Až tři tisíce léků se zdražilo. Skončila platnost Janotova balíčku

02.04.2012 9:40

Ceny zhruba tří tisíc léků ode dneška poskočí o sedm procent. O stejnou část se zvednou i úhrady za léky. Může za to konec takzvaného Janotova balíčku, který vloni snížil dočasně ceny a úhrady léků. Vše se tak vrací ode dneška do starých kolejí, a za léky zaplatí více stát i pacient. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Až tři tisíce léků se zdražilo. Skončila platnost Janotova balíčku
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

Ceny zhruba tří tisíc léků dnes poskočí o sedm procent nahoru. O stejnou část se zvednou i úhrady – tedy to, co třeba seniorům za tablety zaplatí pojišťovna. Platnost tzv. Janotova balíčku – ten ceny léků snižoval - totiž prvním dubnovým dnem skončila.

Co bude dražší? Například i všechna antibiotika, přípravky na bolest a dezinfekce. Zvednou se i ceny léků na zvýšený tlak. Až si tedy přijdou převážně senioři do lékárny pro svůj lék Rasilez, tak za něj dají již dnes o padesát korun víc než dosud, píší Lidové noviny (LN).  

Že za vše může konec platnosti Janotova balíčku, pak pro LN potvrdil viceprezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček. "S dubnem přestal platit takzvaný druhý Janotův balíček. Tedy přechodné opatření, které mělo dát státnímu lékovému ústavu další rok na to, aby provedl pavidelnou každoroční revizi léků," potvrdil Havlíček.

Revize léků měly ceny a úhrady léků přitom snížit, ovšem podle mluvčí Lékového ústavu Veroniky Petlákové se musí dořešit asi tři tisíce léků z celkových 9729. „U těchto léků zatím nenabylo rozhodnutí ústavu právní moci, protože se proti němu odvolal výrobce,“ vysvětlila Petláková s tím, že problém je na straně ministerstva zdravotnictví.

„To musí odvolání výrobců posoudit, ale nestíhá to. Na odvolání mají úředníci měsíc, v komplikovaných případech si mohou vzít až 60 dnů, některé případy řeší i půl roku,“ zmínily dále LN.

List se tázal i na ministerstvu zdravotnictví, proč se odvolání nedaří posoudit. Tiskový odbor úřadu neopověděl a ministr Leoš Heger se omluvil, že je v zahraničí.

Kritici se ozývají

„Jen na nefungujících revizích ztratilo české zdravotnictví na deset miliard korun,“ zmínil k tomu kritik lékové politiky ministerstva zdravotnictví a šéf České lékařské komory Milan Kubek.

Rameny pak údajně krčí i šéf zdravotního výboru sněmovny a poslanec za ODS Boris Šťastný. „My jsme udělali, co se dalo. Navrhli jsme nějaké přechodné opatření, dali jsme lékovému ústavu i ministerstvu zdravotnictví šanci dát vše do pořádku,“ řekl Šťastný.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: olb

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …