Až opozice vyhraje volby, stejně chce Koudelku jmenovat. Ódéesák Žáček o „hanopisu z Hradu“ a sesazení předsedy výboru Kotena

06.08.2021 10:34 | Komentář

Souboj o šéfa BIS pokračuje, zatímco prezident Miloš Zeman dává jasně najevo, že si přeje vyhazov plukovníka Koudelky z čela této tajné služby, většina expertů i zahraničních partnerů, včetně americké CIA, Koudelkovu práci oceňuje. A poslanec Pavel Žáček (ODS) na Miloše Zemana bez milosti uhodil. Prezident nemá co ovlivňovat premiéra! Nešetřil ani Babiše, ani předsedu Bezpečnostního výboru Sněmovny Radka Kotena. „Jak premiér Andrej Babiš, tak předseda výboru Radek Koten, nezvládli svou roli.“

Až opozice vyhraje volby, stejně chce Koudelku jmenovat. Ódéesák Žáček o „hanopisu z Hradu“ a sesazení předsedy výboru Kotena
Foto: repro Youtube
Popisek: Pavel Žáček v Interview plus

Bitva o šéfa BIS pokračuje. Povede plukovník Michal Koudelka BIS i dalších pět let? Poslanec ODS Pavel Žáček zdůrazňuje, že v této věci musí jednoznačně rozhodnout vláda. Prezident Miloš Zeman nemá do výběru šéfa BIS co mluvit.

„Prezident nemůže ovlivňovat premiéra v tom, jaké jméno dá do našeho (bezpečnostního) výboru,“ konstatoval místopředseda tohoto výboru v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV.

Verdikt měl podle Žáčka padnout ze strany premiéra už dávno. Po konzultacích s poslanci z Bezpečnostního výboru Sněmovny. Ale výbor se neschází. Žáček to přičítá k tíži předsedovi výboru Radku Kotenovi (SPD).

Až se výbor sejde, Žáček si prý jako místopředseda výboru řekne své.

„Já budu prezentovat svůj názor, že jak premiér Andrej Babiš, tak předseda výboru Radek Koten, nezvládli svou roli,“ konstatoval Žáček. Koten podle jeho názoru selhal opakovaně.  

„Tím, že se za našimi zády scházel s předsedou vlády. A nevíme, co tam dojednával. Možná se dohodli, že odsabotují ten zítřejší výbor, a proto není. A druhá věc je, že místo toho, aby měl mandát výboru, tak poslechl svého předsedu Tomia Okamuru, který šel vyjednat na Hrad předání nějakých dehonestujících materiálů,“ zlobil se Žáček. „On se svévolně vypravil za premiérem této země a dohodli se na tom, že skrečují ten výbor, čímž vlastně my jako poslanci nemůžeme naplnit zákonné parametry pro jmenování šéfa,“ pokračoval v palbě Žáček.

Koalice Spolu, koalice ODS, lidovců a TOP 09, stojí podle Žáčka za Koudelkou. Většina členů výboru podle Žáčka také stojí za Koudelkou. Proti němu se staví jen dva poslanci SPD a jeden komunista.

Žáček doufá, že Koudelka v čele BIS ještě neskončí. „Já doufám a věřím, že nikoli,“ zdůraznil. A jelikož počítá, že opozice volby vyhraje, nevidí Žáček důvod Koudelkovo jmenování jakkoli odkládat. „Vždyť opozice, která předpokládám ty volby vyhraje, tak je pro to, aby mohl mít druhý mandát,“ pravil Žáček s tím, že i sám premiér Andrej Babiš Koudelku řadu let hájil, takže teď by ho měl nechat pokračovat.

I Žáček uznal, že BIS nestojí a nepadá s Michalem Koudelkou, ale Koudelka v minulosti prokázal, že mu osud Česka leží na srdci, a proto by měl v čele tajné služby pokračovat.

A pokud Radek Koten výbor nesvolá a dá např. přednost pročítání hanopisu na Koudelku z Hradu, Žáček je připraven žádat jeho odvolání z čela výboru.

„Já bych žádal jeho hlavu, protože si myslím, že to je fatální překročení jeho pravomocí, kdy prostě nemá mandát, aby si jednal za zády členů výboru. On prostě nemůže svévolně konat, nemůže,“ prohlásil Žáček.  

Sám ale přiznal, že již několikrát zmiňované materiály Hradu, které označuje za hanopisy, neviděl. „Neviděl jsem je a ani nechci,“ zdůraznil.

„Já mohu potvrdit, že BIS je velice kvalifikovanou součástí mezinárodního zpravodajského systému, který chrání jak EU, tak státy NATO,“ pravil Žáček s tím, že pokud bude BIS oslabena, bude oslabena i tato její role a to Česko nemůže potřebovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…