Až zjistíte, kde byl Sobotka, dejte mi vědět! Že byl na víkendovém jednání ČSSD klid, jak se tvrdilo? Máme zcela jiné informace

20.11.2017 17:55

Údajně není pravda, že by sociální demokraté na svém jednání ústředního výkonného výboru v Hradci Králové nemluvili o tom, proč partaj tak hrůzně selhala při posledních parlamentních volbách. „Bylo tam k tomu dost kritických hlasů,“ vypověděli pro ParlamentníListy.cz nezávisle na sobě poslanci Roman Onderka i Jaroslav Foldyna. Podle nich se sice socialisté nepohádali mezi jednacími stoly až na dřeň, a ani se nefackovali, ale že by nikdo v Hradci volební debakl ani slůvkem nezmínil, tak to je údajně lež českých médií. „Já jsem tam třeba veřejně řekl, že jsme na našeho původního voliče působili jako strana papalášů, jako kavárenská salónní levice,“ nerozpakoval se prý Foldyna. A zdaleka prý nebyl sám, kdo řekl, co si myslí...

Až zjistíte, kde byl Sobotka, dejte mi vědět! Že byl na víkendovém jednání ČSSD klid, jak se tvrdilo? Máme zcela jiné informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka ČSSD

Situací, která panuje v sociální demokracii, se v posledních týdnech ParlamentníListy.cz zabývaly mnohokráte. Přinesli jsme kupříkladu několik přímých svědectví o neschopnosti lídrů Bohuslava Sobotky a Lubomíra Zaorálka jakkoli řešit palčivou problematiku pracovních poměrů Lidového domu. Redakci dokonce jedna ze zaměstnankyň Lidového domu vypověděla, že ve straně je přítelem mnohých alkohol, ve stranické pokladně se objevují černé peníze a mezi zaměstnanci se pěstuje bossing a šikana. A to vše za doprovodu známých jmen: Sobotka, Dolínek, Kaucký, Kucián, Poche, Březina, Starec...

„Nejde ale o boj nějakých křídel, zaměstnanci nejsou politici, jen jim došla trpělivost kvůli špatnému chování ze strany ústředního tajemníka Kuciána a ekonomického ředitele Starce. Tito dva jsou učebnicovým příkladem chování bossů ke svým zaměstnancům v době raného kapitalismu. Většina zaměstnanců ČSSD raději skloní hlavu a někdy dokonce mlčky snáší nedůstojné a šikanující praktiky...“ uvedla kromě jiného ona zaměstnankyně.

Bohuslav Sobotka to údajně svou laxností dotáhl do stádia, kdy se prý i další zaměstnanci Lidového domu ozývají a začínají líčit „život v blázinci“ . V partaji nadto ještě bují heslo: Nevěřte současnému vedení strany! K tomu ParlamentníListy.cz získaly přibližně dvanáct hustě popsaných stran, které popisují, jak reálně také funguje bohatnutí „lidí z masa a kostí“, kterým jsou nabízena zaměstnanecká místa v ČSSD, anebo jsou dosazováni do kontrolních úseků strany, anebo do dozorčích rad státních a městských společností, aby jich bylo co nejvíce u informací a také „na výplatních páskách“.

Naše heslo? Nechat vše při starém!

Naproti tomu ale stojí informace oficiálních médií. Ale ani ty nejsou žádnou selankou. „Ani volební propadák neotřásl vedením ČSSD tak, aby se otevřela novým lídrům nebo přímé volbě šéfa a aby voličům ukázala, že to se změnami myslí vážně,“ referoval třeba v pondělí deník Právo. A přidal informaci o tom, že vedení sociálních demokratů se o víkendu shodlo na tom, že má v ČSSD zůstat vše při starém. V půlce února se sice odehraje předčasný sjezd, na němž se bude volit nový šéf strany, ale nestane se tak přímou volbou, kterou prosazoval úřadující předseda Milan Chovanec. Podle dosavadních stanov se navíc může stát předsedou jen ten, kdo si tuto možnost poctivě „vyseděl“ jako člen ČSSD nejméně po dobu čtyř let.

