Armáda vyčištěná od NATO. Turecko s Erdoganem už míří jinam

14.08.2023 10:55 | Monitoring

Turecko se má postupně vzdávat vazeb na NATO a tamní prezident Recep Tayyip Erdogan se rozhodl ve svých ozbrojených silách upřednostňovat zejména takové důstojníky, kteří jsou loajální jemu před těmi, kteří mají větší profesionální zkušenosti, ale neoplývají už takovou loajalitou k jeho osobě. Poznamenává to ve svém komentáři na serveru The Epoch Times prezident Mezinárodní asociace strategických studií Gregory Copley a shrnuje, že zatímco dříve byly ceněné v turecké armádě zkušenosti v NATO, dnes má být rozhodující blízkost Erdoganovi či orientace k směrem islámským zemím v Perském zálivu.

Armáda vyčištěná od NATO. Turecko s Erdoganem už míří jinam
Foto: tccb.gov.tr
Popisek: Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Anketa

Má prezident Pavel jmenovat Roberta Fremra ústavním soudcem?

hlasovalo: 7671 lidí
Podle Copleyho se Turecko mělo zříct svých vazeb na Severoatlantickou alianci 3. srpna, tedy jen krátce poté, co turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opětovně obhájil svůj mandát. Mimo to, že Erdogan změnil strukturu vedení ozbrojených sil a měl odvolat všechny vedoucí představitele, kteří byli jmenováni do funkcí v NATO, se právě 3. srpna sešla turecká Nejvyšší vojenská rada a jejím hlavním bodem jednání byly každoroční prověrky vysokých důstojníků tureckých ozbrojených sil.

Erdogan slíbil během ceremonie zvýšit bojovou sílu Turecka a hovořit měl o plánu „Století Turecka“, přičemž povýšení se měli dočkat dle Copleyho ti vysocí důstojníci, kteří byli známí svým protizápadním profilem a kteří se měli podílet v minulosti také na vykonstruovaných čistkách.

„Nová jmenování přicházejí v době krize tureckých ozbrojených sil, které v posledních letech zaznamenaly výrazný pokles profesionality klíčových důstojníků. Prezident Erdogan upřednostňoval politickou loajalitu vůči své osobě před operačními zkušenostmi a profesionální vojenské velitele často nahrazoval generály z četnictva,“ poznačil k tomu ve svém komentáři na serveru The Epoch Times Copley.

Upozornil, že novým náčelníkem tureckého generálního štábu, byl jmenován Metin Gürak, který nahradil generála Yasara Gülera, jenž byl v nové vládě v červnu 2023 jmenován ministrem obrany, který má za sebou operační zkušenosti a působil jako poradce v Libyi v době, kdy Turecko zřizovalo vojenské základny a podporovalo islamistické síly bojující proti generálu Chalífovi Haftarovi, podporovaného například Egyptem.

Předností Güraka má být, že hovoří arabsky, což je považováno za důležité v době, kdy Erdogan investuje do vztahů s bohatými arabskými zeměmi Perského zálivu i jeho zapojení do organizování pomoci v regionech zasažených letošním zemětřesením. „Nový velitel vzdušných sil nemá zkušenosti z NATO ani z žádných zvláštních operací. Je však považován za extrémního nacionalistu. V noci ‚pokusu o převrat‘ se rovněž podílel na činnosti střediska leteckých operací v Eskişehiru,“ podotkl Copley s tím, že co naopak Gürak nemá, jsou zkušenosti z NATO.

Dodal, že Erdogan počátkem srpna mimo jiného provedl další čistku i v policejně-bezpečnostním ředitelství, „přičemž opět upřednostnil politické loajalisty před profesionálními a operačně zkušenými důstojníky“. Z celkem 81 ředitelů prefektur, kteří byli považováni za loajální vůči bývalému ministru vnitra Süleymanu Soyluovi, bylo odvoláno až 52 z nich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zdá se, že se od Západu odvrací stále více zemí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesafec , 14.08.2023 11:49:55
Možná je to proto, že Západ již nemá těmto zemím co poskytnout. Tedy kromě válek, LGBT, Green Dealu a dalších podobných šíleností.

|  13 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …