Audit si vyžádala EK, která má pochybnosti o českém zdravotnictví, prohlásil Babiš

30.09.2014 15:45

Ministerstvo financí na tiskové konferenci vysvětlovalo audit velkých nemocnic. Podle ministra Andreje Babiše (ANO) nedojde ke zveřejnění výsledků, protože by tak došlo k porušení českých i evropských zákonů. Kontroly nemocnice prý začaly na základě zadání z Evropské komise.

Audit si vyžádala EK, která má pochybnosti o českém zdravotnictví, prohlásil Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Zveřejnění výsledků požadoval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) poté, co dostal stížnost od dvou desítek nemocnic na netransparentnost auditu. Babiš to ovšem zatím odmítl. Audit má skončit zhruba za měsíc.

Do auditu nezasahuju. Byl vyžádán Evropskou komisí

Podle Babiše bylo nyní přerušeno čerpání peněz z EU, dokud audit neskončí. „Já jako ministr financí absolutně do auditu nezasahuji. Byl vyžádán Evropskou komisí, která má pochybnosti o tom, jak funguje české zdravotnictví a pečlivě sleduje, co se u nás děje," vysvětlil ministr financí a rýpl si do ČSSD, že ze záležitosti dělá politickou kauzu.

Audity prověřují čerpání peněz z EU v letech 2008 až 2013. Jedná se o zakázky na nákup přístrojů a vybavení onkologických a traumatologických center. Vedení dotčených nemocnic se brání, že už jejich obchody prošly kontrolou několikrát a žádné pochybení se neobjevilo.

Ředitelům také vadí, že nedostali po skončení auditů expertní stanoviska a že se nedozvěděli jména expertů. Nemohli se proto proti výsledkům ohradit. Teď hrozí, že zdravotnická zařízení budou muset část výdajů hradit ze svého a ne z evropských dotací.

Brusel nám nedůvěřoval. Potřebovali jsme znovu získat důvěru pomocí nezávislého auditu

Andrej Babiš ale audit hájí: „Brusel si permanentně stěžoval a nedůvěřoval nám. Potřebovali jsme získat důvěru zpět. Nezávislý audit je správný.“ Ministr financí prý o konání auditu nevěděl a vše se dovídá až zpětně.

První náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht upozornil, že pokud nebudou audity dokončeny, nemohly by se rozjet projekty z Integrovaného operačního programu. Znovu připomněl, že si kontroly vyžádala Evropská komise.

„Ten audit netrval pouhé tři dny. My jsme ho zahájili měsíc před tím, než jsme byli u příjemců na místě. Studovali jsme dokumentaci na Ministerstvu zdravotnictví. Dali jsme dohromady veškeré materiály a teprve potom jsme na místě ověřili naše předběžná zjištění. Bylo to v rámci týmu tří až pěti auditorů, kteří dva až pět dnů v terénu ověřovali konkrétní zjištění,“ vysvětlil Wagenknecht. 

EK má pochybnosti z toho, co se píše tady v novinách

K situaci se vyjádřil také exministr zdravotnictví a bývalý ředitel hradecké nemocnice Leoš Heger (TOP 09). „Nemocnice Hradec Králové byla a je jedna z nejstabilnějších nemocnic. Kromě krátkých období ta nemocnice byla vždy v černých číslech,“ řekl na úvod.

Heger připomněl, že podobné audity proběhly už třikrát a nic nezjistily. Nyní se provádí další audit na vyžádání ministra financí a ten už pochybení nalézt může.

„EK má ty pochybnosti z toho, co se píše tady v novinách. Co se asi má psát, když si Babiš vezme věstník a mluví o PR zakázce v Motole za tři miliony. Nemyslím si, že by bylo české zdravotnictví prolezlé korupcí. Takto to nelze paušalizovat,“ tvrdí Leoš Heger.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…