BIS: Číňané hledají v Česku své agenty. I mezi akademiky

26.11.2019 11:11

V České republice se loni zvýšily intenzita i rozsah čínských zpravodajských aktivit. V dnes zveřejněné výroční zprávě za rok 2018 to uvádí Bezpečnostní informační služba (BIS). Kontrarozvědka v dokumentu zopakovala varování před pozvánkami do Číny na školení, semináře či poznávací zájezdy. Tyto příležitosti podle ní využívají čínské zpravodajské služby k oslovení pro spolupráci a k vyvolání dojmu u dotčené osoby, že Číně „něco dluží“.

BIS: Číňané hledají v Česku své agenty. I mezi akademiky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Čínská armáda

Stejně jako před rokem BIS upozorňuje, že k nátlakovému prosazování čínských zájmů se uchylují i kariérní diplomaté. Čínští zpravodajci pak zvyšují aktivitu v tom, jak se snaží vyhledat a kontaktovat potenciální spolupracovníky mezi českými občany. Vedle čínských a ruských aktivit nezjistila BIS závažné nepřátelské aktivity cizích zpravodajských služeb s výjimkou íránských.

Číňané podle výroční zprávy cílí hlavně na českou akademickou obec, bezpečnostní sbory a státní správu. „BIS zaznamenala rostoucí počet čínských pozvání adresovaných českým občanům na školení, semináře a poznávací zájezdy. Čínská strana nabízí pozvaným hradit veškeré výdaje a nadto ještě přidává kapesné,“ uvádí. Čína si tím vytváří kontaktní síť osob, které jí budou nakloněny a ochotny jí vycházet vstříc.

„Ze zpravodajského hlediska je nejrizikovějším aspektem samotná fyzická přítomnost hosta na území Číny. K oslovení pro spolupráci totiž čínské zpravodajské služby obvykle využívají právě pobyt zájmových osob na území Číny, případně ve třetí zemi,“ uvádí BIS. K oslovování potenciálních českých zdrojů či spolupracovníků využívají čínští zpravodajci například sociální síť LinkedIn, konstatuje zpráva.

Čína se také snaží narušovat politické i ekonomické česko-tchajwanské vztahy. „Zástupci ČLR vyvíjeli v roce 2018 maximální úsilí, aby o vzájemné spolupráci získávali informace a následně mohli rychle reagovat s cílem oslabovat české kontakty s Tchaj-wanem,“ uvádí kontrarozvědka.

BIS se věnovala rovněž činnosti íránských zpravodajců v Česku. Upozorňuje, že mezi běžnými obchodníky, kteří se zapojují do rozvoje česko-íránských podnikatelských projektů, mohou být i jedinci spjatí s tamními bezpečnostními složkami.

Kontrarozvědka připomíná informace o tom, že loni dokončila operaci, při které sledovala hackerské servery libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Útočníci operovali z Libanonu a v ČR v letech 2017 a 2018 využívali několik serverů. Ty se pokoušely skrze falešné profily atraktivních žen na sociálních sítích přesvědčit své cíle k nainstalování upravené aplikace, která odesílala citlivá data z telefonu.

reklama

autor: vef

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…