Analytik si všímá zajímavé věci, pokud jde o „estébácký" soud s Andrejem Babišem

17.04.2014 13:36

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) má za sebou další kolo soudního sporu se slovenským Ústavem paměti národa (ÚPN). Zatím poslední jednání nepřineslo žádný zvrat. Bezpečnostní analytik k tomu na serveru Česká pozice poznamenává, že to mohlo vyvolat zklamání u Babišových kritiků. Zvlášť, když vypovídali svědci, které povolal právě ÚPN. Život ale někdy umí překvapit.

Analytik si všímá zajímavé věci, pokud jde o „estébácký" soud s Andrejem Babišem
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Další zastávkou, kde pokračovala tour hnutí ANO po českých městech, byl Hradec Králové

Publicista a bezpečnostní analytik Jan Schneider napsal pro server Česká pozice pár poznámek k soudním jednáním, která se odehrávají v Bratislavě. Andrej Babiš zde žaluje slovenský Ústav paměti národa, že ho nesprávně označuje za vědomého spolupracovníka komunistické Státní bezpečnosti, čímž údajně poškozuje jeho pověst.

Slova ze spisu nemusí odpovídat realitě

A co se vlastně u soudu odehrálo naposledy? První svědek předvolaný ÚPN František Hákač zkonstatoval, že si řadu věcí nepamatuje, neboť má za sebou dvě mozkové příhody. Schneider v této souvislosti varuje všechny, kteří se tomuto prostému tvrzení chtěli vysmát. „Měli by si proto všichni ti glosátoři nejprve zkusit, zda jsou schopni říci, co dělali třeba konkrétně na podzim 1982 (byli-li vůbec na světě). Možná to nebudou schopni říci ani o loňských svých činnostech, které považují za rutinní, a vůbec netuší, že se jakýsi detail může za 30 let stát fokusem zájmu médií," píše autor.

A pokud se znalci odvolávají na dokumenty ze svazků StB, měli by si nejen oni podle Schneidera uvědomit, že slova napsaná na papíře se mohou značně lišit od reality. Hakáč také uvedl, že falešný svazek na Babiše nevytvořil, on je prý nikdy nevytvářel. To si pamatuje, na současného českého ministra financí za hnutí ANO už ale ne.

Skandální odhalení se nekonalo

Dalším svědkem byl Július Šuman, jenž coby příslušník StB založil spis Bureš, což mělo být krycí jméno pro Babiše. I on zkonstatoval, že Babiše nezná a že ho nikdy neviděl. Jako důvěrníka ho prý nikdy nemusel vidět a pokud ho někdo z pracovníků StB vyslýchal - vytěžoval, vyslýchaný ani nemusel vědět, že pomáhá StB. Schneider k tomu dodává, že to byl opět svědek předvolaný ÚPN.           

A to navíc nebylo vše. Šuman prý podepsal listinu o získání Babiše ke spolupráci jako agenta Bureše na přímý rozkaz nadřízeného, ačkoli prý sám nebyl žádnému takovému získání přítomen. Listinu ale podepsal, protože šlo o neveřejný materiál a Babišovi tím tak nevznikla žádná újma. „Zde je vhodné poznamenat, že to byla velmi důležitá slova, která by si lustrační fanatici měli vstávajíce lehajíce opakovat. Operativní materiály StB nikdy nebyly určeny ke zveřejnění, ani neměly sloužit v trestním řízení (v něm byly vedeny vyšetřovací spisy). Byla-li tedy komu zveřejněním materiálů StB způsobena újma, jde na vrub polistopadového režimu,“ upozorňuje Schneider.

Sečteno a podtrženo, pokud někdo čekal, že zatím poslední soudní stání přinese nějaký zvrat a poskytne prostor k „mediální tortuře“ ministra financí, musel být zklamán. Nic takového se nekonalo. Je třeba také dodat, že serveru Česká pozice Andrej Babiš poslal miliony korun na provoz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…