BIS prý vládu varovala před nebezpečnými lidmi ve vlivných pozicích. Poslanci se chtějí ministrů zeptat, jak s tím naložili

17.10.2015 8:06

Vláda by neměla ignorovat informace Bezpečnostní informační služby (BIS), myslí si zřejmě poslanci ze sněmovní komise pro kontrolu činnosti (BIS). Žádají proto premiéra a jeho ministry, aby doložili, jak loni zacházeli s informacemi od této tajné služby. Podle informací Práva tak reagují na podezření, že některé resorty ignorovaly varování kontrarozvědky před bezpečnostním rizikem spojeným s konkrétními lidmi ve vysokých funkcích. Vláda ale argumentuje tím, že zákon nepřipouští, aby ji sněmovní komise kontrolovala. Informuje o tom server Novinky.cz.

BIS prý vládu varovala před nebezpečnými lidmi ve vlivných pozicích. Poslanci se chtějí ministrů zeptat, jak s tím naložili
Foto: bis.cz
Popisek: Odznak BIS

„Komise žádá předsedu vlády a členy vlády o podání písemné zprávy o přijatých opatřeních souvisejících s informacemi a dokumenty, které v roce 2014 obdrželi jako příslušní adresáti od BIS,“ stojí k tomu v usnesení, jež poslanci z komise přijali na začátku října a které je k dispozici na stránkách sněmovny.

Celý text je ZDE

Předseda komise Marek Benda (ODS) se k možným konkrétním podezřením na ignorování doporučení tajné služby odmítl vyjádřit. Nicméně připustil, že za usnesením je mimo jiné i pokus o nastavení vlastních mantinelů v kontrolní činnosti.

„Je to obecnější snaha přesně vymezit pravomoci komise, a to zejména za situace, kdy se mluví o nové úpravě kontroly tajných služeb,“ uvedl Benda s tím, že obdobná žádost už ze strany poslanců zazněla směrem k vládě v minulém volebním období a řada resortů jí tehdy podle něj vyhověla.

Komise má kontrolovat BIS, a ne vládu

Sobotkova vláda ale komisi své reakce na zprávy tajné služby dokládat nehodlá. Mluvčí Úřadu vlády Martin Ayrer v této souvislosti připomněl, že sněmovní komise má za úkol kontrolovat činnost BIS, a nikoli vládu.

„Předmětná žádost překračuje rámec zákonných oprávnění příslušného orgánu, a není tak aprobována zákonem,“ konstatoval v této souvislosti mluvčí premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Zároveň doplnil, že k získávání informací o konkrétních krocích vlády má Poslanecká sněmovna jiné legální postupy.

Tajná služba opakovaně upozorňuje na fakt, že do klíčových pozic ve státní správě, v příspěvkových organizacích nebo ve státem ovládaných společnostech se často dostávají lidé, které tajná služba považuje z pohledu bezpečnosti za rizikové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…