Arenberger nemůže s takovou náloží kauz ve funkci pokračovat, burcuje Sehnal. Babiš prý neumí vybírat ministry

21.05.2021 8:20

Ministr zdravotnictví Arenberger se nejspíš politicky nedožije říjnových voleb. Na základě posledních událostí je o tom přesvědčen předseda Aliance pro budoucnost Pavel Sehnal, který s touto úvahou přišel už před časem. Resort zdravotnictví se prý “řídí sám”, protože žádný ministr se tak krátkou dobu nemůže zorientovat.

Arenberger nemůže s takovou náloží kauz ve funkci pokračovat, burcuje Sehnal.  Babiš prý neumí vybírat ministry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Sehnal, předseda APB

“Když byl nedávno pan Arenberger uváděn do funkce ministra zdravotnictví, přišel jsem s úvahou, zda tento ministr vydrží, když do voleb tehdy zbývalo půl roku a teď se ukazuje, že nejspíš nevydrží a bude opět nejspíš vystřídán, protože má kolem sebe za pár týdnů takovou nálož kauz, s níž nemůže funkci vykonávat,” uvádí Pavel Sehnal.

Anketa

Má ministr Arenberger skončit?

69%
18%
hlasovalo: 10272 lidí

Nejde prý pouze o ministrovy nepřiznané majetky, ale obecně se podle Sehnala ukazuje, že postup hnutí ANO obsazovat do vládních funkcí opakovaně lidi bez politické minulosti je špatný. “Pokud by daný člověk prošel volbami, jeho političtí oponenti a média už ho dostatečně prověřili, že nemá žádné kauzy a pokud takový politik přežije určitý čas ve veřejném životě, je zde jistá záruka toho, že jeho společenský, politický a soukromý život je v souladu,” míní Sehnal.

“Hnutí ANO a premiér zde opakovaně ukazuje svou špatnou personální politiku, když vybírá lidi do funkcí systémem, jemuž nikdo z nás nerozumí. Je to na základě nějakého doporučení? Řekne jen pan Babiš: tak mi někoho přiveďte a jmenuje ho? Personální politiku, jakou předvádí tak velké politické hnutí, je zoufalá,” je přesvědčen šéf Aliance pro budoucnost.

“Jak je možné, že nemají dost vlastních vyprofilovaných kandidátů uvnitř hnutí? Stačí to porovnat s tím, jak přistupuji sám k personální politice ve svých firmách. Pokud jde o ještě malou firmu, beru nového ředitele z venku, ale pokud má firma řádově stovky zaměstnanců, pak je vždy snahou společnosti vychovat si vlastní kandidáty na různé vrcholné posty a brát z vnitřních zdrojů. V tomhle případě je hnutí ANO strašně slabé a není schopné si vychovat vlastní kandidáty za osm let vlády,” pokračuje.

Kromě toho se prý ukazuje, že je skoro jedno, kdo ministerstvo zdravotnictví řídí. “Působí to tak, že ministerstvo jakéhokoli ministra přežije. Ta instituce funguje navzdory tomu, kdo ji řídí. Nepochybně má tento resort své různé úkoly, musí řešit obrovskou agendu jako úhradové vyhlášek, metodiku preventivní péče apod. Časté střídání ministrů rozhodně neumožňuje dlouhodobou systematickou práci. Nastoupí někdo nový, vydrží pár měsíců, ale za tu dobu se nemůže zorientovat v celé problematice a ministerstvo si spíš žije vlastním životem. Nový ministr potřebuje aspoň několik měsíců jen k tomu, aby se vůbec zorientoval v celé agendě. V tuhle chvíli, kdy zbývá do voleb pár měsíců, je asi jedno, kdo ten úřad bude řídit. Ať už bude Arenberger vyměněn nebo nebude, stejně nebude on ani jeho případný nástupce ten resort adekvátně řídit. Průšvih je, že takto neřízený resort zjevně nemůže plnit požadavky, které by občané na ministerstvu zdravotnictví měli požadovat,” uzavírá Pavel Sehnal.

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…