BBC: Důkazy, že Nord Stream mohlo odpálit Rusko

03.05.2023 9:35

Ruský ministr obrany žádá zdvojnásobení produkce chytrých raket pro válku proti Ukrajině. Věří, že ruský průmysl je schopný tohoto cíle dosáhnout. Ruští prováleční blogeři však kriticky prohlašují, že by Rusko mělo zvýšit produkci munice. Podle v Rusku zakázaného serveru Meduza se Kreml připravuje na dopady možné ukrajinské protiofenzivy a už vydal instrukce, jak o ní informovat. A britská BBC se znovu vrátila k výbuchu plynovodu Nord Stream. Prý jsou k dispozici nové indicie.

BBC: Důkazy, že Nord Stream mohlo odpálit Rusko
Foto: Repro Youtube
Popisek: Únik plynu z plynovodu Nord Stream

Washingtonský Institut pro studium války upozornil na slova ruského ministra obrany, podle něhož ruské podniky navyšují vojenskou produkci, především prý výrobu přesných raket.

„Šojgu vyzdvihl státní korporaci Taktické rakety jako vzorový obranný podnik a uvedl, že úspěšně zahajuje sériovou výrobu raket a v nejbližší době vypracuje plány na zdvojnásobení současné produkce. … Šojgu se pravděpodobně snaží odvrátit sílící obvinění, že ruské ministerstvo obrany (MO) nedokáže ruským silám poskytnout dostatek munice. Šojgu prohlásil, že ruská obranná průmyslová základna (OBZ) zvýšila tempo výroby a objemy produkce, a prohlásil, že ruské síly dostaly do roku 2023 dostatek munice, aby mohly způsobit ukrajinským silám rozsáhlé škody,“ napsal ISW.

Na nedostatečné zásobování ruských sil municí upozorňují jak ruští prováleční blogeři, tak zakladatel soukromé vojenské skupiny wagnerovci Jevgenij Prigožin, který tvrdí, že ministerstvo obrany se snaží jeho skupinu prakticky zlikvidovat tím, že jí neposkytuje dostatek munice.

„Jeden z Wagnerových vojáků také prohlásil, že 2. května doručil Výboru pro obranu ruské Státní dumy 39 krabic se stížnostmi Wagnerových vojáků na nedostatek munice,“ uvedl institut.

Jevgenij Prigožin také tvrdí, že se jeho mužům podařilo zasáhnout vozidlo s velitelem ukrajinských sil teritoriální obrany generálmajorem Ihorem Tancurou, který měl přivést posily do Bachmutu a připravit se na tolikrát zmiňovanou protiofenzivu. Ruští prováleční blogeři označují zásah vozidla za úspěch, který nástup ukrajinské protiofenzivy zbrzdí. Prigožin uveřejnil i video, kde je zásah vozidla zdokumentován. Mluvčí ukrajinských sil teritoriální obrany Denys Zelenskyi Prigožinovo tvrzení popřel a uvedl, že „všichni jsou naživu a zdrávi“.

Podobně ukrajinskou protiofenzivu zbrzdí nedávno provedené údery na Pavlohrad. Alespoň podle ruských blogerů, kteří tvrdí, že ruské rakety v Pavlohradu zasáhly důležitý infrastrukturní uzel.

V Rusku zakázaný server Meduza podle ISW tvrdí, že získal instrukce Kremlu určené médiím, jak mají informovat o ukrajinské protiofenzivě. Nemají prý zpochybňovat možnost, že k protiofenzivě dojde a nemají nijak umenšovat případné úspěchy ukrajinské armády. Místo toho je podle Kremlu v ruských médiích třeba zdůrazňovat, že Ukrajina má podporu celého Západu, takže Rusko čelí obrovské přesile, pročež je pochopitelné, že na některých místech fronty bude muset dočasně ustoupit.

Nakonec Institut pro studium války upozorňuje na do jisté míry přelomové hlasování v OSN.

„Členské státy OSN, včetně klíčových ruských partnerů, jako jsou Čína, Indie a Brazílie, hlasovaly 26. dubna pro přijetí rezoluce, která uznává Rusko jako agresora ve válce na Ukrajině. V preambuli rezoluce se uvádí, že OSN usiluje o užší součinnost s Radou Evropy v souvislosti s ‚bezprecedentními výzvami, kterým nyní Evropa čelí v důsledku agrese Ruské federace proti Ukrajině a předtím proti Gruzii‘,“ uzavřel ISW.

Britská veřejnoprávní BBC, ruská státní agentura Ria Novosti a další média informovala 2. května o explozi vlaku na ruském území nedaleko hranic s Ukrajinou. Vlak převážel dřevo a pohonné hmoty. A o den později přichází informace o útoku na další vlak na ruském území nedaleko hranic s Ukrajinou. Tentokrát o něm informuje server katarské televize Al-Džazíra.

„Neznámé výbušné zařízení vybuchlo poblíž železniční stanice Sněžkaja. Nedošlo k žádným obětem,“ napsal gubernátor Brjanské oblasti Alexandr Bogomaz v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram. „V důsledku incidentu vykolejila lokomotiva a několik vagonů nákladního vlaku,“ dodal, aniž by uvedl, kdo je za to zodpovědný. Provozovatel ruské železnice dříve uvedl, že asi 20 vagonů sjelo z trati v důsledku „nepovoleného zásahu“, ale nezmínil se o výbušném zařízení. Sněžkaja leží jihovýchodně od Brjanska, kde došlo k útoku na železnici o den dříve.

BBC se v souvislosti s válkou vrátila k výbuchu plynovodu Nord Stream ze září 2022. Veřejnoprávní stanice tvrdí, že má k dispozici investigativní materiály, podle nichž se v období výbuchu pohybovaly poblíž ruské lodě vybavené i pro práce pod hladinou.

„Ruské lodě schopné provádět podvodní operace se podle investigativního dokumentu nacházely v blízkosti místa, kde později došlo k výbuchům na potrubí Nord Stream. Plavidla byla údajně lokalizována pomocí zachycené komunikace ruského námořnictva,“ napsala BBC.

Severské televize – dánská DR, norská NRK, švédská SVT a finská Yle – před měsícem představily dokument, podle něhož se v severním moři pohybovaly ruské lodě duchů.

Mohlo jít o výzkumnou loď Sibirjakov, remorkér SB-123 a třetí loď z ruské námořní flotily, kterou se médiím nepodařilo identifikovat podle jména. „Jednalo se o takzvané ‚lodě duchů‘, které měly vypnuté vysílače. Vysílací společnosti však tvrdí, že byly schopny sledovat jejich pohyb na základě zachycené rádiové komunikace, kterou plavidla vysílala na ruské námořní základny mezi červnem a zářím 2022. … Tyto lodě prý byly v blízkosti místa výbuchu několik hodin a v jednom případě téměř celý den, uvedla britská veřejnoprávní stanice.

„Minulý týden vyšlo najevo, že dánská armáda pořídila 26 fotografií dalšího plavidla ruského námořnictva specializovaného na operace s ponorkami v blízkosti místa výbuchů. Dánské noviny uvedly, že ponorková záchranná loď SS-750 byla vyfotografována čtyři dny před výbuchy v její blízkosti. Toto plavidlo může nést miniponorku. Dokument neuvádí, že by existoval přesvědčivý důkaz o tom, co plavidla dělala, nebo že za výbuchem stojí Rusko. Vyvolává však otázky ohledně neobvyklé povahy této aktivity,“ pokračovala BBC.

Stanice také upozornila, že vyšetřování příčiny exploze stále pokračuje. Mezitím Rusko obvinilo Západ, že za explozí stojí právě on. Západ z téhož obvinil Rusko.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Brzy se od západních investigativních novinářů dozvíme, že atomové bomby na Hirošimu a Nagasaki svrhla Rudá armáda., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNesrsta , 03.05.2023 11:47:53

|  7 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …