Andrej Babiš se sešel se Zemanem kvůli možné účasti ve vládě

24.11.2013 19:19

Prezident Miloš Zeman se dnes sešel s Andrejem Babišem. O schůzce, která se uskutečnila na žádost šéfa hnutí ANO, informovala hradní mluvčí Hana Burianová. Babiš se s hlavou státu sešel, aby zjistil Zemanův názor na své případné vládní angažmá.

Andrej Babiš se sešel se Zemanem kvůli možné účasti ve vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

"Jednal jsem o jeho názoru na mé působení ve vládě," napsal Babiš novinářům v textové zprávě. Babišovo hnutí si při jednání s ČSSD vyjednalo post ministra financí v budoucí vládě a právě samotný předseda je jedním z kandidátů. Babiš ale dnes také zopakoval, že sám má zájem stát se vicepremiérem pro ekonomiku.

Lustrační ověření by mohlo být pro Babiše problém

K účasti ve vládě však podle zvyklostí potřebuje negativní lustrační osvědčení, které by vzhledem k figurování ve svazcích StB, kvůli němuž se na Slovensku soudí, měl nyní problém získat. Navíc o něj nehodlá ani požádat.

Prezident se dříve vyjádřil, že bez lustračního osvědčení žádného ministra nejmenuje. Babiš však v dnešním diskusním pořadu televize Prima Partie prohlásil, že se ho pokusí přesvědčit, aby svůj postoj změnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…