Arbitráž a nejasný osud citlivých dat. Reportéři ČT mapovali IZIP

14.05.2012 22:42

Systém IZIP, jehož definitivní stopku požaduje po Všeobecné zdravotní pojišťovně ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) může pro ČR skončit arbitráží. Dění okolo podezřelého převodu akcií do Švýcarska v souvislosti s odstoupením od smlouvy ze strany státu sledovalo poslední vydání pořadu Reportéři ČT.

Arbitráž a nejasný osud citlivých dat. Reportéři ČT mapovali IZIP
Foto: archiv ČT
Popisek: Reportéři ČT

Reportéři ČT v pondělním vydání především rekapitulovali události loňského podzimu, kdy dvojice současných europoslanců Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký převedli akcie IZIPu, který založili, na švýcarskou firmu s neznámou strukturou. Na uvedené adrese nikdo nesídlí, jak připomněli autoři pořadu.

Co bude s daty pacientů? Nikdo to neví, shodují se politici

Podle poslance Radima Vysloužila (LiDem) byly kroky poslance Ouzkého v celé kauze značně nestandardní. "Jeho záměry ukáže budoucnost," uvedl Vysloužil pro Reportéry ČT. Jeho kolega Boris Šťastný (ODS) pak očekává velmi složitá jednání managementů VZP a IZIPu. Není také doposud jasné, co se stane s citlivými daty klientů VZP, která jsou v systému obsažena, pokud pojišťovna provozovateli elektronických zdravotních knížek smlouvu vypoví, což je dnes téměř jisté. "Ministetrstvo nemá informace, co s daty bude," krčí rameny šéf resortu Leoš Heger (TOP 09).

"Všichni si vzpomínáme na tu složitou situaci ohledně převodu akcií ve Švýcarsku. Pro VZP je to ponaučení, že v budoucnu má spravovat veškerá data pacientů ve svém vlastním domě," shrnul situaci šéf sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS).

Švýcarský majitel 49 procent akcií IZIPu, okolo kterého se točí mnoho otazníků, musí investici do systému, do něhož vložil značné prostředky kvůli plánům s expanzí na další trhy, definitivně odepsat. Právě kvůli rozvojovým záměrům v IZIPu prý odkoupil oněch 49 procent.

Dvě miliardy bez efektu

Stát do elektronických zdravotních knížek VZP nalil během deseti let přes dvě miliardy korun. "Mrzí mě, že projekt, do kterého byly před deseti lety vkládány velké naděje a který stál české daňové poplatníky přes dvě miliardy korun, končí neúspěchem," komentoval ministr Heger, který se rozhodl ve spolupráci s premiérem Nečasem systém odepsat poté, co bylo jasné, že ČR v této věci arbitráž opravdu nehrozí.

Nejmarkantnější slabinou elektronických zdravotních knížek bylo jejich bídné využívání, ačkoli do něj byly přihlášeny dva miliony klientů a tisíce lékařů. Těm měl sloužit ke sdílení informací o pacientech, užitečným zdrojem měly být i pro vědce. V roce 2011 však vyšlo najevo, že desítky milionů proudily na drahé reklamní zakázky či do "spřátelených" firem.

VZP se snažila systém na poslední chvíli rozjet pilotními projekty v Karlovarském kraji a na Vysočině. Podle poslance Jana Farského z TOP 09, který ve správní radě VZP zasedá, se sice nějakých úspor dosáhlo, na záchranu systému to ale bylo málo. Pravděpodobný je tak vznik jednotného systému pro všechny pojišťovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…