Anglie zaplavena vlnou rasismu. Řeší to i královská rodina. Důvod? Tři černoši nedali penaltu

13.07.2021 22:40 | Komentář

Jedno české přísloví výstižně praví: Zaměť si nejprve sám před svým vlastním prahem (a potom teprve kritizuj ty druhé). Jak se ukázalo po finále EURA, kde Anglie vyhořela na penalty s Itálií vinou neúspěchu tří fotbalistů černošského původu (říkejme jim Afroangličané - Marcus Rashford, Jadon Sancho a Bukayo Saka) a opět zůstala pod vrcholem, čpí ten anglický práh na sto honů rasismem!

Anglie zaplavena vlnou rasismu. Řeší to i královská rodina. Důvod? Tři černoši nedali penaltu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Italský faul na anglického hráče

Především na sociálních sítích se jím příspěvky jenom hemží. Urážky hráčů tmavé pleti se staly takřka hitem těchto dnů. Frustrace trvá.

Paradoxní je, že právě Britové a britská média dávali ještě nedávno nekompromisní lekce z boje proti rasismu jiným zemím, udíleli rady a hlavně vynášeli své ultimativní soudy, k čemuž se po hříchu připojila i UEFA.

Do České republiky se britské sdělovací prostředky tvrdě pustily po skandálním utkání Evropské ligy mezi Glasgow Rangers a Slávií Praha, kvůli kterému vinou údajné rasistické urážky na adresu finského hráče tmavé pleti Kamary přišel o mistrovství Evropy český reprezentační obránce Ondřej Kúdela. To vše na základě nadmíru kontroverzního rozhodnutí komise UEFA, která Kamarovi ponechala možnost reprezentovat Finsko na EURU, zatímco Kúdelovi udělila tvrdý disciplinární trest.

Veškeré protesty české strany byly marné a britská média doslova rozcupovala rasistu Kúdelu na kusy, nabádala dokonce doživotně ho vyloučit z vrcholového fotbalu, což rozlítilo už i české politiky, kteří se proti takto oportunistické a bigotní britské rétorice striktně ohradili.

Stejně tak učinili i někteří čeští fotbalisté.

Jiní – například Radek Bejbl naopak konstatoval, že naše země se musí integrovat do Evropy a změnit své myšlení, které zčásti rasistické je.

Logicky se ptáme - jsme tedy rasisté? Internacionál Ladislav Vízek se domnívá, že nikoliv, že pouze pojmenováváme věci pravými jmény. Je-li něco bílé, pak je to opravdu bílé, a je-li to černé, proč říkat, že je to taky bílé, to je jen čiré pokrytectví. Podobně se zachovali i rozlícení fanoušci Anglie po neúspěšném penaltovém rozstřelu. Sice útočně a vulgárně, ale prostě podle Vízka jen pojmenovali věci pravými jmény. Rasismus samozřejmě odsuzuje.

Bývalý gólman Sparty a Slavie a britských Queens Park Rangers Jan Stejskal ze svých zkušeností hovoří o tom, že na ostrovech jsou na věci spojené s rasismem nebo xenofobií či šovinismem výrazně citlivější, než je tomu u nás, což vyplývá z historických souvislostí minulých desetiletí, ale i staletí.

Ale ten příběh má pokračování.

Anketa

Která volební strana předvedla zatím NEJHORŠÍ kampaň?

4%
10%
2%
2%
4%
hlasovalo: 45122 lidí
Po Česku se na paškál superkorektních Britů, ale i Francouzů dostalo Maďarsko. Někteří fanoušci při utkáních EURA v Budapešti údajně vykřikovali rasistické urážky na hráče tmavé pleti v dresu Francie. Své si prý vytrpěl i Ronaldu, i když nikoliv v souvislosti s rasismem.

Kulisa v Budapešti, která jako jediná nabídla v rámci EURA fanouškům možnost zaplnit navzdory covidu celou kapacitu stadionu (cca 50 tisíc diváků) byla zkrátka velice bouřlivá – ale také prý rasistická a xenofobní.

UEFA tedy opět nelenila a Budapešť schytala exemplární trest. Maďarský fotbalový svaz dostal kvůli rasistickým pokřikům a homofobním transparentům fanoušků při zápasech mistrovství Evropy pokutu 100 tisíc eur (přes 2,5 milionu korun). Reprezentace navíc musí odehrát dva zápasy bez diváků, na další utkání od UEFA dostala dvouletou podmínku. Tristní je, že konkrétní důkazy, stejně jako v případě Kamara versus Kúdela, UEFA de facto opět nepředložila!

Teď se sám hrdý Albion přesně v těchto problémech – a to v nesrovnatelně větším měřítku – zmítá sám.

Nadávky fanoušků odsoudil už fotbalový svaz, anglické fotbalové kluby, britský premiér Boris Johnson i princ William. "Jsem znechucen rasistickými urážkami na adresu anglických hráčů. Je to absolutně nepřijatelné. Toto musí skončit a ti, kdo se urážek dopouštějí, musí být hnáni k zodpovědnosti," uvedl William, následník britského trůnu a vnuk královny Alžběty II.

Zní to skutečně vznešeně, ale žeňte ke zodpovědnosti desítky tisíc lidí, kteří si zkrátka jen všimli toho, co se opravdu nedalo přehlédnout – že to byly právě tři hráči tmavé pleti, kteří sebrali Anglii sen na chystanou monstrózní oslavu titulu Mistrů Evropy.

Sociální síť Twitter v reakci na rasistické projevy oznámila, že od nedělního večera odstranila přes tisíc příspěvků obsahujících urážky a dehonestaci anglických fotbalistů a zrušila některé účty, které je šířily. Britská policie uvedla, že se šířením nenávistných vzkazů zabývá a nebude je tolerovat.

Anglie bojuje s rasismem, ale přitom kope okolo sebe a to nejraději do těch druhých. Ti můžou za rasisimus. Pro některé lidi v Anglii je přitom například zcela nestravitelné, aby byl kapitánem reprezentace černoch (což nyní také není – kapitánem je Harry Kane).

„Je dobré si to přiznat, souhlasí dlouholetý československý reprezentační gólman Jan Stejskal. „Ano, takové tendence na ostrovech opravdu jsou, ve společnosti to bublá a vře, ale oficiálně nic takového neexistuje, v tom je Británie velmi pokroková a ctí všechna pravidla proti rasismu.“

Zajímavé nyní bude sledovat, jak se k tomuto hromadnému incidentu postaví UEFA, která tak štědře zásobuje tresty za rasismus a homofobii země bývalého Východního bloku.
 

Autor Tomáš Procházka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…