Anděl Páně udeřil na Piráty. Ale „Janka“ možná bude mít radost

20.01.2022 16:52

Pražský pirát Zábranský se podíval na výsledky sčítání lidu, seznal, že ubývá římských katolíků, a prohlašuje, že to „není špatná zpráva“. A vyvolal na sociálních sítích pozdvižení. Přidal se i pirát Pikal, ten ale svá slova raději odvolal. I tak se ale Piráti dočkali odsouzení například od režiséra Jiřího Stracha, který podotkl, že vždy budou komunisty.

Anděl Páně udeřil na Piráty. Ale „Janka“ možná bude mít radost
Foto: Repro XTV
Popisek: Režisér Jiří Strach

„Za posledních deset let v Česku klesl počet lidí hlásících se k římskokatolické církvi o třetinu, tedy o 340 tisíc. To není špatná zpráva,“ napsal na Twitter. A následně ještě doplnil: „Mně přijde, jako by po mně, jakožto po ateistovi, někteří zde diskutující chtěli, abych byl z této zprávy smutný, a vůbec nechápu proč. Přijde mi úplně logické, že katolíci z toho smutní jsou, protože přicházejí o své souvěrce, ale já mezi ně nepatřím a v církvi nevidím to co oni.“

K Zábranskému se pak připojil i bývalý poslanec a místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal. „Adam Zábranský – pražský radní vyvolal kontroverze tím, že vyjádřil pozitivní emoci nad poklesem počtu křesťanů podle sčítání lidu, domů a bytů. Tak bych ho chtěl podpořit a vyjádřit pozitivní pocity nad poklesem věřících obecně. Věřím, že až nebudou v novinách horoskopy, s odvoláním na boží slovo vypalovány olivové háje a většina občanů státu s největší armádou věřit na anděly, bude lépe,“ napsal na Facebooku a v diskusi pak naznačil, že příspěvek nemyslel zcela vážně.

I tak ale svého vyjádření záhy litoval. „Omlouvám se všem věřícím bez rozdílu, kterých se to dotklo. Omlouvám se také za tento svůj podíl na současném zlu, místo abych se věnoval užitečným a reálně důležitým záležitostem.“

Proti Zábranského vyjádření se asi nejsilněji vymezil režisér Jiří Strach, jenž se aktivně ke svému katolickému vyznání hlásí. Slovo Piráti sice do svého statusu nenapsal, místo toho využil jména Piláta – ale označil je za komunisty.

„Piláti byli, jsou a budou komunisti,“ poznamenal tvůrce slavné pohádkové série Anděl Páně.

Piláti byli, jsou a budou komunisti.

— Jiri Strach (@Lotzasrando) January 19, 2022

„Jasný a v neděli to bude zase volání po lásce a láskyplných tweetech…,“ okomentoval Strachova slova následně senátor Václav Láska.

Jasný a v neděli to bude zase volání po lásce a láskyplných tweetech…

— Václav Láska (@VaclavLaska) January 20, 2022

Česká pirátská strana s komunistickým režimem není spojována poprvé. Veřejně se ke komunismu totiž nedávno přihlásila i neúspěšná kandidátka na předsedkyni strany Janka Michailidu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…