Andrej Babiš přiznal, co všechno udělal blbě

14.05.2014 10:22

Lídr hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš v rozsáhlém rozhovoru pro Lidové noviny hovořil nejen o tom, že snaha zavést zákon o prokázání původu majetku neznamená, že by šel po krku velkým byznysovým hráčům, ale prozradil třeba také, jak se mu momentálně daří v podnikání, a sypal si na hlavu popel za některé ústupky v koaliční smlouvě.

Andrej Babiš přiznal, co všechno udělal blbě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Který člen vlády je zatím vaším největším oblíbencem? (Restart hlasování 9.6.2014)

18%
52%
1%
10%
3%
hlasovalo: 11206 lidí

Na úvod celého rozhovoru padla odlehčující otázka, jak to Andrej Babiš dělá, že je tak dobrý, vede žebříčky popularity a na ulici na něj zatím nikdo neplive. To ale sám lídr ANO zpochybnil. „Jo, když jsem rozdával koblihy, tak se občas našel někdo, kdo mi říkal, že jsem estébák. Ale víte, jak je to s těmi žebříčky," uvedl politik.

Ministr připustil, že v současné situaci nelze řídit stát jako firmu, jak si představoval během předvolební kampaně. K tomu by podle Babiše byla zapotřebí jednobarevná vláda nebo většinový systém. Sám se prý smířil s tím, že je politik. Mluvit jako politik ale nikdy nehodlá, ani k tomu prý nemá předpoklady.

Zákon o prokazování původu majetku nemá jít po krku byznysovým hráčům

Velkým tématem hnutí ANO je korupce. Poslanci chtějí prosadit zákon, který je o prokazování původu majetku. Podnikatel se ale ohrazuje vůči nařčení, že by za tímto opatřením stála snaha jít tvrdě proti významným byznysovým hráčům, jak se povídá v byznysu.

„Já po nikom nejdu, nechci se nikomu mstít," uvedl jednoznačně. „To vůbec není pravda. My jdeme po daňových únicích, po karuselových obchodech, po nezdaněných příjmech. Chceme, aby měl finanční úřad kompetenci se zeptat na elementární věci: Když máte majetek za padesát, sto milionů, jestli jste, vážený občane, ty peníze zdanil," dodal pro LN Babiš.

Finanční úřad by neměl na nikoho ukázat prstem a označit jej nálepkou „možná zloděj", ale měl by podle politika mít právo zeptat se toho, kdo má velký majetek a neplatí daně, odkud má ty peníze.

Blbosti v koaliční smlouvě

V další části rozhovoru, která se týkala některých bodů koaliční smlouvy, Babiš připustil, že ústupky hnutí ANO šly v mnoha případech příliš daleko, což považuje za chybu. Jednou z nich je třeba přikývnutí na zrušení druhého pilíře penzijního systému. „Ano, bohužel. Zaprvé mě nikdy nenapadlo, že budeme sestavovat vládu, zadruhé jsme v této věci absolutně nepolíbení, v politice nemáme žádné zkušenosti, vůbec jsme to nedomysleli," připustil ministr financí.

„Takže jsme v rámci koaličních dohod akceptovali zrušení poplatků ve zdravotnictví - blbě. Akceptovali jsme snížení DPH pro léky o deset procent a jsem přesvědčený, že se to bohužel neprojeví v ceně - také asi blbě. Zrušení druhého pilíře - možná také blbě," pokračoval Babiš v doznání, co vše by teď hnutí udělalo jinak.

Babiš se v rozhovoru pro LN vymezil vůči nařčení, že by pracovníkům svého koncernu Agrofert zajistil místa ve státní správě. „Ty nesmysly, co napsala MF Dnes o Agrofertu... Omlouvám se, že jsem si odtud vzal jednu svoji sekretářku, jinak všechno ostatní, co tam bylo napsané, jsou nesmysly," tvrdí.

Ministr objasnil také požadavek na zavedení centrálního registru účtů. Brání se ale označení Ministerstva financí, že jde o „velkého bratra", který by viděl každému do peněženky. „To jste vůbec nepochopili! My jsme chtěli existenci registru účtů, to znamená, abychom nemuseli posílat 35 dopisů na banku, ale zeptat se: Má tahle firma u vás účet?" vysvětluje politik.

Lídr hnutí ANO přidal ujištění, že státní dluh letos nevzroste, ačkoli je naplánován rozpočet se schodkem 107 až 112 miliard korun. Důvodem je podle Babiše optimalizace dluhu a hospodářský růst. „Lidi si musí uvědomit, že se stát nemůže zadlužovat donekonečna. Že je to cesta do pekel. Jednoduše je nenormální, aby stát každý rok prodělával peníze. Naopak - stát by měl pomalu svůj dluh umazávat," dodal politik.

Babiš má pověst muže, který umí kupovat firmy, jež jsou na tom špatně. Jak přiznal, nyní se mu tolik nevedlo. „Uměl jsem, v poslední době, co jsem koupil, byly blbé investice," uvedl pro LN.

Babiš nechce nahradit Sobotku na postu premiéra

Ministr se vymezil vůči tomu, že by hnutí ANO prahlo po více místech ve vládě. „Není to reálné, je to blbost. Já neusiluju o místo Bohuslava Sobotky. Je to nesmysl. To by musely být předčasné volby, to by nikdo neodsouhlasil, ani to nechceme. Pokud náš koaliční partner bude rozumný a bude plnit to, co říká, bude se snažit, a ne jen slibovat a rozdávat, ale bude i šetřit, tak ta vláda má dobrou perspektivu," uvedl s tím, že premiérem by ani být nechtěl.

Nyní jej čeká řešení problémů s pražskou kandidátkou do komunálních voleb. „Budu se tomu věnovat po evropských volbách. S panem Kaslem jsem mluvil, myslím, že došlo k nedorozumění. Paní Kleslová měla za úkol stabilizovat organizaci a pan Kasl se měl spíš orientovat na program a na oblasti, kde ANO ještě nemá buňky. Takže si nějak spletli kompetence a z toho vznikl ten problém," vysvětlil Babiš.

Půlka pražské organizace sice chce podle informací LN šéfku pražské buňky ANO Kleslovou, podle Babiše o tom ale rozhoduje výbor. Strana se nyní ale zabývá evropskými volbami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …