Ať jdou do voleb! Bylo by to poctivější. Politik od Klause ml. vyzval Milion chvilek

22.01.2020 16:15 | Zprávy

ROZHOVOR „Myslím, že by bylo poctivější, kdyby se Milion chvilek rozhodl sám kandidovat ve volbách a nemistroval ostatní,“ myslí si 1. krajský místopředseda hnutí Trikolóra v Karlovarském kraji Matěj Drbohlav. Podle něj už Mikuláš Minář našel pomyslnou dělící čáru mezi demokratickými politiky a těmi, které mezi ně řadit nelze. „Když se mu nebudete vy nebo já líbit, tak nás označí za, v lepším případě, ne-demokraty,“ pokračuje Drbohlav, podle kterého se Minář považuje za jakéhosi Mesiáše. Kolik si Minář vyplácí skrze Milion chvilek, ale Drbohlav neřeší. Zato zhodnotil i aktuální kauzu kolem nového ombudsmana. Úřad mu přijde zbytečný a tvrzení Heleny Válkové, že nevěděla, kdo byl Josef Urválek, nevěří.

Ať jdou do voleb! Bylo by to poctivější. Politik od Klause ml. vyzval Milion chvilek
Foto: Repro Facebook
Popisek: Václav Klaus ml. a Matěj Drbohlav (Trikolóra)

Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková přišla o možnost stát se novou ombudsmankou. Vyšlo totiž najevo, že v 70. letech se na psaní jedné odborné práce podílela spolu s prokurátorem Josefem Urválkem, nechvalně známým z justičních procesů v padesátých letech. Samotná Válková se hájila například tím, že Urválka vlastně pořádně neznala. Je to uvěřitelné? Jak hodnotit kličkování Válkové?

Přijde mi těžko uvěřitelné, že absolventka právnické fakulty, ještě k tomu specialistka na trestní právo, neví, kdo byl prokurátor a pozdější předseda státního soudu doktor Urválek. Oba se zajímali o stejný obor práva, oba spolu pracovali v jednom ústavu. Přijde mi to celé jako nedůstojné kličkování, které není doposud uznávané paní profesorky hodno.

Prezident Miloš Zeman namísto Válkové navrhne do pozice ombudsmana 81letého Stanislava Křečka. Křeček donedávna působil ve funkci zástupce ombudsmana, v jeho neprospěch ale může hovořit třeba vysoký věk, či jeho aféra s neoprávněným používáním titulu JUDr. v devadesátých letech. Jsou to pro vás osobně překážky, pro které byste na postu ombudsmana raději viděl někoho jiného?

Já si hlavně myslím, že celý koncept pozice ombudsmana je zbytečný a ve svém důsledku až škodlivý pro naší zemi. Máme tady normální systém státní správy, samosprávy, obecného a zvláštního soudnictví. Pro běžného člověka je složité se vyznat v tom, kdo dává jaké povolení a na koho se obrátit. My místo toho, abychom hledali, jak ten systém zjednodušit, tak řešíme zbytečnou funkci, která do systému vnáší chaos. To není o panu Křečkovi, ale o celé té pozici funkce ombudsmana. On se v minulosti výrazně profiloval jako zastánce nájemníků bytů a regulovaného nájemného. To je proti mé filosofii svobody vlastnictví a právům majitelů domů si například za peníze z nájemného opravit dům.

Miloš Zeman rovněž uvítal skutečnost, že Válková na základě nově známých skutečností nominaci odmítla. Zvládl prezident celou situaci dobře?

Myslím, že se pan prezident k situaci postavil čelem a zcela správně nominaci stáhnul v řádu hodin. Takže není co vytýkat.

A co premiér Babiš? Podle něj je spolupráce s Urválkem neomluvitelná. Jak tato slova zní z úst premiéra?

Pan premiér zachraňuje situaci, protože se bojí dalšího milionu chvilek nenávisti proti sobě. Na druhou stranu působí směšně výroky o neomluvitelnosti v případě paní Válkové v kontextu životopisu pana premiéra. Osobně si myslím, že pozice paní Válkové jako zmocněnkyně vlády pro lidská práva už je neudržitelná a že na to pan premiér dříve nebo později bude muset reagovat. Ale asi chápu, že je mu to lidsky nepříjemné v situaci, kdy paní Válková byla jednou z jeho nejhorlivějších obhájkyň v jeho kauzách v posledních letech.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…