Až na to skočí právníci, dopadne to hodně špatně. Politika sportu na hraně zákona?

24.04.2018 21:10

Konec kšeftování se šeky, konec upřednostňování atraktivních sportů typu hokej a fotbal. Toho se Ústí nad Labem může dočkat, pokud na podzim hodí voliči dostatek hlasů koalici TOP 09 a PRO Zdraví a sport. „Dnešní stav je katastrofální. Budeme upozorňovat na totálně nezdravé jevy ve sportu, i když nebude naším hlavním tématem,“ zaznělo z úst lídra hnutí PRO Zdeňka Kubce. Vyjádřil se i šéf Topky. Radnice ani po opakované výzvě na výroky někdejšího předsedy sportovní komise nereagovala.

Až na to skočí právníci, dopadne to hodně špatně. Politika sportu na hraně zákona?
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil (vpravo) přijel před pár dny do Ústí nad Labem potvrdit spolupráci s PRO Zdraví a Sport. Vlevo od něj je lídr PRO Zdeněk Kubec.

Republikový předseda PRO Zdeněk Kubec sice na nedávné tiskové konferenci v Ústí nad Labem uvedl, že sport nebude top tématem komunálních voleb, ale problematika se i přesto dostala na přetřes. Krajské město je totiž štědré zejména k takzvaným preferovaným sportům. Těmi jsou fotbal, hokej, basketbal, volejbal a florbal.

Vytáhli jsme sport úplně ze dna

„Měl jsem tu čest být v roce 1991 předsedou sportovní komise – tedy v době, kdy se sport v Ústí nad Labem potácel totálně dole. Fotbal se hrál v krajském přeboru, hokej byl prodán do Chomutova, basket ani nebyl, volejbal hrál nižší soutěž. Společně s městem jsme vytvořili koncepci, která se překládala do němčiny a angličtiny, a přejímala ji další města. Sport v Ústí se díky tomu během krátké doby postavil zdravě na nohy,“ zavzpomínal, kdy nastal obrat sportovní politiky v univerzitním městě, které je hlavním centrem Ústeckého kraje s významným sportovním zázemím.

Podmínkou prý tehdy bylo, že krajské město sport zafinancuje, ale dominantní peněžní prostředky si sportovní kluby zajistí samy.

Dopadne to hodně špatně...

„Dnešní stav je ale katastrofální,“ míní volební lídr k současné situaci a vysvětluje proč: „Trend, kdy jsem měl šanci řídit sport v Ústí nad Labem, způsobil stav, že ještě dnes je členská základna na úrovni, kdy se v procentuálním počtu dětí držíme na prvním místě.“

To podle něj ale dnes upadá. V současné době město podporuje prý výhradně profesionální, vrcholový sport. „A podporuje ho systémem, že až na to skočí právníci, tak se bojím, že to dopadne hodně špatně, protože platí de minimis,“ poukazuje na to, že částky vydávané z veřejných rozpočtů nesmějí přesahovat určitou stanovenou hranici, při jejímž překročení jde již o nedovolenou podporu, která zvýhodňuje určité subjekty a narušuje hospodářskou soutěž.

Radniční kasa jako nevyčerpatelný zdroj „pro někoho“?

Částky, které se na profesionální sport uvolňují, jsou podle Kubce - bývalého reprezentanta s nejvyšší trenérskou kvalifikací a dnes podnikatele se specializací na sportovní marketing - obrovské. „Několik klubů – nebudu je jmenovat – žije výhradně z městských a krajských peněz. To je stav, který nemůže fungovat,“ zdůrazňuje.

Ústecká radnice – ani po opakovaném zaslání dotazů a odkazech na vyjádření – bohužel ani po týdnu na dotazy redakce nereagovala.

Z tiskových zpráv magistrátu lze dohledat prosincovou informaci, podle které nakonec návrh na schválení podobné podpory sportu prošel i na letošní rok. „Po dlouhé diskusi zazněl znovu protinávrh zastupitele Martina Krska, aby byl přednostně financován mládežnický sport a aby o míře podpory profesionálního sportu vedlo vedení města jednání s opozicí. Tento protinávrh nebyl schválen. Hlasováním o původním návrhu předloženém náměstkem Jiřím Madarem bylo 23 hlasy rozhodnuto, že podpora sportu bude ve městě pokračovat,“ stojí ve zprávě z 19. prosince. Město schválilo poskytnutí dotace na oblast „Preferované sporty“ pro tyto jednotlivé subjekty:

FK Ústí nad Labem – mládež, z. s., 4,5 mil. Kč 

Fotbalový klub Ústí nad Labem, a. s., 4,0 mil. Kč

HC SLOVAN ÚSTÍ NAD LABEM spolek, 5,5 mil. Kč

HOKEJ ÚSTÍ NAD LABEM s. r. o., 6,5 mil. Kč

Basketbalový klub Ústí nad Labem z. s., 2,5 mil. Kč

BASKETBALOVÝ KLUB ÚSTÍ N. L., a. s., 3,5 mil. Kč

SK VOLEJBAL Ústí nad Labem, z. s./mládež, 2,5 mil. Kč

SK VOLEJBAL Ústí nad Labem, z. s./dospělí, 3,5 mil. Kč

Florbal Ústí, z. s./mládež, 1,5 mil. Kč

Florbal Ústí, z. s./dospělí, 1,0 mil. Kč

Na jiném místě dokumentu se píše, že sice jde o veřejnou podporu, ale slučitelnou s vnitřním trhem, a tudíž dovolenou. Zřejmě ale závisí na samotných klubech, zda smluvní omezující podmínky dodrží.

V případě nedovolené veřejné podpory hrozí jednak finanční sankce, nutnost vrácení dotace, ale i dopady v trestněprávní rovině, pokud by porušení pravidel vedlo i k porušení povinnosti nakládat s majetkem účelně a hospodárně: Mohlo by dojít k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku podle § 220 trestního zákoníku či porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti podle § 221.

Třicet tisíc na malého hokejistu? Tomu může brzy odzvonit

Za neetický a neférový považuje Zdeněk Kubec i systém financování mládežnického sportu. „Úplně trestné téměř je financování mládeže. Město by mělo podporovat všechny stejně. Pokud hokejistům dává 30 tisíc na jedno dítě a ostatním jen tisícikorunu, a to ještě systémem šeků, to jste neviděli!“ kroutí hlavou.

Funguje to tak, že děti v ústeckých školách dostanou dva šeky v hodnotě 900 korun, které jsou určené na podporu zájmového sportu. Šeky mohou rodiče vyplnit a odevzdat ve sportovních oddílech a klubech, které jejich děti celoročně navštěvují a kde platí členské příspěvky. V případě, že dítě navštěvuje více oddílů, je možné rozdělit šeky do dvou oddílů.

„Rodiče dostanou šeky a začnou vydírat trenéry, jestli ten jejich kluk nebude hrát, ‚tak já vám ten šek nedám‘. To je podpora sportu v Ústí,“ lamentuje nad tématem, se kterým ale hnutí do podzimních voleb nepůjde, i když jej má i ve svém názvu. „Ale určitě na tyto jevy budeme upozorňovat. Jsou totálně nezdravé, jsou na hraně zákona a určitě jsou za hranou etiky.“

Systém šeků se nepozdává ani řediteli Základní školy Stříbrnická Michalovi Ševcovicovi, členu rady městského obvodu Severní Terasa, kde bude za PRO/TOP 09 kandidovat na starostu. Nechce v něm pokračovat. „Současné šeky se mi nezdají moc dobré, protože opravdu dochází k ‚úhybným manévrům‘ a nikdo neví, kde vlastně ty peníze končí. Jestli se náhodou nepřesunují do toho profesionálního sportu.“

Za odevzdání šeků někteří rodiče v minulosti od klubů požadovali například snížení členských příspěvků nebo nižší cenu na soustředění.

Podle Ševcovice tkví problém ještě v něčem jiném. „Pokud se bavíme o vrcholovém sportu, to je věc spíš komerční anebo nějakých sponzorských aktivit. Město ho může podpořit, ale nemůže to být hlavní podpora. My musíme ve městě mládež přitáhnout ke sportu,“ vyjádřil se s tím, že on navrhuje otevřít veškerá školní sportoviště, která jsou uzamčená a lidé tam nemohou. „To je špatně. Tím bychom měli začít, případně pomoci školám provozovat hřiště opravdu pro veřejnost, zdarma.“

„Mně se tohle hodně líbí a budu rád, když silnou kapitolou komunálního programu bude zdravý životní styl, podpora sportu u mládeže,“ uvedl k námětům koaličního komunálního partnera šéf TOP 09 Jiří Pospíšil, když před pár dny navštívil Ústí nad Labem, aby potvrdil, že zde TOP 09 do komunálních voleb půjde ruku v ruce s hnutím PRO zdraví a sport (PRO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…