Andrej Babiš je nejpopulárnější politik v zemi. Lidé promluvili

28.03.2014 10:41

Nejpopulárnějším politikem byl i v březnu Andrej Babiš. Ve srovnání s prvním měsícem letošního roku si dokonce o tři procentní body polepšil. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury STEM, který probíhal na reprezentativním vzorku 1070 respondentů ve dnech 11. až 20. března.

Andrej Babiš je nejpopulárnější politik v zemi. Lidé promluvili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Součet lidí, kteří hodnotili Babiše „příznivě“ a „velmi příznivě“, činil v březnu 62 %, to je o tři procentní body více než v lednu.

Na druhém místě se v žebříčku popularity umístil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) s 57 %), za ním jen s malým odstupem následují premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s 56 % a ministr obrany Martin Stropnický (ANO) s 55 %. Pátou příčku žebříčku obsadil Tomio Okamura (Úsvit) s 52 % a šestou ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) s padesáti procenty.

Hodnocení všech zmíněných politiků zůstává celkem stabilní, ovšem s výjimkou Okamury, jehož hodnocení se oproti lednu zhoršilo o šest procentních bodů.  

Kromě Babiše si v hodnocení mezi občany polepšili také šéf lidovců Pavel Bělobrádek (9. místo s 35 %), ministr vnitra  Milan Chovanec (ČSSD, 13. místo s 28 %) a ministr školství Marcel Chládek (ČSSD, 14. místo s 27 %). U všech se podíl příznivých názorů zvýšil o čtyři procentní body.

„Snížení podílu příznivých hodnocení je kromě T. Okamury patrné u P. Kováčika (o 5 %), V. Filipa a P. Fialy (o 4 %) a také v případě L. Zaorálka (o 3 %),“ podotýkají autoři průzkumu.

Nejméně oblíbeným předsedou strany mezi jejími příznivci je Petr Fiala

Co se týká obliby předsedů jednotlivých parlamentních stran, nejpříznivěji je hodnotí příznivci vlastní strany. „Více než 95 % stoupenců Úsvitu, ANO, KSČM a KDU-ČSL hodnotí příznivě své předsedy. Méně jednoznačné je postavení B. Sobotky mezi sympatizanty ČSSD (89 % příznivých názorů) a především u nového předsedy ODS Petra Fialy, kterého příznivě hodnotí 77 % stoupenců ODS,“ píší autoři průzkumu.

Schwarzenberg stále rozděluje společnost

Z něj také vyplývá, že předseda hnutí ANO Andrej Babiš nevyvolává zásadní antipatie u příznivců ostatních stran a  je tedy obecně přijatelnou osobností. Poměrně pozitivně je sympatizanty ostatních stran vnímán také Tomio Okamura a Pavel Bělobrádek. K němu ale mají výhrady stoupenci komunistů a především Úsvitu.

Ostře polarizuje společnost Karel Schwarzenberg. Silně jej podporují stoupenci TOP 09 a ODS, naopak jen málo jej přijímají příznivci levice a jen průměrně stoupenci středových formací.

Podobně rozporně je vnímán i Bohuslav Sobotka, šéf ČSSD. Na rozdíl od Schwarzenberga nicméně dosahuje mírně většinové podpory ze strany sympatizantů středových seskupení. „V roli solitéra jsou lídři KSČM a ODS, Vojtěch Filip a Petr Fiala,“ dodávají autoři průzkumu agentury STEM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…