Až 60 procent mimořádné daně. Banky to ale odmítají

17.08.2022 8:12

Jak konkrétně by mohla vypadat válečná daň naordinovaná firmám z energetického sektoru či bankám vládou Petra Fialy (ODS)? Prý se pracuje hned se třemi scénáři mimořádného zdanění. A to buď ve výši 40 procent, nebo 50 procent, či dokonce 60 procent. Banky se však vzpírají.

Až 60 procent mimořádné daně. Banky to ale odmítají
Foto: Dollarphotoclub
Popisek: Peníze

Firmy v energetickém sektoru, ale také banky a několik dalších firem mají v časech dnešní inflační a energetické krize zisky vyšší než v jiných letech. Vláda Petra Fialy (ODS) proto zvažuje zavedení daně z mimořádného zisku, který byl zapřičiněn vnějšími okolnostmi, nikoli pílí jednotlivých firem. O této dani mluví také jako o válečné dani. Kvůli válce na Ukrajině, která probíhá pár set kilometrů od Česka.

Deník E15 upozornil, že ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) pracuje se třemi návrhy expertů na zavedení mimořádné daně a to ve výši buď 40 procent, nebo 50 procent, nebo 60 procent. S návrhem přišel předseda rozpočtové rady a člen NERV Mojmír Hampl, někdejší člen Bankovní rady ČNB. 

Příjem z těchto daní by mohl dosáhnout asi 40 miliard korun. Ale nakonec by to mohlo být ještě víc, protože firmám, na které by se daň mohla vztahovat, se letos ekonomicky daří nad míru dobře.

Banky se však vzpírají.

„Jsme ochotni se podílet na systémových řešeních. Chceme podpořit projekty, které představují investice do naší budoucnosti, ať již v dopravní infrastruktuře, nebo do oživení výstavby dostupného bydlení. Řešení vidíme právě v partnerství státu, skupiny Národní rozvojové banky a komerčních bank, ale i celého finančního sektoru,“ reagovala na debaty o zavedení daně koncem července například výkonná ředitelka České bankovní asociace Monika Zahálková.

Existuje však také možnost, že banky nakonec budou ušetřeny.

Ekonom z Právnické fakulty Univerzity Karlovy Libor Dušek důrazně doporučil, aby vláda nastavila nějaký jasně daný mechanismus, na jehož základě by stát příjmy získal, aby bylo jasné, kdo bude zdaněn, kolik zaplatí a za jakých okolností k tomu dojde.

Pokud se takovýto mechanismus podaří nastavit dobře, podnikatelský sektor to podle ekonomů lépe unese. V případě zmatečně aplikovaného mechanismu hrozí, že klesne důvěra českých podnikatelů ve stát, na což upozorňuje další člen NERVu

„Takové opatření může poškodit důvěru v podnikatelské prostředí, dodatečně zdaněn může být v takovém případě kdokoliv jen proto, že měl prostě štěstí,“ naznačil svou skepsi k návrhu další člen NERVu, který nechtěl být jmenován. „Musí existovat dobré zdůvodnění, které nebude podrývat jistotu podnikatelů,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…