a Televizní noviny TV Nova 2,007 milionu (49,4 procenta).

O den dříve se ještě na předchozí podobu Událostí dívalo 857 tisíc lidí a minulou neděli 864 tisíc. Ale ve srovnávaných dnech měly nižší čísla sledovanosti rovněž Televizní noviny (1,748 milionu a 1,786 milionu) i Zprávy (877 tisíc a 889 tisíc), takže usuzovat na zvýšený zájem diváků kvůli nové podobě Událostí by bylo hodně předčasné.

Česká televize přesto uvádí, že oproti průměrné nedělní březnové sledovanosti si včerejší Události (v časovém úseku od 19 do 19,30) polepšily z hlediska podílu na sledovanosti o 2,57 procentního bodu. Z hlediska počtu je to nárůst o 86 tisíc diváků starších 15 let.

Tisková zpráva ČT ZDE

Upozorňuje také na to, že Události obecně přitahují diváckou skupinu vzdělanějších diváků. Ve srovnání s relacemi vysílanými letos v březnu se podíl těchto diváků ještě o něco zvýšil. Téměř polovina diváků s vysokoškolským vzděláním (46,5 procenta), kteří byli v dané  době u televize, sledovala právě Události. Diváků se středoškolským vzděláním bylo tou dobou u televize 33,7 procenta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …