Armáda je blízko prodeji 28 nepotřebných letadel L-159

29.11.2013 11:28

Armáda je blízko prodeji 28 nepotřebných bitevníků L-159, oznámil dnes novinářům ministr obrany Vlastimil Picek. Ministerstvo obrany o to usilovalo řadu let. Americká firma Draken International má zájem o 24 provozuschopných strojů a o čtyři pro náhradní díly. Cena kontraktu se bude pohybovat od 434 do 516 milionů korun. Záležet bude na vybavení jednotlivých strojů. Vojenské letectvo má celkem 72 bitevníků, za které zaplatilo 51 miliard korun. Piloti ale potřebují jen zhruba třetinu z nich. Celkem 36 strojů je zakonzervováno.

Armáda je blízko prodeji 28 nepotřebných letadel L-159
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Vlastimil Picek zůstal z vlády minulé

Picek věří, že se obchod podaří dovést do zdárného konce, řekl novinářům na dnešní tiskové konferenci. Smlouva se bude skládat ze dvou částí. Firma Draken International má nejprve odebrat prvních 12 letuschopných bitevníků a dva na náhradní díly. Pokud bude s jejich technickým stavem spokojena, využije opci na další stejně velký "balík" podzvukových letadel.

Základní cena každého z nabízených letadel je 15,5 milionu korun. Cena stroje se může navýšit o 1,4 milionu v případě, že bude mít funkční radar. Pokud kromě radaru bude v provozu i radiolokační výstražný přijímač, může se cena vyšplhat o 3,4 milionu. Opce je ve smlouvě proto, že jsou bitevníky zakonzervovány ve speciálních obalech, a americká společnost si tak nemůže před koupí první várky zkontrolovat jejich technický stav.

Ministerstvo obrany návrh na schválení kontraktu předloží vládě v demisi nejpozději ve druhém prosincovém týdnu, uvedl Picek. Pokud s ním kabinet bude souhlasit, bude smlouva podepsána v lednu a v březnu by se mohla uskutečnit první dodávka nepotřebných letadel do USA.

Společnost Draken International působí na území Spojených států. Dodává letadla pro simulace vzdušných bojů. Jejích služeb využívá americké vojenské letectvo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…