BBC: Ukrajinci mají jen skromné úspěchy. Rusové se tlačí zpět

14.06.2023 7:41

VÁLEČNÝ MONITORING Ruský vpád na Ukrajinu trvá již 476 dní a Ukrajinci tvrdí, že během své protiofenzivy postoupili v okolí Bachmutu o dalších 200 metrů. Podle BBC je to s ukrajinskou ofenzivou složitější, než se zdá na první pohled. Ruský prezident Vladimir Putin uspořádal setkání s několika proválečnými blogery a naznačil, zda uvažuje o dalším kole mobilizace. Ruská federace má prý jeden problém. Občany, kteří spolupracují s Ukrajinou a Německem.

BBC: Ukrajinci mají jen skromné úspěchy. Rusové se tlačí zpět
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva

Ukrajinská protiofenziva pokračuje. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová oznámila, že ukrajinské síly postoupily o 250 metrů severovýchodně od Bachmutu a o 200 metrů jižně od Bachmutu. Na její slova upozornil washingtonský Institut pro studium války (ISW). Maljarová rovněž uvedla, že ukrajinské síly postoupily za posledních 24 hodin o 500 až 1000 metrů kolem administrativní hranice mezi Záporožskou a Doněckou oblastí a osvobodily v této oblasti přibližně tři kilometry čtvereční území.

Anketa

Jste pro přijetí Istanbulské úmluvy?

1%
98%
hlasovalo: 21467 lidí

„Zástupce odboru environmentální bezpečnosti a odminování ukrajinského ministerstva obrany major Vladyslav Dudar 13. června oznámil, že ruské síly pravidelně ničí malé přehrady v lokalizovaných oblastech jižní Ukrajiny, aby narušily ukrajinské protiofenzivní operace,“ uvedl institut.

Putin se 13. června setkal se skupinou proválečných blogerů. Sdělil jim, že Rusko může ve válce na Ukrajině uspět, může v klidu přečkat období, kdy Západ podporuje Ukrajinu. „Putin prohlásil, že ruské cíle se v zásadě nezměnily, a zopakoval šablonovitou rétoriku a falešná vyprávění obviňující Ukrajinu a NATO ze zahájení války,“ uvedl ISW.

Putin hovořil také o ukrajinské protiofenzivě, která podle něj odstartovala 4. června. Kremelský pán podle ISW tvrdil, že Ukrajina přišla o 160 tanků, a prohlásil, že 30 % ukrajinských obětí je zabito v boji, zatímco ruské síly ztratily pouze 54 tanků. Bývalý ruský důstojník a zanícený ultranacionalista Igor Girkin naznačil, že Putin od ruského ministerstva obrany dostává zkreslené informace na situaci na bojišti.

V rozhovoru s proválečnými blogery také naznačil, že se nechystá vyvolat další kolo mobilizace a nechystá se v Ruské federaci vyhlásit válečný stav. Místo toho se hodlá spolehnout na nábory dobrovolníků.

„Putin prohlásil, že všechny dobrovolnické formace sloužící na Ukrajině musejí podepsat vojenské smlouvy s ruským ministerstvem obrany, aby se ‚vše uvedlo do souladu se zdravým rozumem, zavedenou praxí a zákonem‘ a aby bylo zajištěno, že jednotliví dobrovolníci mohou legálně pobírat státní sociální dávky,“ napsal institut.

A z fronty nechce stahovat jednotky na ochranu ruské Bělgorodské oblasti.

Rusko má však podle ISW ještě jeden problém.

„Ruské úřady nadále vyjadřují rostoucí znepokojení nad informacemi týkajícími se ruské obranné průmyslové základny (OZZ). Ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) údajně zatkla dva zaměstnance obranného průmyslu za údajnou spolupráci s Ukrajinou a Německem. Jeden ruský milbloger tvrdil, že FSB koncem května zatkla inženýra, který pracoval v obranném průmyslu a spolupracoval s ukrajinskou Hlavní zpravodajskou správou (GUR). Ruský opoziční zpravodajský server SOTA uvedl, že FSB zatkla bývalého zaměstnance obranného podniku za údajné poskytování informací o ruském obranném průmyslu Německu,“ uvedl institut.

Německý ministr obrany Boris Pistorius oznámil, že Německo nezvládne rychle nahradit tanky, které poskytuje Ukrajině. V rozhovoru pro televizní stanici RTL odmítl potvrdit pravost snímků kolujících po internetu, které údajně ukazují některé tanky poškozené v boji. Informaci převzal ukrajinský server Kyiv Post. „Pistorius uvedl, že Berlín bude pokračovat v dodávkách méně vyspělých tanků Leopard 1 a do konce roku jich bude více než sto,“ napsal server.

BBC přinesla reportáž z vesnice čerstvě osvobozené od ruských sil. Jde o obec Neskučné, při jejímž osvobozování Ukrajinci přišli o 6 mužů.

V obci podle BBC nezůstali žádní civilisté. Ve městě se jako výrazný objekt jeví lékárna vyhozená do povětří. Ale žádnou složitou síť zákopů tu prý nenajdete. Budovy jsou také poseté dírami po kulkách ze zbraní menší ráže. Proběhlo tu hodně bojů zblízka.

„Situace je zde mnohem proměnlivější než triumfální prohlášení o osvobození, která tento týden přicházela z Kyjeva. Ještě včera večer se ruské síly tlačily zpět, což nyní přiznali i ukrajinští představitelé. Ukrajinská protiofenziva slaví ve své počáteční fázi jen skromné úspěchy,“ uvedla BBC.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pro ty "osvobozené" obce, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseblade , 14.06.2023 11:17:15
je to asi takové "osvobození" jako když nás v r. 1939 "osvobodila" nacistická německá armáda. Tady jaksi o osvobození nejde, tady jde o opak, krutě se pomstít obyvatelům Donbasu za to, že se po násilné puči v Kyjevě naprosto oprávněně vzbouřili, což umožňuje i listina lidských práv "Občané mají právo se postavit na odpor každému kdo by odstraňoval demokratický řád lidských práv a svobod" a přesně k tomuhle v r. 2014 na Ukrajině došlo.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…