Armádní piloti budou cvičit na nových letounech L-39

09.06.2023 16:14 | Tisková zpráva

Centrum leteckého výcviku státního podniku Lom Praha se dočká nových podzvukových cvičných letounů. V květnu odstartovala jejich sériová výroba v pražské společnosti Aero Vodochody. Legendární L-39 NG tak bude nově sloužit také k výcviku českých armádních pilotů.

Armádní piloti budou cvičit na nových letounech L-39
Foto: Archiv Aero Vodochody
Popisek: Viktor Sotona, prezident a generální ředitel AERO Vodochody AEROSPACE, a ředitel LOM PRAHA s.p., Jiří Protiva

 
„S přezbrojením Centra leteckého výcviku Lom Praha neměníme výcvikovou platformu na Albatrosech, naopak jí dáváme vyšší kvalitu. I nadále budeme pro výcvik pilotů Armády České republiky a zahraničních vojenských letectev využívat české letadlo. A to je unikátní národní schopnost v propojování výroby letadla a výcvikových kapacit,“ uvedl Jiří Protiva, ředitel státního podniku Lom Praha. 
 

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29715 lidí
Klíčovým důvodem pořízení L-39 NG pro armádní výcvikové účely je především zajištění kontinuity výcviku pilotů taktického letectva na podzvukových proudových strojích Albatros. Stávajícím letounům L-39 C, které provozuje Centrum leteckého výcviku Lom Praha již devatenáct let, totiž končí technická životnost.
 
„Tato zakázka je pro Aero velice důležitá, a to z hlediska exportního potenciálu a sběru provozních informací. Reference českého zákazníka a vzájemné konzultace jsou významnou platformou k případnému dalšímu posunu v tomto projektu,“ uvádí Viktor Sotona, generální ředitel a prezident Aero Vodochody Aerospace. 
 
Prvním „engéčkem“ pro Lom Praha bude letoun s výrobním číslem 7029. Výkonný viceprezident a Chief Industrial Officer Jan Čáp představil doposud největší díl z tohoto letounu a další díly, které jsou již připraveny pro montáž. 
 
Kontrakt na dodávku čtyř nových strojů L-39 NG pro základní a pokročilý výcvik pilotů Vzdušných sil Armády České republiky, s opcí na další čtyři letouny, podepsali v listopadu loňského roku vrcholní představitelé obou institucí – prezident a generální ředitel AERO Vodochody AEROSPACE, Viktor Sotona a ředitel LOM PRAHA s.p., Jiří Protiva. Součástí smlouvy pro prvního českého zákazníka je mimo jiné úvodní výcvik pilotů a pozemního personálu, speciální a výšková výstroj, pozemní vybavení, včetně počáteční sady náhradních dílů, jakož i pozáruční podpora této nové výcvikové platformy.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…