Autor PSA, expert na modelování rizik: Nejsem lékař, ale covid od leukémie poznám

28.01.2021 15:58

Tvůrce protiepidemického systému (PES) a expert na modelování globálních rizik Jan Kulveit odmítl slova ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), že by pozitivně testovaní neměli být více finančně zvýhodněni, než lidé trpící vážnými nemocemi. Kulveit zvýhodnění lidí s covidem nad těmi, kteří trpí vážnějšími chorobami, jakož je leukémie, v nynější situaci považuje za správný krok. Mnoho pozitivně testovaných lidí je podle něho totiž bez symptomů či „s nepříliš výraznými symptomy“ a musí se jim tedy zabránit v tom, aby vedli normální život a vydělávali v práci, kde by mohli někoho nakazit. Upozornil, že lidem s leukémií „zákon nenařizuje se izolovat doma, netrasují se jejich kontakty a neumísťují do karantén“, jejich stav jim to však často nedovolí, kdežto u lidí s covidem hrozí, že by mohli chodit do práce „asi jako někdo s rýmou“.

Autor PSA, expert na modelování rizik: Nejsem lékař, ale covid od leukémie poznám
Foto: Repro ČT24
Popisek: Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Anketa

Má Česko nakoupit a využívat ruskou vakcínu Sputnik V?

93%
7%
hlasovalo: 25533 lidí
Podle Kulveita jde u koronaviru o „komplexní celospolečenský problém“ a „zdánlivě ‚ekonomické‘ intervence mají zásadní ‚epidemické‘ dopady, a naopak ‚zdravotnické‘ testování má ohromnou ekonomickou návratnost“.

Vadí mu rozdělení rozpočtu a jednotlivých působností na ministerstva. „V zabedněně ‚resortním‘ pojetí když se přitom vyplácí peníze, jde o problém financí, když se lidem odebírají vzorky, je to věc zdravotnictví, a když umírají stovky lidí za den navíc, tak to propadne mezi rezorty a není to problém nikoho (Možná snad vnitra, protože přitom ubývá obyvatel?),“ vadí vědci, který působí na Oxfordské univerzitě.

Netěší ho pak především, že ministr Blatný příliš nevítá speciální příspěvky pro pozitivně testované. „Poslední praktickou ukázkou vidění zúženého na jeden resort ještě chápaný pohledem klinické praxe je postoj pana ministra Blatného k možnosti, že by pozitivně testovaní dostávali nějakou kompenzaci za to, že jsou zavření v karanténě,“ vyčítá.

Blatný po dotazu novináře Radka Bartoníčka za Aktuálně.cz na tiskové konferenci vlády 22. ledna odmítl, že by měli být pozitivně testovaní více zvýhodněni než lidé trpící vážnými nemocemi. „Já nejsem ten, kdo by měl odpovídat na dotazy, které se týkají ekonomiky a podpory. To, prosím, směřujte spíše na ministerstvo financí a ministerstvo průmyslu a obchodu. Nicméně z medicínského hlediska, a já jsem to opakoval, a i z etického hlediska si neumím úplně jasně srovnat to, že by lidé s jednou nemocí měli jiné podmínky než lidé s jinou nemocí. Zopakuju, co jsem řekl i včera: Že by se mi velmi těžko vysvětlovalo, že pacient s koronavirem dostane větší podporu než pacient s leukémií. To je moje odborné a etické stanovisko,“ řekl.

Kulveit však zvýhodnění lidí s covidem nad těmi, kteří trpí vážnějšími chorobami, považuje za správné. „Příspěvek lidem, kteří onemocní covid a požaduje se po nich zůstat v přísné karanténě, není jen ekonomická podpora, ale protiepidemické opatření,“ tvrdí.

Mnoho pozitivně testovaných lidí podle něj je bez symptomů či s „s nepříliš výraznými symptomy“ a musí se jim tedy zabránit v tom, aby vedli normální život a vydělávali v práci, při čemž by mohli někoho nakazit.

„Na vyhýbání se testům se nabaluje nedodržování izolace, nespolupráce při trasování, a tak dále. Výsledkem je výrazně nižší účinnost základního a nejlevnějšího postupu boje proti covidu, totiž testování a trasování. Ekonomicky cokoli je levnější než plošná opatření,“ píše tvůrce systému PES.

„Dál: Jak mě diskutující pravidelně upozorňují, nejsem lékař. Laicky mi ale z medicínského pohledu přijde výrazný rozdíl mezi koronavirem a leukémií. Leukémie není nakažlivé infekční onemocnění, které by např. nemocní přenášeli na okolí v podobě leukemických aerosolů. Nemocným s leukémií pokud vím, zákon nenařizuje se izolovat doma, netrasují se jejich kontakty a neumísťují do karantén,“ rozebírá Blatného slova. „Vážně nemocný člověk často kvůli nemoci nemůže běžně vydělávat, užívat si společenského života, přirozeně tráví čas na lůžku, protože mu není dobře,“ namítá.

Příspěvky pro pozitivně testované jsou tak dle něho na místě. „Část nakažených s lehkým či dokonce asymptomatickým covidem by mohla žít a vydělávat poměrně normálně, asi jako někdo s rýmou. Oproti těžké nemoci má při domácí izolaci takový člověk mnohem větší náklady ušlých příležitostí, a naopak výrazně chrání společnost. Částečná kompenzace ztrát z ušlých příležitostí, které izolovaný s covidem utrpí kvůli ochraně společnosti, je přece trochu jiný důvod proč někomu dát peníze než při leukémii. Není prostě nemoc jako nemoc!“ shrnuje.

Ještě více to má být akcentováno u kontaktů pozitivně testovaných, jelikož z nich bude většina negativní. Názor Blatného tak podle něj není správný. „Žádný skutečný etický argument, proč bylo špatně lidem kompenzovat část ztrát, když se v zájmu ochrany společnosti izolují doma, jsem zatím neslyšel,“ uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…