Armádní noviny důrazně varují ty, co by chtěli zakročit proti konvoji USA

19.03.2015 8:17

Na přelomu března a dubna budou na českých komunikacích k vidění americké osmikolové obněnce Stryker a další součásti kolony americké armády, spektakulárně projíždějící Evropou. Lidé, kteří konvoj připravují, se budou muset zaměřit i na jeho bezpečnost, protože se množí výzvy odpůrců k zablokování průjezdu. Lidové noviny upozorňují, že policie je připravena zakročit proti narušení pořádku.

Armádní noviny důrazně varují ty, co by chtěli zakročit proti konvoji USA
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Americký jeep

Lidové noviny citují Vítězslava Olejáka z iniciativy Ne základnám, který slibuje, že do průjezdu kolony se ještě může odehrát ledacos. Objevují se ale už i detailnější informace, třeba o zastavení obrněnců hned při vjezdu do ČR na hraničních přejezdech v Bohumíně, Náchodě a Harrachově. „Slyšela jsem o lidech, kteří jsou odhodláni zatarasit příjezdy do České republiky,“ připouští mluvčí Ne základnám. Ministr obrany Martin Stropnický následně vzkázal, že tyto hlasy odporu jej utvrzují v tom, že je nutné, aby Češi viděli jednotky v pohybu.

Bezpečnost konvojů bude na celém území zajišťovat vojenská policie, v důležitých uzlech ve spolupráci s policií. Ta je podle svého mluvčího připravena zakročit při jakémkoliv narušení veřejného pořádku.

Na webu Armádnínoviny.cz, které nejsou oficiálním médiem Armády ČR, je možnost zákroku popsána detailněji, včetně příslušných paragrafů, které jsou na odpůrce připraveny. Připomínají zejména trestný čin sabotáže se sazbou až dvanáct let, který je prý mylně vztahován pouze k období války. Může být použit i v době míru, tedy i v tomto případě.

Zdůrazňuje se, že za sabotáž může být považováno jakékoliv maření nebo ztěžování důležitého úkolu ozbrojených sil nebo mezinárodní organizace, pokud je provedeno v úmyslu poškodit ústavní zřízení ČR, nebo její obranyschopnost.

Text na webu rovněž varuje, že k dobru nelze přičíst ani mylnou interpretaci svobody vyjádření názoru. I ten je třeba vyjádřit v souladu se zákonem, což rozhodně není případ bránění průjezdu kolony.

Text končí varováním, že trestný čin sabotáže je trestný už ve stadiu přípravy. A totéž platí pro trestný čin „rozvracení republiky“. Výzvy k „občanské neposlušnosti“, šířené internetem, pak mohou být hodnoceny jako snaha o narušení obrany země.

Při té příležitosti se dostává varování také těm, kteří zvou na naše území cizí vojska nebo politiky, například ruského prezidenta Vladimira Putina. Toho smí do země pozvat pouze jeho protějšek, tedy prezident republiky. Alarmující prý je, že se na takových akcích podílí například senátor Zdeněk Škromach, vázaný slibem věrnosti republice.

Text na Armádnich novinách ZDE

„V případě, kdy by Česká republika rezignovala na demonstraci své suverenity, kterou vyjadřuje armáda a rezignovala na závazky plynoucí ze spojenectví, by dala všanc i svoji svébytnost,“ píše se v Armádních novinách. Pak se připomíná, že základy naší republiky byly položeny právě v USA, které přitom za téměř sto let naši státnost nikdy nezpochybnily, ani nenarušily. Není tedy prý žádný důvod se jejich konvoje obávat.

Úředníci ministerstva demonstrantům přes Lidové noviny vzkazují, že američtí vojáci rozhodně nemají zájem zde setrvávat delší čas, než je nutné. Jejich jediným cílem je dostat se v klidu na domovskou základnu. „Pokud projedou bez potíží Pobaltím a Polskem, nechápu, proč by Česko jako jediné mělo něčím vyčnívat,“ dodává úředník.

Američtí vojáci by měli do země vstoupit v neděli 29. března. První noc stráví ve vojenských ubytovnách ve Vyškově, Pardubicích a v Liberci, druhý den se pak všechny části kolony potkají v Praze-Ruzyni. Tam stráví i následující den, ve kterém by v Praze chtěli uspořádat několik akcí pro veřejnost. Ve středu 1. dubna pak po plzeňské dálnici opustí ČR směrem k základně v bavorském Vilsecku.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…