Audit na magistrátu: Zakázky byly spojeny s bývalým úředníkem

13.03.2012 20:47

Audit na pražském magistrátu upozornil na předražené zakázky. Nyní se objevily další souvislosti. Na rekonstrukci vodovodu v Chuchli měla dohlížet firma, jejímž bývalým jednatelem byl někdejší nejmocnější úředník v Praze Jiří Toman.

Audit na magistrátu: Zakázky byly spojeny s bývalým úředníkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Po nástupu Bohuslava Svobody na křeslo primátora byli propuštěni dva vlivní úředníci - ředitel odboru obchodních aktivit Peter Ďurica a šéf odboru městského investora (OMI) Jiří Toman, přes jehož úsek byla vyhlašována všechna stavební výběrová řízení, po letech na radnici skončili.

Předražení dosáhlo 132 milionů

Na OMI ovšem panují problémy i po Tomanově odchodu. Náměstek primátora Pavel Richter (TOP 09) v úterý zveřejnil zprávu auditorů, podle níž je v hlavním městě řada nových soutěží vypsaná právě OMI předražená až o 60 procent. Proto nyní bude mnoho z nich zrušeno. Na OMI jsou v tuto chvíli vypsány tendry na stavby za 2,5 miliardy korun. Pokud by se prokázala pochybení i u nich, mohla by podle Richtera Praha zastavením výběrových řízení ušetřit až miliardu korun.

"Jde především o infrastrukturní stavby. Opravy silnic, vodovody, kanalizace, ale třeba i stavby protipovodňových zařízení. Namátkově jsme vybrali zatím tři stavby za 360 milionů korun, u nichž podle auditu předražení dosahuje 132 milionů," řekl serveru Týden.cz Richter.

Toman figuruje ve zprávě auditorů v případě předražené nové zakázky výstavby kanalizace, vodovodu, plynovodu a veřejného osvětlení ve Velké Chuchli. Mandatářem stavby je firma ISTAR, kde dříve Toman figuroval jako jednatel. Tato stavba je podle zprávy předražená o více než třicet procent, město za ni bylo ochotno zaplatit přes 42 milionů, když podle znalců reálná cena zakázky nepřesahuje 26,5 milionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ostatkový kříž v Německu plném muslimů? Toto hrozí.“ Došlo na protest před svatým Vítem

18:50 „Ostatkový kříž v Německu plném muslimů? Toto hrozí.“ Došlo na protest před svatým Vítem

„Mít milion podpisů, tak snad vyženu všechny ty antikristy z Poslanecké sněmovny,“ zasmál se v nadsá…