Ať odstoupí Pavel a Nerudová. Vyzývá Hilšer

09.12.2022 9:32 | Ze sítí

Senátor Marek Hilšer, který se po pěti letech uchází o post českého prezidenta, podle svých slov jako zcela nezávislý kandidát, do voleb míří bez drahé kampaně. Věří, že klíčové budou debaty, které mu mohou pomoct získat hlasy voličů. Ač nyní čelí tlakům, aby od boje o Hrad pro nízké preference raději rovnou ustoupil, on sám naopak vyzývá k odchodu favority těchto voleb.

Ať odstoupí Pavel a Nerudová. Vyzývá Hilšer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Marek Hilšer

Hilšer je přesvědčen, že ti, kdo by měli z volby prezidenta 2023 odstoupit, jsou Petr Pavel nebo Danuše Nerudová; dali by podle jeho slov šanci někomu jinému, kdo by mohl získat třeba přes 50 procent, uvedl to ve čtvrtek v pořadu Hyde Park v České televizi.

První kolo prezidentské volby by vyhrál podle listopadového šetření zpracovaného pro Českou televizi od firem Data Collect a Kantar CZ předseda hnutí ANO Babiš, který by získal hlasy od 27 procent oslovených, a někdejší náčelník Generálního štábu Armády ČR a expředseda Vojenského výboru NATO pak 26,5 procenta.

Určitou šanci na postup do druhého kola by podle průzkumu měla také bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, jíž by vhodila hlas 23,5 procenta lidí zapojených do šetření.

Naopak další kandidáti se oproti této trojici jmenovaných drží dosti u konce. Senátor Pavel Fischer by skončil čtvrtý s 5,5 procenta a pouhá čtyři procenta by pak podle průzkumu měl i jeho senátorský kolega a rovněž dřívější neúspěšný kandidát na prezidenta Marek Hilšer.

Pro výše zmíněné výsledky průzkumů naopak výzvy k odstoupení míří spíše k Hilšerovi. Například podle odborníka na politický marketing Jakuba Hussara by Hilšer a i třeba Fischer měli upozadit své ego a vzdát to, protože mohou ohrozit postup expremiéra Andreje Babiše do druhého kola prezidentské volby.

Podobně uvažuje také politolog Jiří Pehe. Pokud do druhého kola postoupí Petr Pavel, tak tam podle průzkumů Andreje Babiše jednoznačně porazí. Hlavním cílem Babiše tedy je „nepustit Pavla do druhého kola“.

Ostatní kandidáty pak varuje, že vymezováním proti Pavlovi dělají špinavou práci za Babiše. Ostatní „demokratické“ kandidáty včetně Hilšera pak vyzývá, aby zvážili se před volbami své kandidatury vzdát a podpořit favority svého tábora. „Možná největším momentem jejich politické kariéry by mohlo být odstoupit ve prospěch dvou vedoucích kandidátů demokratického tábora, a zvýšit tak významně šance, že by se Babiš nedostal do druhého kola,“ uvažuje Pehe.

Porážka Babiše už v prvním kole by totiž podle něj zcela změnila české politické poměry. A na to by měli „demokraté“ myslet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…