Andrej Babiš vyplísnil Zemana za cestu do Moskvy. A takto se svým názorem pochodil mezi vlastními fanoušky

08.04.2015 15:13

Ministr financí Andrej Babiš rozšířil peloton těch, kteří radí Miloši Zemanovi, zda by měl, nebo neměl jet do Moskvy. Na facebookovém profilu hnutí ANO se k tomu před pár hodinami objevilo jeho vyjádření, které poskytl novinářům ve Sněmovně, když se ho na jeho názor ptali. Asi nečekal, že tím vyvolá mimo jiné kritiku své osoby za to, kam on sám neustále jezdí. Fatální obrat k němu projevili i dosavadní příznivci.

Andrej Babiš vyplísnil Zemana za cestu do Moskvy. A takto se svým názorem pochodil mezi vlastními fanoušky
Foto: Lukáš Ston
Popisek: Fotografování s vicepremiérem

Podle Andreje Babiše by si prezident Zeman měl svou cestu do Moskvy ještě rozmyslet. „Pan prezident určitě neměl říkat, že zavřel dveře velvyslanci Spojených států,“ míní. Shodou okolností totiž v pondělí odjíždí na týdenní pracovní službu do USA a takové výroky české hlavy státu se mu příliš nehodí.  „Mám jednání v New Yorku, Washingtonu a v Silicon Valley. Samozřejmě ta situace není příjemná,“ citoval ho mimo jiné deník iDnes.cz a větu zveřejnil i hlavní profil politického hnutí ANO.

Změňte názor, pane prezidente. Babiši, vy nelezte Amíkům do zadku

Cesta do Moskvy, pokud ji pan prezident uskuteční, podle něj jen zbytečně vyvolá negativní emoce v našich médiích a ve světě. „Nejlepší by bylo, kdyby si to pan prezident rozmyslel. Vztahy s velvyslanci asi těžko můžeme hodnotit tak, jak on se vyjádřil," uvedl doslova.

Jeho postoj se na Facebooku nesetkal s příliš příznivými reakcemi. Jsou proti němu dokonce i někteří protizemanovci a skalní příznivci ANO. „Já obyčejně Zemana za nic nechválím, ale u tohoto bych udělal výjimku. Nevím proč, ale tady si všichni zvykli na to, že se Amíkům musí lézt do zadku. Prostě je to velvyslanec USA a co jako? To se z toho máme podělat?“ navázal pod statusem Tom Mazi Tourek na přetřásání komunikace mezi prezidentem a velvyslancem Schapirem. 

Řada dalších lidí, i dosavadních sympatizantů babišovců, dává najevo, že tentokrát je tedy pan Babiš zklamal. „Doteď jsem si vás, pane Babiš vážila. Nechce se mi věřit, co jste řekl. Fuj, hanba vám,“ je toho důkazem například Dorka Apoštolková. 

„Pane Babiši, nejsem podporovatel prezidenta Zemana, ale podporuji jeho cestu do Moskvy k uctění památky obětí II. světové války: Nebýt Rudé armády a jejích obrovských obětí, nevím, jestli bychom tady diskutovali… Není možné účelově překrucovat dějiny, když se to někomu hodí,“ posílá ministru financí vzkaz Zdeněk Steinbauer z Českých Budějovic.

„Už i Babiš by rád vodil prezidenta na obojku,“ komentoval věc pro změnu Josef Kovařík. Mnozí další jsou pobouřeni tím, jak podlézavě se Andrej Babiš staví ke Spojeným státům. „Myslím, že pan Babiš by si měl srovnat priority – ale on snad ani není Čech…,“ napsala uživatelka pod nickem Isis Egyptská. 

Je líný a maskuje dovolenou za služební cestu

Správce stránky ANO se jí následně zeptal, jaké by to tedy měly být priority. „Myslím, že integrita státnosti, národnosti. Nebýt vazalem kohokoli kvůli přislíbení čehokoli,“ odpověděla žena.  „Byl zvolen, aby pracoval, ne aby pořád dovolenkoval a maskoval to za služební cestu. Když je líný něco dělat, ať toho nechá,“ přidal se Vladimír Müller.

„Snad jen tolik –  lidé, už nevolte nikdy tyto vypočítavé sráče. Od té doby, co velvyslanec USA navštěvuje Babiše, tak Babiš po něm opakuje ty štvavé kraviny namířené proti Rusku,“ snaží se shrnout dopady Roman Černý.

Hnutí ANO se na několika místech diskuze snaží debatu korigovat a postoj velvyslance i Andreje Babiše vysvětlovat.  „Pan prezident tam jede právě na tu přehlídku jako jediný z EU, například Angela Merkelová přijede o den později,“ zní jeden z argumentů, za nímž správce profilu kopíruje už několikrát zveřejněný citát velvyslance: „Není na mně nebo na kterékoliv jiné zemi, abychom říkali českému prezidentovi, co má, nebo nemá dělat. Když prezident Zeman řekl, že je třeba vzdát hold všem zemím v souvislosti s koncem druhé světové války, tak to chápu. Ta symbolika, že možná je jediným vůdčím představitelem státu EU, který bude stát na tom pódiu a sledovat vojenský pochod, když ta armáda destabilizuje jeden ze sousedních států EU, možná je taková prekérní, uvidíme, co se stane.“

Naštvaní lidé si „jedou“ stále svoje, národní identitu vyzdvihuje například i Míra Hrobár: „My jsme Češi a ne žádná odnož Ameriky a máme svůj názor. Vy nejste hlas lidu, my jsme ten hlas. Toto si prosím uvědomte. My jsme ti, díky kterým máte to, co máte!“ směřuje směle k šéfovi hnutí.

Ano, nečekané „prozření“? Tohle natropil jeden proamerický výrok

Argumentace ze strany ANO toho moc neřeší. Diskuzní vlákno se mění v obecné zklamání z osoby současného ministra financí. „Babiš všechny obyčejné lidi zklamal! Už nikdy jej nevolím! Neudělal nic s exekutory, ba právě naopak!“ píše další uživatelka Facebooku, Karolína Pitrmanová. „Za tento výrok mě Babiš hodně zklamal a měním na něj názor. Se Zemanem souhlasím,“ přidává se Jaroslava Srbová. „Pane Babiši, jak tak sleduji komentáře k tomuto článku, začínám mít dojem, že se Češi začínají probouzet,“ pozoruje obrat dosavadních sympatizantů a sympatizantek i Vladislav Baran.

Mezi několika desítkami komentářů lze najít i ty, které stojí za Babišem. „Nezlobte se na mne, ale uctít jejich památku může u každého pomníku. Osoby, které s ním budou na tribuně, neukazují jeho hrdost, ale ´blbost´!“ hodnotí Zemanovu cestu do Moskvy jako zbytečnou Martin Tojnar. 

Až k Platónovi dotáhla argumentaci Vlasta Knopová, když pro porovnání současné politiky použila citát myslitele z roku 320 před naším letopočtem, od kdy se dle ní nic nezměnilo: „Žijeme ve zvláštních časech, kdy mladí i starší jsou vzděláváni ve LŽI a ten, kdo se odváží říkat a konat pravdu, je nazýván šílencem či bláznem.“

Během zhruba sedmnácti hodin od zveřejnění statusu vyjádřila s Babišovým názorem souhlas jen drtivá menšina lidí, naopak zhruba devadesát procent z nich jeho proameričnost odsoudilo a přiklonilo se tak k suverenitě rozhodování prezidenta Miloše Zemana.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…