Atmosféra, která by se dala řezat na malé hákové kříže. Útok na lidskou svobodu v Katalánsku. Petr Junek cituje otce krvavé sovětské revoluce Lenina. Doba si to prý žádá. A hned třikrát…

03.10.2017 21:11

TÝDENNÍ GLOSÁŘ PETRA JUNKA Spisovatel Petr Junek v aktuálním vydání svého pravidelného glosáře pro ParlamentníListy.cz cituje podle svých slov „šíleného člověka“, otce Velké říjnové revoluce Vladimira Iljiče Lenina, a to hned třikrát. Doba si to totiž podle Junka žádá. Kromě odstartované účtenkovky Andreje Babiše si Junek Leninovy proslulé výroky bere k ruce i v komentáři ohledně násilí spojeného s víkendovým referendem o nezávislosti v Katalánsku a plánované neúčasti kontroverzní hudební skupiny Ortel na letošním předávání Slavíků.

Atmosféra, která by se dala řezat na malé hákové kříže. Útok na lidskou svobodu v Katalánsku. Petr Junek cituje otce krvavé sovětské revoluce Lenina. Doba si to prý žádá. A hned třikrát…
Foto: Archiv Petra Junka
Popisek: Petr Junek

„Nikdy bych nevěřil, že nastane doba, kdy budu citovat tak šíleného člověka, jako byl Vladimir Iljič Lenin! A to hnedka třikrát,“ píše spisovatel Petr Junek v úvodu prvního z témat svého pravidelného glosáře. Doba si to podle něj ale žádá. Lidé v Česku se totiž začátkem měsíce podle Petra Junka stali „obětí dalšího mocenského nástroje pojmenovaného – účtenková loterie“. „A jestli si myslíte, že obětí jsou jen nenávidění podnikatelé, tak jste na omylu, jsme to my všichni!“ dodává Petr Junek.

„Práskačská a udavačská vlna izoluje naši vlast už pár měsíců a nepodléhají jí jen lidé v poměru zaměstnanec versus podnikatel, ale její nákaza se rozšířila i mezi podnikatele samotné,“ glosuje nejaktuálnější z výmyslu bývalého ministra financí Andreje Babiše Petr Junek. K dobru přidává i jeden z konkrétních příkladů. „Například je znám případ z Třeboně, kdy si podnikatel Vladan Pikl otevřel podnik v centru města a v tu chvíli začal na ostatní podnikatele posílat kontroly, aniž ti mu nějak výrazně konkurovali. Navíc uplatňuje vliv na radní, což zavání korupcí. Je to jen důkaz zvrácené povahy lidí, pochroumané morálky, kterou chce každý sociopat ve vládní funkci zničit, aby mohl ovládat masy,“ píše Junek.

Jenže obětí účtenkovky nejsou podle Junka jen podnikatelé, ale i její samotní účastníci. „Díky tomu, že se do ní zapojí, stát z nich cucá informace, které nepotřebuje k jejímu běhu,“ zmiňuje Junek. „Například přístup k číslům, která uživatel volá,“ dodává. Na tento problém podle něj upozornil například informatik Petr Lev a v souvislosti s tím muselo ministerstvo financí vydat aktualizaci, „která už tolik nešmíruje uživatele systému Android“. „Ale je tomu skutečně tak?“ klade si Junek řečnickou otázku.

Vladimir Iljič poprvé: Chceme-li zničit národ, musíme nejprve zničit jeho morálku a padne nám do klína jako zralé ovoce

Následně se Junek podivuje nad reakcí ministerstva. Ta byla podle něj „zajímavá“. Ministerstvo totiž prý řeklo, že jde o omyl. „Jasný, udavačský web k EET byl vlastně také omyl,“ komentuje Junek. „Tomuhle zkorumpovanému zřízení nelze již věřit zhola nic. Všichni jsme obětí neuvěřitelné buzerace, která tu nebyla od roku 1989,“ dodává. Záminkou je pak podle Junka „zvednutí životní úrovně nás všech“. „Ale to jsou jen plané řeči. Možná ovšem bude někomu lépe, když někoho napráší, to jedině,“ dodává.

