Až příliš mnoho bílých mužů, pozor! Z USA přišla další nevídaná zpráva

18.07.2017 8:51

Šéf Strany zelených Matěj Stropnický měl loni na podzim do jisté míry pravdu, když tvrdil, že dnešní svět už nepatří bílým mužům. Minimálně na poli vzdělání a vědy „bílým mužům“ skutečně zvoní hrana.

Až příliš mnoho bílých mužů, pozor! Z USA přišla další nevídaná zpráva
Foto: Vít Hassan
Popisek: Příznivci velvyslance Andrewa Schapira se s ním loučí

Včera redakce serveru ParlamentníListy.cz přinesla informace o neuvěřitelném jednání děkana Ústavu psychiatrie, psychologie a neurovědy na prestižní univerzitě King’s College London Patricka Lemana, který po nátlaku levicových aktivistů se rozhodl o stažení portrétů a bust vědců, kteří patří mezi průkopníky ve svém oboru a někteří z nich se přímo podíleli na rozvoji zmiňovaného ústavu i celé univerzity.

„V našem ústavu nemohou být jen busty bílých vousatých mužů. Musíme být více modernější a interkulturnější,“ vysvětloval děkan kontroverzní krok vedení univerzity. Ukazuje se však, že na poli vzdělání a vědy nejde o ojedinělý případ a „bílí muži“ ve dnešním světě, na rozdíl od minulých století, rozhodně nemají na růžích ustláno. Ostatně i šéf Zelených Martin Stropnický loni na podzim prohlásil, že „svět už bílým mužům nepatří“.

Anketa

Už nějakou dobu platí zákaz kouření v restauracích. Osvědčil se?

32%
68%
hlasovalo: 4323 lidí

Zatímco z úst politiků lze brát podobná slova jen jako snahu získat si politické body u etnických menšin, když se podobné nepřátelské postoje projevují i u samotných vědců, je to na pováženou. Právě o takovém případu referuje americký server Washington Times. „Dva feministicky orientovaní vědci v oboru geografie Carrie Mottová a Daniel Cockayne v časopise Gender, Place & Culture varují své kolegy před citacemi „bílých mužů“.

Podle obou vědců by měli jejich kolegové více zvažovat, než budou citovat z výzkumů bílých mužů, protože tím „přispívají k reprodukci bílé heteromaskulinity v oboru geografie“. „Více přemýšlet o pohlaví, rase a sexualitě před uváděním citací daného autora může přinést efektivnější podporu pro feministickou a antirasistickou agendu a další obdobné ideje, které chceme následovat,“ píšou Mottová a Cockayne ve svém společném článku.

„Citovat pouze bílé muže přispívá k dalšímu upevňování jejich vlivu a naopak poškuzuje vědce a výzkumné pracovníky, kteří jsou vystaveni bílému heteromaskulinismu,“ píšou oba vědci s tím, že pod pojmem „bílý heteromaskulinismus“ rozumí formu útlaku, který usiluje o nastolení privilegovaného postavení bílých heterosexuálních mužů. „Není spravedlivě, že bílí muži jsou citovaní více než ostatní,“ doplnila Mottová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…