Andrej Babiš je doma z Asie. A uvedl se slušnou náloží

20.01.2019 22:20

Sedm dní uplynulo jako voda, český premiér Andrej Babiš (ANO) se vrátil ze své cesty po Singapuru, Thajska a Indie a obsáhle popsal, co všechno zažil. Začal tím, že si poněkud popletl jazyk. Svou českoslovenštinu nahradil exotičtější mluvou.

Andrej Babiš je doma z Asie. A uvedl se slušnou náloží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna schválila státní rozpočet na rok 2019 s deficitem 40 miliard. Opozice vládě vyčítá, že projídá ekonomický růst a nedělá rezervy na horší časy

„Namasté, wai, nebo vlastně… Čau, lidi! Tak jsem doma,“ spustil. Posledních sedm dní mu prý přišlo pěkně dlouhých. Cesta ho vyčerpala natolik, že zhubl asi jeden a půl kila za jediný týden. Absolvoval sedm letů, celou řadu politických jednání, tiskových konferencí a dalších jednání. Prý je teď opravdu hodně unavený. Ale spokojený. A také dojatý.

„Ale je teda fakt, že když mi na indické univerzitě Symbiosis včera dali na hlavu tu čapku, k tomu mi okolo krku omotali šály a pak rektor vyzval studenty z 85 zemí světa, aby mě s vlaječkou v ruce přišli pozdravit, a bylo jich několik desítek... Tak mě to neuvěřitelně vzalo. Myslel jsem, že na úvod projevu ani nezvládnu poděkovat za pozvání a úžasné přijetí, jak jsem byl naměkko. Ale stačilo studenty pozdravit,“ napsal Babiš na sociální síti Facebook.

Kromě toho prý Babiš odvedl kus práce pro české podnikatele. V delegaci jich prý měl asi 50 a všichni si pochvalovali, že ve svých obchodních plánech tak či onak pokročili. „Všichni ale ocenili, že jsme tam nejeli na výlet. Chodili jsme za místními politiky, mluvili o českých firmách, jejich výrobcích nebo podnikatele rovnou vzali s sebou, aby se představili sami na společné prezentaci českých a místních podnikatelů. Všude jsme se účastnili i setkání našich a místních svazů průmyslu a obchodu,“ zdůraznil předseda vlády.    

Kromě svých politických povinností, v rámci kterých představoval české firmy, chodil prý ještě do fitka a běhal. A spal jen pár hodin denně.

Pokud jde o Singapur, Babiš podle svých vlastních slov nechápe, jak jsme mohli toto teritorium zanedbávat.  

„Nedokážu pochopit, jak to že jsme tu celé roky bez velvyslance. Ten, který je v Indonésii, má logicky spoustu práce tam, do Singapuru létá asi třikrát ročně, a to je úplně o ničem. Slíbil jsem singapurské prezidentce a premiérovi, že to napravíme, v noci se pak spojil s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem. Shodli jsme se, že musíme velvyslanectví otevřít. A já dodávám, že musíme vybrat fakt dobrého člověka, který je extrovert a umí dělat byznys. Protože tady se dělá byznys, velký byznys a my u toho chybíme,“ zlobil se.

Se Singapurci se prý shodl např. na tom, že je třeba uchovat si svou silnou armádu a svou silnou národní měnu. 

Český předseda vlády chce také udělat z České republiky zemi budoucnosti. V nejbližších dnech prý na tiskové konferenci představí plán, jak na to. „Jsem hluboce přesvědčený, že máme všechny předpoklady stát se do několika let jedním z technologických lídrů Evropy. Věřte mi, máme na to. Máme úžasné vědce i firmy, jsme technologicky orientovaná země, podle agentury Bloomberg jsme dokonce nejstabilnější ekonomika Evropy,“ vyjádřil svůj názor šéf kabinetu.

V Thajsku se prý Babiš snažil také dělat byznys. Třeba prodat zbraně – obrněná vozidla, houfnice a tak podobně. Z celé návštěvy Thajska prý měl super pocit.

Zlatým hřebem cesty prý byla Indie, kde se dobře daří českým firmám, a to i proto, že tam máme skvělé české zástupce. Babiš je tak vnímá.

„Bylo skvělé vidět, že máme tak schopné zástupce v těchto koutech světa. Dám s nimi řeč ještě, až pozvu naše honorární konzuly z celého světa. Teď nebylo až tolik času, i když jsme to jednání natáhli. Zašli jsme ještě na českou ambasádu v Dillí, kde udělali malou recepci a skvělou prezentaci naší Jawy, kterou bohužel u nás nevyrábíme, ale její výroba bude obnovená v Indii od března tohoto roku. Vyrobí v roce 2019 50 000 kusů a je o ni obrovský zájem. Pak jsme vyrazili na letiště. V Indii se lidi neustále fotí, se mnou se fotili všichni, na konferenci, studenti, všichni lidi. Neustále. Je to takový národní zvyk,“ prozradil český premiér.

Celou cestu domů prý prospal a teď už přemýšlí nad tím, že by si měl zacvičit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…