Přístup vlády je podle Junka „schizofrenní“. „Na jedné straně potlačuje hazard a na straně druhé jej sám diriguje, kdy odnaučuje lidi kouřit a zároveň chce, aby lidé kouřili, protože z toho stát má peníze,“ komentuje Junek. Stát podle něj chce, „aby lidé podnikali, ale pak na ně nasazuje kontroly“. To vše včetně toho, že stát chce udržet pořádek, ale zároveň lidi rozděluje, vede podle Junka k „podkopávání morálky, z čehož nebude mít nikdo z nás prospěch“.  „Jen vládci si budou mnout dál ruce a smát se, jak žereme ta jejich ho.na,“ dodává Junek.

Vladimir Iljič podruhé: Situace je výjimečná a my musíme zahájit výjimečný teror

„Další citát nechvalně známého politika nás zavádí do Španělska, kde se minulý týden odehrál velice smutný souboj mezi svobodou a totalitou, který pomalu obepíná celou Evropskou unii, potažmo celý svět,“ zahajuje Petr Junek svou druhou týdenní glosu. „Konečně se ukázalo, kdo stojí za všemi teroristickými útoky a kdo tahá za nitky, které určují chod světa,“ dodává.

Následně popisuje myšlenkové pochody muže, od nějž si citát v mezititulku vypůjčil. „Už Lenin tehdy věděl, že terorismus je dobrá věc. Tedy dobrá pro ovládání mas, pro vytvoření atmosféry strachu a upevnění si moci. Jeho nástupci myšlenku ještě zdokonalili a dnes tento mocenský nástroj využívají, kde se jim zlíbí. Byť třeba i ve vlastní zemi proti vlastním lidem. Moc je třeba udržet za každou cenu a všechny, kdo pochopí, že slovo svoboda je v tomto světě jen falešný pojem, všemožně potlačit,“ dodává, když komentuje to, co se o víkendu stalo v katalánské Barceloně.

„Barcelona se tak stala obětí teroristického útoku, tentokrát zcela otevřeného a konečně ne pod falešnou vlajkou, jak to bývá obvykle. K takto provedenému útoku na lidskou svobodu a zdraví se nemůže přihlásit jakýsi Islámský stát, protože zde byla identita zcela jasná již při prvním úderu,“ uvádí svůj pohled na to, jak španělská vláda zasáhla proti katalánskému referendu.
„Jestli to takhle půjde dál a světovládci na nás použijí zbraně, byť s gumovými projektily, kde se jim zlíbí, ztratíme poslední kus svobody – jít demonstrovat, vyjádřit svůj názor nebo vůbec jít k volbám. Španělský výpad vůči svým lidem jen potvrdil, jak demokracie v EU skomírá,“ upřesňuje.

Vladimir Iljič potřetí: Učit se, učit se a učit se!

Do třetice všeho dobrého si Petr Junek ve své glose přivlastnil Leninův citát, jenž se těšil oblibě zejména v socialistickém školství. Jejím tématem je to, jak kontroverzní skupina Ortel oznámila to, že nepůjde na letošní udílení hudebních cen Slavík. „Vladimir Iljič do třetice a tentokrát v odlehčeném tématu,“ zakončuje týdenní glosář Junek v lehce humorném duchu. Forma, jakou Ortel podal to, že se letos Slavíka nezúčastní, podle Junka rozesmála snad i jejich nejvíce ortodoxní fanoušky.

„Je několik způsobů, jak se omluvit ze Slavíka,“ popisuje Junek. „Stačí prostě napsat jednoduché a strohé vyjádření, že tam zkrátka nedorazíte, protože se vám třeba nechce, anebo vzít kameru, nahodit drsný ksichty a vypustit primitivní projev, za který by se nemusel stydět ani šikmooký Čech, který je tvrdě proti přistěhovalcům,“ dodává.

„Více než slova na videu zaujmou laciný hudební podkres a zmíněné nekompromisní výrazy účinkujících. Snad ani z tvrdě metalové kapely nejde takový strach,“ dodává. „Atmosféra by se dala řezat na malé hákové kříže a ve vzduchu je cítit cyklon B. Jenže má to jednu vadu. Nejde se vydržet u toho nesmát či chytit za hlavu. Když se kamera vrátí zpět k dlouhovlasému kytaristovi, tak skutečně spadnete ze židle. Ale smíchy,“ doplňuje. „A co že nám to Hnídek (frontman kapely Ortel – pozn. redakce) chtěl vlastně říct? Kdo ví, posuďte sami v klipu. Já bych jen připomněl kapele Ortel, na kterou nikdy nevyšla kladná recenze, jeden z mála neutrálních a pozitivních citátů od Lenina – Učit se, učit se a učit se! – Hlavně na ty kytáry, hoši, to je vážně bída,“ dodává.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…