Právo ale navíc uvedlo jednu podstatnou věc. Jednání výkonného výboru bylo totiž prý prosto jakémukoliv hodnocení volebního propadáku. Pro deník to měl uvést jeden ze členů předsednictva. „Tak, jak vypadalo nedělní jednání, je jasné, že strana je stále v posttraumatickém šoku a ještě nějakou dobu to potrvá,“ konstatoval onen sociální demokrat. „Dokonce v diskusi zazněl názor, že vyhrajeme komunální volby 2018,“ přidal ještě.

„Toto fakt není pravda!“ reagovali ovšem pro ParlamentníListy.cz na tuto informaci někdejší brněnský primátor a současný poslanec Roman Onderka a „staronový“ poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. Podle obou mužů je pro další směřování strany právě tato věc hodně důležitá a právě proto se nikdo na ÚVV ČSSD nerozpakoval říci, co si myslí.

Anketa

Kdo by byl nejlepší předseda ČSSD?

18%
7%
3%
60%
3%
hlasovalo: 7596 lidí

Je to jako ve filmu Skřivánci na niti

„Já jsem k tomu na ÚVV jednoznačně řekl, že jsme na našeho původního voliče působili v poslední době jako strana papalášů, jako kavárenská salónní levice. Prostě, že jsme se odtrhli od veřejnosti a na poslední chvíli jsme vše zachraňovali konceptem ´Konec levné práce´, kdy jsme vytáhli minimální mzdu a platy. Ale protože to bylo pozdě, tak nám naše úmysly veřejnost už neuvěřila. Já jsem si dokonce chvílemi připadal tak, jako když se dívám na film Skřivánci na niti, kde vyskočí z Tatraplánu soudruh s kloboukem a vymění jej za bekovku, protože jde vyprávět dělníkům co a jak, ale oni mu to ani přes tu bekovku nevěří... A přesně takto vypadala politika v sociální demokracii posledního půl roku,“ uvedl k tomu pro ParlamentníListy.cz Foldyna.

„Musíme se vrátit ke způsobům vyjadřování a k postojům, které náš volič očekává, nesmí už od nás slyšet politický a všeobjímající korektní jazyk, který nikoho sice neuráží, ale také nikoho neoslovuje, a hlavně nikomu nic neříká! To jsem všem sdělil a řekl jsem jim také, že takto dál už rozhodně nemůžeme jít!“ zmínil dále Foldyna.

Prý takto ostrých kritických slov šlo slyšet na víkendovém rokování poměrně dost. „Ale aby si to zas někdo nevysvětloval opačně – nehádali jsme se, debata nebyla nějak agresivní, ba dokonce ani nedošlo k nějakému osobnímu osočování. Debata byla věcná, nebyla emotivní, nicméně všichni tam pochopili, že změna způsobu politiky je naprosto nutná, odspodu to totiž vyzařuje nahoru a nahoře se k tomu musí lidé nějak postavit. Vždyť oni přece řekli, že pokládají funkce a teď je nutné najít nové lidi!“ dodal k tomu Foldyna.

Onderka: Celé jednání bylo o reflexi!

„Není pravda, že bychom se na ÚVV neúspěchem voleb nijak nezabývali. Všechny diskusní příspěvky, které tam byly, tak se dotýkaly voleb, dotýkaly se toho, kde sociální demokracie udělala chybu a kde dělá chyby dodnes. De facto by se dalo říct, že celá diskuse tam byla o nějaké reflexi s ohledem na poslední parlamentní volby a následně se řešilo, jak k tomu nejvyšší orgán mezi sjezdy, tedy ÚVV přistoupí, a to s ohledem na mimořádný sjezd kvůli volbě nového vedení," potvrdil Foldynova slova Roman Onderka.

Dokonce prý mnoho z těch, kteří vystupovali, vypočítávalo zcela konkrétní chyby, ale rozhodně od nikoho z diskutujících nepadlo, že sociální demokraté počítají s tím, že v příštím roce vyhrají komunální volby. „Ne, ne, ne," reagoval na zmínku k tomu Onderka.

Připustil ovšem, že kvůli nepropustnosti stranické linie se na ÚVV debatovalo i o změně stanov, ovšem dosud nikdo k tomu konkrétnosti nestanovil.

„Byla tam kvůli tomu navolená komise pro úpravu stanov, protože pokud dnes říkáme, že – ústy ministra Chovance – jsou stanovy ČSSD těžkopádné a nejsou to stanovy, které by se daly jakoby vnímat pozitivně, tak pak je třeba je upravit. Komise ale musí napřed zasednout a udělat návrhy na změny, a až pak je předloží v rámci mimořádného sjezdu, kde by se o změnách mělo hlasovat," vysvětlil Onderka.

Foldyna: To jsme fakt neprohráli kvůli nějakým stanovám!

„Změna stanov? Příliš se upínáme na tuto změnu stanov! Sociální demokracie volby neprohrála kvůli stanovám, ale proto, že jsme pro většinového voliče v tuto chvíli nezajímaví! Proto se musíme upnout na změnu postojů a vyvodit důsledky z toho, proč na tradiční způsob politiky nikdo nereflektuje," udeřil k tomu samému Foldyna. A pokud dnes přední české deníky píší o tom, že se „sociální demokracie zabetonovala", pak prý na tom „něco je".

„Víte, doba, v níž se nacházíme, a způsob politiky, to není už ta První republika, kdy si sociální demokracie vystačila pouze se svým programem. Program není základ diskuse, my ho neměli sice špatný, ale akcentace některých věcí jako je třeba bezpečnost  - to je to důležité! Lidé totiž slyší, co se děje v Německu, v Rakousku, v Itálii, ve Španělsku a ve Francii, a proto mají obavu z vývoje, z toho, že se tamní situace dostane k nám, ovšem na tuto ´obavu´ my neměli odpověď. Vše jsme příliš bagatelizovali a soustředili jsme se na tradiční témata, jako že jsme ´upravovali´ sociální dávky, aniž jsme byli ochotni si přiznat, že způsob vyplácení oněch sociálních dávek je mnohdy neefektivní, že je zneužíván a na druhé straně nedoceněn. Strana si teď musí taky ujasnit, že potřebuje jasného, srozumitelného lídra a jasné a čitelné vedení, které je momentálně příliš obecné, dá-li se to tak říct. My potřebujeme lidi, kteří jsou viditelní, kteří jsou schopní oslovit veřejnost!" zdůraznil Foldyna. A přiznal, že jméno onoho „srozumitelného lídra" se hledá velmi těžko.

A právě nová kritéria stranických stanov mají zároveň otevřít možnost přímé volby předsedy ČSSD, o níž usiluje dosluhující ministr vnitra a stranický lídr Milan Chovanec.

„Na ÚVV padala sice celá řada jmen, která oscilují v diskusi od hejtmana Běhounka až po Zimolu, ale podle mne opravdová diskuse o jménech teprve přijde," je přesvědčen Foldyna.

Připomeňme, že úspěšný hejtman a nestraník za ČSSD na Vysočině Jiří Běhounek dal už najevo, že je připraven straně pomoci, ale zatím nemá jak. „Jak mohu kandidovat, když mi to nebylo nabídnuto?“ zeptal se. Pokud by kandidoval, má prý několik podmínek. Především volá po tom, aby znovu dostali prostor lidé, kteří byli za časů Bohuslava Sobotky upozaďováni – například už zmiňovaný Jiří Zimola a další „pučisté z Lán “ z roku 2013.

„V dnešní době má každý řadový člen sociální demokracie právo kandidovat na předsedu. A co se týče pana Běhounka, tak ten je dlouhodobě svázán s ČSSD – dělá hejtmana Vysočiny nějakých devět let, po několik let je i poslancem, a z tohoto pohledu je to sociální demokrat bez průkazky sociálního demokrata a proto padají úvahy o změně stanov, aby i tito lidé mohli kandidovat na předsedu. Je to jen o tom, jakým způsobem zvýšit konkurenci a výběr pro vedení ČSSD," doplnil k tomu Roman Onderka.

Pošlete smsku, až budete vědět o Sobotkovi....

Nakonec se oba poslanci vyjádřili i k tomu, proč na ÚVV ČSSD nedorazil premiér Bohuslav Sobotka.

„Prý pan premiér Sobotka nepříjel z nějakého osobního důvodu, ale mne dosud neznámého. Prostě nepřijel a nepůsobí to obvykle," odvětil na dotaz ParlamentníchListů.cz Foldyna.

„Proč tam nebyl pan premiér Sobotka? To se můžete jen dohadovat! A až se k něčemu dopracujete, tak mi dejte vědět!... Bavilo se o tom na ÚVV mnoho lidí, proč tam není, ale k ničemu se nikdo opravdu nedopracoval... Až něco zjistíte, tak mi pošlete smsku...,“ doplnil v odpovědi ironicky Onderka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…