Armáda opouští Debalceve, Porošenko promluví k národu

18.02.2015 11:22

Ukrajinské jednotky dnes ráno dostaly rozkaz vyklidit obklíčené Debalceve, oznámila kyjevská televize. Vojáci se stahují po silnici do 50 kilometrů vzdáleného města Artemivska. O situaci dnes k národu promluví prezident Petro Porošenko. Informuje o tom ČTK.

Armáda opouští Debalceve, Porošenko promluví k národu
Foto: wikipedia
Popisek: Ukrajinská vlajka

Odchod ukrajinských vojáků probíhá v bojových podmínkách, silnici z Debalceve do Artemivska povstalci ostřelují z okolních výšin, uvedla agentura Unian. Reportér agentury AP viděl na silnici z Debalceve desítky ustupujících ukrajinských vojáků, zjevně rozhořčených, že do obleženého města nedorazily posily. Vyčerpaní bojovníci cestovali na nákladních automobilech, jiní, zranění a pokrytí prachem, odcházeli z obklíčení pěšky.

I ukrajinští novináři informují o stovkách vojáků, kterým se podařilo proniknout z obklíčení a kteří pod záštitou Červeného kříže míří do bezpečí. "Za sebou podle rozkazů zničili všechno, co zničit měli," napsala agentura Unian. Ve městě ale zůstává mnoho mrtvých a raněných, co se s nimi stane, nikdo neví.

"Kozáci chtějí ukrajinské zajatce vraždit po jednom, dokud nebudou na kolenou prosit za odpuštění," napsala agentura. Podle povstaleckých zdrojů se v Debalceve ukrajinští vojáci i se svou výzbrojí vzdávají po stovkách.

Jako prostředník při dojednání klidu zbraní v Debalceve se dnes nabídl běloruský prezident Alexandr Lukašenko, který byl minulý týden hostitelem summitu Německa, Francie, Ukrajiny a Ruska v Minsku. "Jsme připraveni zajistit vyvedení všech ukrajinských vojáků a zaručit se, že už nikdy nebudou bojovat," řekl Lukašenko novinářům. Bělorusko je podle něj také připraveno převzít do úschovy zbraně, které ukrajinská armáda v obleženém městě nechá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: bra, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…