Anonymous chápu, říká expert na kyberbezpečnost

12.04.2012 5:59

Kybernetická kriminalita se zvyšuje. Nejen těm, kteří se bojí na internetu, přišel do Hyde Parku říct, jaké jsou nejnovější hrozby v online prostředí, David Jacoby, švédský expert na kyberbezpečnost. Podle Jacobyho je na celé situaci nejsmutnější, že obezřetnost lidí v práci na internetu je povětšinou na stejné úrovni, na jaké byla zhruba před dvaceti lety.

Anonymous chápu, říká expert na kyberbezpečnost
Foto: Facebook
Popisek: Plakát hackerské skupiny Anonymous, umístěný na Facebooku

David Jacoby se soustředí nejen na firmy, ale i na sociální a psychologické hrozby například v sociálních médiích. Problém s dnešní kyberbezpečností podle něj je v tom, že se lidé příliš soustředí na mnoho různých nebezpečí. „Většinou to jsou hrozby, které existují už 15 let,“ upozorňuje Jacoby.

Změna, která nastala, je pak spíše na straně těch, co bezpečný internet ohrožují. Dříve to byli lidé, kteří si spíš chtěli hrát a ukázat, co umí. „Dnes už si hackeři nehrají, mají finančněpolitické motivace,“ upozorňuje host Hyde Parku.

Dalším novým fenoménem je rozmach sociálních sítí. Podle Jacobyho jde hlavně o to, aby lidé, kteří jsou jejich členy, byli rozumní v míře toho, co vše o sobě na internetu vystaví.

Sami rozhodujete, co na sociální sítě dáte, používejte zdravý rozum

„Sami rozhodujete, zda a co chcete na sociálních médiích vystavit,“ upozorňuje expert na bezpečnost. Ani Facebook nebo sociální sítě Googlu za velké bratry nepovažuje. „Umožňují vám dělat, co chcete dělat. Musíte používat zdravý rozum. Tak jako nebudu říkat vše o svém soukromém životě mimo síť, dvojnásob to nebudu dělat ani na internetu,“ radí David Jacoby.

Tato teze podle něj platí i přesto, že virtuální sociální platforma může opravdu získat více dat, než tam vy dáte. „Pořád je však na vašem rozhodnutí, co tam vystavíte,“ dodává Jacoby.

Uživatelé chytrých telefonů, buďte ostražití, varuje expert

Větší nebezpečí vidí v oblasti chytrých telefonů. Mobilní bezpečnost je totiž nejen otázkou virtuálního zabezpečení, ale také osobní bezpečnosti. „Je to stejné jako počítač, lidé tam sdílí stejná data jako na počítači, pohybují se prostřednictvím chytrého telefonu na sociálních sítích, zařizují si bankovní transakce a podobně, ale mobil mohou kdykoliv kdekoliv ztratit, nebo jim může být daleko snadněji zcizen,“ upozorňuje Jacoby.

Pro uživatele chytrých telefonů tak má jednu radu: „Musíte být víc ostražití.“

Podle něj je právě nedostatek ostražitosti důvodem, proč je internetová bezpečnost téma dneška. „Řada lidí přistupuje ke kyberprostoru stejně, jako před dvaceti lety,“ říká Jacoby. Jedná se o zjištění, které získal v rok trvajícím průzkumu napříč státy v oblasti IT bezpečnosti.

Útoky Anonymous nepatří do demokratické společnosti

Přestože se David Jacoby k politickým otázkám vyjadřoval s velkou nechutí, padla řeč i na ně. Zatímco tomu, co si skutečně myslí o smlouvě ACTA, se povedlo Jacobymu v podstatě vyhnout, názor na hnutí Anonymous od experta na kyberbezpečnost moderátor František Lutonský vyzvěděl.

„Souhlasím s některými argumenty, lidé z Anonymous by měli mít možnost se vyjádřit, nesouhlasím však se způsobem jejich vyjádření. V demokratické společnosti se nemá na nikoho útočit, ale debatovat,“ uzavírá David Jacoby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…