Ani za totáče jsem se tak nebál. ČT je bulvár. Naprostý chaos. Více vám neřeknu. To všechno se line od elit ODS po zadržení Ivana Langera

14.10.2015 17:04

Celé úterý 13. října přinášela média dramatické zprávy o zásahu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v Olomouci. Nejčastěji zaznívalo jméno bývalého ministra vnitra a člena ODS Ivana Langera. ParlamentníListy.cz proto požádaly o reakci některé politiky této strany. „Ani za totáče jsem se tak nebál, ani estébáků jako teď. Bojím se napsat i vánoční přání. Aby si pro mě nepřišli v kuklách,“ řekl například senátor Jaroslav Kubera.

Ani za totáče jsem se tak nebál. ČT je bulvár. Naprostý chaos. Více vám neřeknu. To všechno se line od elit ODS po zadržení Ivana Langera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala na kongresu ODS

Anketa

Jak to dnes dopadne s Ivanem Langerem? Váš odhad.

hlasovalo: 756 lidí

Pobouřen zpravodajstvím České televize v záležitosti vyšetřování žhavé kauzy, v níž figuruje i exministr vnitra Ivan Langer, je místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). „V daném okamžiku musím říci, že se Česká televize v tomto případě stala bulvární televizí nejhoršího zrna,“ prozradil. Proč tak příkrá slova? „Nechci hodnotit přiměřenost či nepřiměřenost toho zásahu. To je věc policie a státního zástupce. Co mně vadí, je zpravodajství České televize v této věci, kde uváděla včetně dnešního rána, že Langer byl zadržen, že byl v cele předběžného zadržení,“ sdělil. Podle něj musel nabýt divák dojem, že byl Langer přivezen z Prahy pomalu v řetězech. „Když pak na něj byl krátký záběr, nic takového se neodehrávalo. Přišel v doprovodu policie, v noci byl propuštěn. Celý den se hrálo na to, že Ivan Langer, bývalý ministr vnitra za ODS, je ten skoro nejhorší v celé kauze. Úplně na okraji zájmu bylo, že v tom hrají nějakou roli policie i krajský úřad. Tady se záměrně Ivan Langer povýšil jako hlavní obviněný. A tak to opravdu není,“ konstatoval místopředseda Senátu.

Nyní už zaznívají informace, že Ivan Langer na rozdíl od některých jiných možná ani obviněn nebude. „Právě proto mi to vadí. Myslím, že Ištvan poučen tou šílenou kauzou Nagyová, monstrózní záležitostí v Praze, byl velmi zdrženlivý. Asi pochopil, že kdyby to rozjel v podobném gardu jako s paní Nagyovou, mohl by si balit kufry,“ domníval se Přemysl Sobotka s tím, že právě kauzu Nagyová ta současná připomíná. „Pouze že tentokrát se to drželo ve větší anonymitě a nepustilo se to tak natvrdo, kdy beranidlem rozbili dveře a podobně. Když to shrnu, další kauza, uvidíme jaký bude výsledek. Nerad bych, aby se to posunulo jenom do politické roviny,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Sobotka také připomněl dosavadní výsledek s náklady vynaloženými na kauzu Nagyová. „Když to srovnáme s náklady, které stát vynaložil zásluhou olomouckého státního zástupce, kdy běhalo 200 až 300 zakuklených kluků po Praze a zatýkalo, kde mohlo, a toto je výsledek... Tak buď to měli podložené, pak to měl být krátký proces, a ne aby se to táhlo tři roky. Podívejte se na hejtmana Ratha. To bylo drama jak sviňa, omlouvám se, že to takhle řeknu. Helikoptérou z Litoměřic na zasedání sněmovny a ve výsledku jako by si nevěděli rady. Ptám se, proč to celé bylo – Nagyová, Rath – a jestli to měli zdokladované, proč se to odehrálo v této časové dimenzi několika let,“ podivoval se místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Nebudu to komentovat, nebo na mě nasadí kukly

Jeho senátní kolega, předseda senátního klubu ODS Jaroslav Kubera, se k případu vyjádřil těmito slovy. „Nemám k tomu moc co říci. Nic nevím. Jen jsem viděl, že pan Langer nebyl ozbrojen, neměl kalašnikova,“ rýpl si do bezpečnostních opatření a mužů v kuklách, kteří u zadržení exministra vnitra Ivana Langera asistovali. „Nebudu to komentovat, nebo zítra na mě nasadí kukly,“ vysvětlil, proč se mu jindy tak hovornému nic říkat nechce. „Ale jedno vám řeknu. Ani za totáče jsem se tak nebál, ani estébáků jsem se tak nebál jako teď. Bojím se napsat i vánoční přání. Aby si pro mě nepřišli v kuklách,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Kubera.

Místopředsedou ODS a poslancem je i bývalý starosta Olomouce Martin Novotný. „Situaci samozřejmě sleduji. Ale že bych tomu rozuměl, to bych lhal. Vůbec mi to nedává žádný smysl. Takže nemá cenu se k tomu vyjadřovat. Dokud je v tom naprostý chaos,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz s tím, že se o celé záležitosti musí pobavit s kolegy. „Do té doby ze mě víc nedostanete,“ upozornil.

Úniky informací a zásah v přímém přenosu

Svoje stanovisko zaslal ParlamentnímListům.cz další místopředseda ODS, Martin Kupka. „Nebudu zásah podrobně komentovat, k tomu nemám dostatek informací. Za vážný problém ale pokládám, že celý případ provázejí úniky informací a celý zásah se odehrával fakticky v přímém přenosu. Každý občan má mít právo na elementární ochranu,“ domníval se.

„Přál bych si, aby státní zastupitelství a policie veřejnosti co nejdříve objasnily, proč zásah proběhl a proč měl takovou podobu. Nesmí to být blamáž, která by zase jen snížila důvěru lidí v právní stát,“ doplnil Martin Kupka.

Policejní akce nese krycí název VIDKUN. Kromě Ivana Langera v ní figurují například i jeho přítel, podnikatel Ivan Kyselý, hejtman Olomouckého kraje Jiří Roztočil (ČSSD) a několik vysoce postavených policistů. Jsou podezřelí z vytvoření klientelistické sítě, která údajně mimo jiné zametala stopy při některých vyšetřováních, nebo naopak poskytovala obviněným informace o jejím průběhu. Podle časopisu Respekt v tuto chvíli čeká obvinění čtyři osoby – náměstka krajského policejního šéfa Karla Kadlece, šéfa olomoucké hospodářské kriminálky Radka Petrůje, šéfa olomoucké pobočky Generální inspekce bezpečnostních sborů Tomáše Uličného a podnikatele Ivana Kyselého.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…