BIS se líbil názor, že Klaus je nepřítel svobody a Západu. Pak to vysvětlovala neopatrnou manipulací s telefonem

22.03.2020 13:42

O bezvýznamnosti a bezcennosti Evropské unie. Mimo jiné i o tom hovořil exprezident Václav Klaus do Lidových novin, které z toho udělaly upoutávku na exkluzivní rozhovor. Naštvalo to novináře z Respektu Marka Švehlu, který se na Twitteru také vyjádřil: „Dávat si tyhle nebezpečné lži jako pouták na čtenáře, je vrchol ubohosti.“ Potud jde o běžnou názorovou výměnu. Nicméně Švehlův názor lajkovala i Bezpečnostní informační služba (BIS), která vše vysvětlila dosti nedůvěryhodně. Prý šlo o neopatrné listování v mobilním telefonu.

BIS se líbil názor, že Klaus je nepřítel svobody a Západu. Pak to vysvětlovala neopatrnou manipulací s telefonem
Foto: Repro BIS
Popisek: Logo BIS z klipu BIS

„Klaus je nepřítel svobody a Západu, to dávno víme. Ale Lidovky teď překročily míru, kterou jsem ochoten snášet. Hrát si v Česku s jeho ekonomikou, otevřeností a aktivitou lidí s propagandou o ‚bezcenné EU‘ a dávat si tyhle nebezpečné lži jako pouták na čtenáře, je vrchol ubohosti,“ napsal zástupce šéfredaktora Respektu Marek Švehla na Twitteru.

Následně se pod příspěvkem spustila názorová výměna a získal mnoho lajků. V zemi, kde je svoboda projevu zaručena Listinou základních práv a svobod, nic neobyvyklého. Až na to, že ho tak v sobotu kupodivu podpořila i česká kontrarozvědka.

Lajk BIS pro názor zástupce šéfredaktora Respektu

Na celou věc nás upozornil čtenář Parlamentních listů s podivením: „Jakou důvěru může mít český občan v organizaci, která se tímto jednoznačně zapojuje do politického názorového boje?“

Názorová platforma

Švehla, mimo jiné i autor skvělé biografie Magor a jeho doba aneb vzestup a pád Ivana Martina Jirouse, tak reagoval na upoutávku Lidových novin na exkluzívní rozhovor s bývalým prezidentem Václavem Klausem. V ní Klaus pravil: „Řada lidí je najednou nadšená, že se tak odhalila, ve své bezvýznamnosti a bezcennosti, Evropská unie. Že to snad už konečně všem dojde a bude konec.“ Pod výše zmíněným příspěvkem Švehly se na Twitteru spustila názorová bouře.

„Ubohost o to větší, o kolik méně pozornosti se věnuje daru EU na podporu boje proti čínské chřipce,“ napsal Richard Král. „Mám návrh, k čemu jsou Lidovky dobré. Za komančů se k tomu používalo Rudé právo," přidal se Pavel Beníšek.

Avšak objevilo se i hodně nesouhlasných stanovisek. „Ani já nesouhlasím s Klausem. EU totiž není bezcenná. EU škodí a je obrovským nákladem budoucnosti, který bude muset splácet polovina Evropy," reagoval František Matějka.

„Souhlasím s Klausem. Respekt – stranický tisk TOP 09. Opět zaznívá, kdo nejde s námi, jde proti nám,“ zmínil Zdeněk Grunt.

„Vy někoho očerňujete, že je nepřítelem svobody? Vy, který jste volal po odebírání volebního práva některým lidem? Prováhal jste velmi dobrý okamžik držet hubu,“ podotkl Jaroslav Řehák.

Debata na Twitteru

Mluvčí Šticha a BIS

Od sociální sítě Twitter se takové názorové přestřelky očekávají. Dává na ní své příspěvky, které se staly celkem populární, i mluvčí BIS Ladislav Šticha. Pro Aktuálně.cz se k tomu předloni vyjádřil: „To jsou takové glosy, které mě napadnou, a píšu je, když mám volno.“

Tehdy si stýskal, že BIS nemá svůj oficiální twitterový účet, když řekl: „S panem ředitelem Michalem Koudelkou se snažíme komunikaci přiblížit tomu, co jsou dnes standardy ve vyspělých světových zpravodajských službách. Zanedbaly se u nás trendy, které jsou ve světě.“

A právě na tomto účtu lajkovala BIS vyjádření Marka Švehly. Kdyby to udělal jednotlivec, není o čem psát. Běžná podpora určitého názoru. Navíc jeden lajk, to je opravdu banalita. Ale udělala to česká kontrarozvědka, čímž jeden z bezpečnostních sborů vyjádřil politický názor. V této souvislosti je zajímavé, že ředitel BIS Koudelka poskytl při příležitosti třicátého výročí vzniku civilní vnitřní zpravodajské služby velké rozhovory Babišovým Lidovým novinám a Bakalovu Aktuálně.cz. Přitom na twitterovém účtu BIS zveřejnila jen ten pro Aktuálně.cz.

Podle zákona o zpravodajských službách se má ale BIS zabývat získáváním, shromažďováním a vyhodnocováním informací ohledně hrozeb terorismu, aktivit ohrožujících bezpečnost nebo významné ekonomické zájmy státu, činnosti cizích zpravodajských služeb na našem území, záměrů nebo činů mířících proti demokratickým základům, svrchovanosti a územní celistvosti České republiky, aktivit organizovaného zločinu a činnosti ohrožující utajované informace. Nikde není uvedeno, že by měla reagovat na politické názory kohokoliv.

ParlamentníListy.cz samozřejmě oslovily s několika dotazy BIS. Na kontakt pro média poslaly žádost o rychlou reakci, což neměl být problém, když zmíněný lajk zpravodajci přidali v sobotu po poledni. Kontrarozvědka však nakonec zareagovala tak, že ho z Twitteru smazala.

V reakci na vyjádření Luďka L, že není vhodné, aby BIS lajkovala jakékoliv politické vyjádření, tamtéž BIS napsala: „Dobrý den, děkujeme za upozornění. Lajk vznikl omylem zřejmě při neopatrném listování v mobilním telefonu. Lajky dáváme zcela výjimečně a nikdy k politickým komentářům.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…