Angele se to začíná hroutit. Už i mediální mainstream věští konec její politické kariéry

21.11.2017 8:34

Německá kancléřka Angela Merkelová se dostala do velmi nepříjemné situace. Komentátor Jakob Augstein v týdeníku Spiegel dokonce píše o tom, že se její politická kariéra nachyluje ke svému konci.

Angele se to začíná hroutit. Už i mediální mainstream věští konec její politické kariéry
Foto: Václav Fiala
Popisek: Angela Merkelová na velkoplošné obrazovce na předvolebním setkání v Pasově

Jamajská koalice v Německu s největší pravděpodobností nevznikne. Vyjednávání byla po rozhodnutí FDP ukončena a zejména Angela Merkelová se tak dostala do velmi nepříjemné situace. Její CDU sice v parlamentních volbách zvítězila, ale dvouměsíční snaha vytvořit koaliční vládu s CSU, Zelenými a FDP vzala za své. Objevují se hlasy, které vyzývají k rezignaci kancléřky, která ovšem takový scénář rezolutně odmítá.

Podle Augsteina se však kancléřka blíží ke konci své politické kariéry. „Nemá většinu a ani konkrétní plán, jak pokračovat dál. Vládla dlouho a úspěšně, pokud však v sobě nenajde kuráž udělat nový a radikální krok, měla by to radši rovnou vzdát. Konec je vždycky mizérie. Proč tak málo politiků nedokáže včas odejít a zachovat si důstojnost? Nyní je to případ Merkelové, která sama sebe dostala do bezvýchodné situace,“ soudí Augstein.

Celý text v němčině je ZDE.

„Jelikož se nedokázala včas vzdát moci, musí teď sledovat, jak jí moc protéká mezi prsty. Nemusíte být ani její velký fanoušek, abyste takovou situaci mohli označit za tragédii. Strategie Merkelové byla vždy založena na vyčkávání, ale tentokrát nefunguje. Nevypočitatelný šéf FDP Christian Lindner zahnal kancléřku do kouta, byť je otázka, jestli z takového vývoje může sám profitovat. Jisté ovšem je, že Merkelová utrpěla vážné šrámy.“

Podle Augsteina Lindner ukončil koaliční vyjednávání, protože usiluje o mnohem víc. „Chce napodobit úspěch rakouského lidovce Sebastiana Kurze. Je pro mě ale dost děsivá představa, že by se měl zrovna on stát v blízké době kancléřem. Nicméně i on na Merkelovou stačí. Kancléřka se ocitla na samém konci. Přesto však ještě existuje varianta, která by mohla prodloužit její úspěšnou politickou kariéru,“ soudí německý komentátor.

Za „spásnou“ variantu považuje Augstein menšinovou vládu. „V Německu sice nemají menšinové vlády příliš dobrou reputaci, což je chyba. Ve skandinávských zemích takové vlády fungují desítky let a není to na škodu. Menšinové vlády oživují demokracii, a navíc se voliči ani politici nemusejí uchylovat k menšímu zlu. Merkelová by nyní měla sebrat odvahu k sestavení takové menšinové vlády, nebo vyklidit cestu a odejít z politiky,“ soudí německý komentátor.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…