Architekti vymysleli bezdomovcům vytápěný stan z odpadků

15.02.2012 21:31

Silné mrazy komplikují život bezdomovcům, kteří nemají před nepřízní počasí úkryt. Během letošní zimy jich zemřelo už několik desítek. Dvojice pražských architektů se proto rozhodla lidem bez domova pomoci a navrhla vytápěný příbytek z vyhozeného materiálu, který lze volně najít po městě.

Architekti vymysleli bezdomovcům vytápěný stan z odpadků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec v Praze

„Všimli jsme si, jak nyní v krutých mrazech někteří bezdomovci přežívají. Náš návrh je určený pro individualisty, kteří odmítají společné noclehárny a stany,“ uvedl pro server iDnes.cz architekt Štěpán Toman z ateliéru Ting.

On a jeho kolega dali dohromady čtyři návrhy, které konzultovali se sociálními pracovníky. Vybrali z nich jeden, na jehož základě vytvořili funkční prototyp, který postavili u cementárny v pražském Karlíně, kde se v posledních dnech pohybovali bezdomovci nejčastěji.

„Rozhodli jsme se umístit ji zkušebně na Rohanském ostrově, protože tam byla v posledních dnech velká koncentrace lidí bez střechy nad hlavou. Kromě toho se zrovna tady dá najít spousta vhodného materiálu pro stavbu,“ uvedl Toman.

Topení je z knihy o polárníkovi

Na konstrukci stanu tvůrci použili věci, které se dají najít vyhozené různě po městě. Dřevěné palety tvoří podlážku, kostru střechy ohnutá drátěnka. Izolaci zajišťuje vrstva textilu uzavřená z obou stran fólií.

Systém vytápění je inspirován knihami o polárníkovi Janu Eskymo Welzelovi. „Je to vymyšleno tak, že pod příbytkem je částečně v zemi zakopaná trubka, která je propojena s venkovním ohništěm. Kolem trubky zůstane zem teplá až do rána,“ vysvětluje architekt Toman s tím, že mírnější zimy lze zvládnout i bez topení.

Zmizel. Asi se líbil

Do středečního rána prototyp umístěný na Karlíně zmizel. „Nejspíš si ho někdo odnesl. Možná si po svém vyložil nápis, který jsme umístili před vchod: 'Volně k použití'. Jen doufáme, že ho využil k účelu, pro který jsme ho vytvořili. Pokud ano, pak nás to svým způsobem těší, že zaujal.

Autoři nápadu už mají v hlavě druhou verzi nouzového obydlí. Přiznávají totiž, že ve spěchu při stavbě některý materiál, např. krycí plachtu, zhruba za sedm set korun dokoupili.

„Přitom bychom ale chtěli, aby byl postaven skutečně jen z věcí, které někdo vyhodil a už je nebude potřebovat,“ doplnil tvůrce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…